ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Νέες αυξήσεις τιμολογίων για τα νοικοκυριά

«Καλή χρονιά» με νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος - γύρω στο 5% - επιφυλάσσει η διοίκηση της ΔΕΗ στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να εξασφαλίσει αξιόλογα μερίσματα στους μετόχους της

Με αύξηση 5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κάνει «ποδαρικό» το 2009 η ΔΕΗ. Τόσο υπολόγισε, χτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την επιβολή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια, από την 1η του Γενάρη. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητη ακόμη μία επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, με μία ρήτρα που θα καλύπτει και το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που θα φτάσει για το 2008 τα 150 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει σε αυτά τα μεγέθη τουλάχιστον μέχρι το 2012! Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι η πρόσθετη αύξηση στα τιμολόγια θα ήταν 2,5%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η επιβάρυνση από τη ρήτρα καυσίμων θα προκύψει παρά τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά υψηλές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μεν συνδεδεμένες, ωστόσο η σχέση τους αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο, οπότε οι υφιστάμενες τιμές φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν όταν το πετρέλαιο είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο! Σε αυτή τη βάση, εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης κατά 1,5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από 1 του Απρίλη και ακόμη 1,5% από 1 του Ιούλη του 2009.

Ο Τ. Αθανασόπουλος επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της ρήτρας για τη ΔΕΗ, μιλώντας για έναν ουδέτερο μηχανισμό. Δε συμβαίνει το ίδιο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η ΔΕΗ, με διευκρινιστική ανακοίνωσή της, επισήμανε χτες ότι με τιμή πετρελαίου τα 65 δολάρια το βαρέλι θα υπάρξει τελικά μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στο τέλος του 2009, με αύξηση 5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2009 και μείωση 1,69% στο δεύτερο τρίμηνο και 5,05% στο τρίτο τρίμηνο. Οι υπολογισμοί αυτοί δεν έχουν καμία αξία, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, ακόμη και αν μειωθεί η δαπάνη του φυσικού αερίου, μπορεί να αυξηθεί αυτή του πετρελαίου. Συμπέρασμα: είτε πέφτει, είτε ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν έτσι κι αλλιώς περισσότερα για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτίμησε επίσης ότι το 2008 θα κλείσει οικονομικά με ζημιές γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ειπώθηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ακούει τις προτάσεις της ΔΕΗ, αλλά δεν τις αποδέχεται όλες...

Χτες εξάλλου, παρουσιάστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος είναι η απόσπαση του 20% του μεριδίου της αγοράς, με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 6 χρόνια. Τα υφιστάμενα έργα είναι ισχύος 105 MW, τα υπό κατασκευή 90 MW, και εξετάζονται ή προωθούνται έργα ακόμη 1.320 MW.

ΕΦΕΤ
Τώρα και ηλιέλαιο με ... παραφινέλαιο

Με μια γενικόλογη ανακοίνωση - η οποία προκαλεί εύλογη ανησυχία και ερωτηματικά μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε και την έκταση που πήρε η υπόθεση του μολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιου - ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημέρωσε χτες ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ηλιελαίου με παραφινέλαιο. Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο» σε συσκευασίες του 1 λίτρου με αριθμό παρτίδας LA220408 και ημερομηνία λήξης 23.09.2009. Παραγωγός εταιρεία είναι η «ΚΟΡΕ ΑΕ» και διακινήθηκε από καταστήματα των σούπερ μάρκετ «Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ».

Ο ΕΦΕΤ - σύμφωνα με την ανακοίνωσή του - ζήτησε από τις επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση του προϊόντος, ενώ παράλληλα κάλεσε όσους καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πουληθεί 200-300 φιάλες από τη συγκεκριμένη παρτίδα, ενώ μέχρι χτες είχαν ανακληθεί 110 φιάλες από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της αγοράς πιθανολογούν οι συγκεκριμένες ποσότητες να προέρχονται από εκείνες που θεωρητικά είχαν αποσυρθεί όταν ξέσπασε ο θόρυβος με το μολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόστιμα σε 12 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

Με τη λειτουργία τους παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς όρους

Πρόστιμα συνολικού ύψους 245.000 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά σε 12 Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, μετά από επιτόπιες αυτοψίες και στις 19 συνολικά Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νομαρχίας Πειραιά και συγκεκριμένα στη Σαλαμίνα, στα Μέθανα, στον Πόρο, στην Αίγινα, στην Υδρα και στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, διαπιστώθηκε ότι οι 12 είχαν προχωρήσει σε επέκταση της ωφέλιμης επιφάνειας εκτροφής των εγκαταστάσεών τους κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους, ενώ μία λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει σε ισχύ απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και άδεια λειτουργίας.

Τα ποσοστά επέκτασης των εγκαταστάσεων των 12 μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας διαπιστώθηκε ότι ξεκινούσαν από το 25% και έφταναν έως και το 283%. Μία μάλιστα που δραστηριοποιείται στον Πόρο, αν και είχε Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για λειτουργία σε έκταση 2.516 τ.μ., είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα 9.635 τ.μ.

Αποσύρθηκαν ακατάλληλα σφάγια

Στην κατάσχεση συνολικά 790 σφάγιων αρνιών, άγνωστης προέλευσης και μη ασφαλών για ανθρώπινη κατανάλωση, προχώρησαν χτες οι αρμόδιες Αρχές. Τα σφάγια βρίσκονταν προς διάθεση στην αγορά από την επιχείρηση κρεάτων «Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ» και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

ΚΑΒΑΛΑ OIL
Το Γενάρη η γεώτρηση

Αρχές του Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου, όπως ανακοίνωσε χτες η εταιρεία «Ενεργειακή Αιγαίου», βασική μέτοχος της «Καβάλα Oil», η οποία εξασφάλισε ειδικό γεωτρύπανο από νορβηγική εταιρεία για χρονικό διάστημα 120 ημερών. Η άφιξη του γεωτρύπανου αναμένεται στα τέλη του Δεκέμβρη. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ε».

Η διοίκηση της «Καβάλα Oil» σχολίασε ότι προσδοκά την άμεση αύξηση της παραγωγής, ενώ ο Μ. Ρήγας, πρόεδρος της «Ενεργειακής Αιγαίου», διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Διόρθωση αδικιών στην εξισωτική αποζημίωση

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αδικες προϋποθέσεις έθετε η κυβέρνηση προκειμένου οι αγρότες μειονεκτικών περιοχών να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης και το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης.

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, αναγνώρισε ότι υπήρχαν κάποιες υπερβολικές αξιώσεις και για αυτό το υπουργείο προχώρησε σε τροποποίηση των μέτρων. Είπε ότι η εξισωτική αποζημίωση ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ και θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τους αγρότες που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονοτικές περιοχές, αλλά δε δεσμεύτηκε εάν θα διορθωθούν κάποιες αδικίες που έγιναν σε αγρότες για το 2007.

Ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι είναι θετικό που ο υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και προχώρησε στη διόρθωση, αφού όπως ανέφερε η προηγούμενη κατάσταση είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αγρότες και υπήρχαν ολόκληρες περιοχές που είχαν κοπεί από το πρόγραμμα. Ο βουλευτής τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από την αποζημίωση και την επιδότηση οι φτωχοί αγρότες που κάνουν και ορισμένα μεροκάματα σε εξωαγροτικές δουλειές.

Ανακαλούνται HONDA Jazz

Ανακαλούνται για προληπτικό έλεγχο αυτοκίνητα HONDA μοντέλο Jazz για προληπτικό έλεγχο του μηχανισμού χειρόφρενου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η ανάκληση αφορά 2.471 οχήματα παραγωγής 2004 και 2005. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.3483.602 ή στο 210.3483.701.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ