ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη

Αξιώνει να μην επιβραδυνθούν οι συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ και να βρεθεί σύντομα λύση

Αμεση «λύση» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιζητά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θεωρώντας λάθος τυχόν επιβράδυνση των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ εν αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, παρεμβαίνοντας εκ νέου όχι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά «εφ' όλης της ύλης». Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης σε συνάντηση που είχε με επιλεγμένους Ελληνες δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, φροντίζοντας πάντως να επισημάνει με νόημα ότι «θα ήταν λάθος να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της διαδικασίας, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ». Ο Ντ. Σπέκχαρντ μίλησε για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των μηνών που βρίσκεται ο ίδιος στην Ελλάδα, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι ΗΠΑ θα δεχτούν το νέο όνομα, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ θα ενστερνιστούν τη λύση που θα συμφωνηθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια. Εσείς είστε τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να ενστερνιστούμε και να αποδεχτούμε τη λύση. Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά είναι μέρος της λύσης. Ακόμη και το πώς θα αποκαλούν οι ΗΠΑ τη χώρα». Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως για το αν η Ουάσιγκτον θα αλλάξει το όνομα που χρησιμοποιεί σήμερα, στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρήσει σε απλή σύσταση προς τις τρίτες χώρες.

Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, αρνήθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι, αντίθετα, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ελληνική πολιτική σε αυτό το θέμα και τα σχέδια για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και για ποικιλία των πηγών. «Συνεργάζεστε με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και αυτό αποτελεί σώφρονα πολιτική. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Ουάσιγκτον, αλλά και πολλές χώρες στην Ευρώπη, είναι η εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, με την κατοχή και την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και όχι τα σχετικά με την ενέργεια. Εμείς επιθυμούμε τη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας. Αυτό που θέλουμε ωστόσο είναι διαφάνεια και εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς στις διαδικασίες», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης ταξιδιωτικής θεώρησης για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ (visa waiver program) ο κ. Σπέκχαρντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διαδικασία προχωρά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία.

Αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του για το Κυπριακό, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρέπεμψε στις προεκλογικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον κάνει αυτό που πρέπει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από λίγο πιο μακριά. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Ιράκ, ο Σπέκχαρντ έκανε λόγο για φιλόδοξο σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί και από την ετοιμότητα των ιρακινών αρχών. Αντιθέτως, στο Αφγανιστάν σημείωσε ότι «θα χρειαστεί ενίσχυση της προσπάθειας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε χθες, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα οποία κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους μέσα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Αναφερόμενος σε κάποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως το ότι θα υπήρχαν δυσκολίες ήταν γνωστό, «το γνωρίζαμε αυτό πριν ακόμα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημειώνοντας πως το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και θα απαιτηθεί πολλή και σκληρή προσπάθεια, με συνέπεια σε αρχές, με αποφασιστικότητα και ευελιξία, προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, με στόχο με τη δική μας την προσπάθεια, και αν βρούμε και την ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «είναι λάθος να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όλα ναυαγούν από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων». Σημείωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και προβλήματα», καθώς «στα κεφαλαιώδη θέματα δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται ότι η Τουρκία και ο κ. Ταλάτ δεν έχουν κάνει καμιά μετακίνηση» και ακριβώς εκεί εστιάζονται οι δυσκολίες σε αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, «δηλαδή στα σημεία των κεφαλαίων που συζητούνται τα οποία εφάπτονται ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, στρατεύματα, εγγυήσεις κτλ.».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε ότι θα ήταν λάθος «από το πρώτο κεφάλαιο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα ναυαγούν» και πως αυτό δε θα είχε και νόημα από τη στιγμή που, όπως είπε, «γνωρίζαμε από την ώρα που ξεκίνησε η προσπάθεια ότι θα ήταν μια σοβαρή προσπάθεια με εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις και, αν εγκαταλειφθεί τώρα, ουσιαστικά είναι σαν να αφήνουμε συνειδητά πλέον τα πράγματα ως έχουν» και έθεσε το ερώτημα «τι θα ακολουθήσει αν εμείς εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια;». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν πρέπει να μυθιστορηματοποιούνται κάποια πράγματα με το να τους δίνονται μεγάλες επικεφαλίδες.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Κατέθεσαν οι εκτιμητές

Ο μηχανισμός, μέσα από τον οποίο εκτάσεις του Δημοσίου που ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές δόθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στη Μονή Βατοπεδίου ως αντάλλαγμα για τη Λίμνη Βιστονίδα, αναδείχτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) Γ. Μουρμούρης, στην εξέτασή του, αναφέρθηκε στο ρόλο της δικής του υπηρεσίας, η οποία εκτιμά τα ακίνητα που αγοράζονται από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και είπε ότι οκτώ από τα συνολικά 31 συμβόλαια ανταλλαγής μεταξύ Δημοσίου και Μονής (αφορούν τις περιοχές Μίκρα, Θέρμη, Ραιδεστό, Βεγορίτιδα, Ουρανούπολη, Λαύριο, Γραμματικό) είναι γιατί αφορούσαν δασικές εκτάσεις, οι οποίες αποχαρακτηρίστηκαν μεταγενέστερα.

Είπε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δεν ενημέρωνε τους εκτιμητές ότι συγκεκριμένες εκτάσεις του Δημοσίου επρόκειτο να ανταλλαγούν και ανέφερε ότι δασικές εκτάσεις που εκτιμήθηκαν ως τέτοιες με χαμηλή τιμή ανταλλάχτηκαν τελικά από την ΚΕΔ ως άρτιες και οικοδομήσιμες, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί κατά κόρον η Μονή Βατοπεδίου.

Οπως αναφέρθηκε, τα συμβόλαια των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων του Δημοσίου τα έδινε με τη χαμηλή τιμή δασών και η Μονή τα αποκτούσε ως άρτια και οικοδομήσιμα με πολλαπλάσια αντικειμενική και εμπορική αξία.

Οι εκτιμητές που κατέθεσαν επίσης ανέφεραν ότι η ΚΕΔ δεχόταν χωρίς αντίρρηση κάθε στοιχείο που της προσκόμιζε η Μονή - αποδέχτηκε ακόμα και τοπογραφικά ιδιώτη τοπογράφου της Μονής - με αποτέλεσμα να υπερκοστολογηθεί η Λίμνη Βιστονίδα, την οποία η Μονή αντάλλαξε με τα «φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο των εκτιμητών σχετικά με το ύψος της εκτίμησης των επίμαχων ακινήτων του Δημοσίου και ανέφερε ότι υπεύθυνοι για τις εκτιμήσεις είναι οι ίδιοι οι εκτιμητές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στον Καύκασο

Σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης, στη Λάρισα, με θέμα: «Καύκασος: Οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις», μίλησε ο Αγ. Παπανεοφύτου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Στην ομιλία του ο Αγ. Παπανεοφύτου τόνισε ότι «η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, προετοίμασε το έδαφος για τις εξελίξεις στον Καύκασο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγο μετά ακολούθησε το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Νότιας Οσετίας που ζητούσε τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησία της, ενώ ακολούθησε την ίδια πρακτική και το Κοινοβούλιο της Αμπχαζίας». Υπογράμμισε δε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα θύματα της ρωσογεωργιανής πολεμικής σύγκρουσης είναι το τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός της Γεωργίας, τόσο στο βωμό της ρωσικής ιμπεριαλιστικής επεκτατικής πολιτικής, όσο και σ' αυτόν των αμερικάνικων σχεδιασμών»

  • Εκδήλωση με θέμα «Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας», διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ