Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Νέες αυξήσεις τιμολογίων για τα νοικοκυριά

«Καλή χρονιά» με νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος - γύρω στο 5% - επιφυλάσσει η διοίκηση της ΔΕΗ στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να εξασφαλίσει αξιόλογα μερίσματα στους μετόχους της

Με αύξηση 5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κάνει «ποδαρικό» το 2009 η ΔΕΗ. Τόσο υπολόγισε, χτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την επιβολή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια, από την 1η του Γενάρη. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητη ακόμη μία επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, με μία ρήτρα που θα καλύπτει και το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που θα φτάσει για το 2008 τα 150 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει σε αυτά τα μεγέθη τουλάχιστον μέχρι το 2012! Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι η πρόσθετη αύξηση στα τιμολόγια θα ήταν 2,5%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η επιβάρυνση από τη ρήτρα καυσίμων θα προκύψει παρά τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά υψηλές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μεν συνδεδεμένες, ωστόσο η σχέση τους αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο, οπότε οι υφιστάμενες τιμές φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν όταν το πετρέλαιο είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο! Σε αυτή τη βάση, εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης κατά 1,5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από 1 του Απρίλη και ακόμη 1,5% από 1 του Ιούλη του 2009.

Ο Τ. Αθανασόπουλος επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της ρήτρας για τη ΔΕΗ, μιλώντας για έναν ουδέτερο μηχανισμό. Δε συμβαίνει το ίδιο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η ΔΕΗ, με διευκρινιστική ανακοίνωσή της, επισήμανε χτες ότι με τιμή πετρελαίου τα 65 δολάρια το βαρέλι θα υπάρξει τελικά μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στο τέλος του 2009, με αύξηση 5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2009 και μείωση 1,69% στο δεύτερο τρίμηνο και 5,05% στο τρίτο τρίμηνο. Οι υπολογισμοί αυτοί δεν έχουν καμία αξία, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, ακόμη και αν μειωθεί η δαπάνη του φυσικού αερίου, μπορεί να αυξηθεί αυτή του πετρελαίου. Συμπέρασμα: είτε πέφτει, είτε ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν έτσι κι αλλιώς περισσότερα για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτίμησε επίσης ότι το 2008 θα κλείσει οικονομικά με ζημιές γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ειπώθηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ακούει τις προτάσεις της ΔΕΗ, αλλά δεν τις αποδέχεται όλες...

Χτες εξάλλου, παρουσιάστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος είναι η απόσπαση του 20% του μεριδίου της αγοράς, με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 6 χρόνια. Τα υφιστάμενα έργα είναι ισχύος 105 MW, τα υπό κατασκευή 90 MW, και εξετάζονται ή προωθούνται έργα ακόμη 1.320 MW.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ