Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Κατέθεσαν οι εκτιμητές

Ο μηχανισμός, μέσα από τον οποίο εκτάσεις του Δημοσίου που ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές δόθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στη Μονή Βατοπεδίου ως αντάλλαγμα για τη Λίμνη Βιστονίδα, αναδείχτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) Γ. Μουρμούρης, στην εξέτασή του, αναφέρθηκε στο ρόλο της δικής του υπηρεσίας, η οποία εκτιμά τα ακίνητα που αγοράζονται από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και είπε ότι οκτώ από τα συνολικά 31 συμβόλαια ανταλλαγής μεταξύ Δημοσίου και Μονής (αφορούν τις περιοχές Μίκρα, Θέρμη, Ραιδεστό, Βεγορίτιδα, Ουρανούπολη, Λαύριο, Γραμματικό) είναι γιατί αφορούσαν δασικές εκτάσεις, οι οποίες αποχαρακτηρίστηκαν μεταγενέστερα.

Είπε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δεν ενημέρωνε τους εκτιμητές ότι συγκεκριμένες εκτάσεις του Δημοσίου επρόκειτο να ανταλλαγούν και ανέφερε ότι δασικές εκτάσεις που εκτιμήθηκαν ως τέτοιες με χαμηλή τιμή ανταλλάχτηκαν τελικά από την ΚΕΔ ως άρτιες και οικοδομήσιμες, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί κατά κόρον η Μονή Βατοπεδίου.

Οπως αναφέρθηκε, τα συμβόλαια των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων του Δημοσίου τα έδινε με τη χαμηλή τιμή δασών και η Μονή τα αποκτούσε ως άρτια και οικοδομήσιμα με πολλαπλάσια αντικειμενική και εμπορική αξία.

Οι εκτιμητές που κατέθεσαν επίσης ανέφεραν ότι η ΚΕΔ δεχόταν χωρίς αντίρρηση κάθε στοιχείο που της προσκόμιζε η Μονή - αποδέχτηκε ακόμα και τοπογραφικά ιδιώτη τοπογράφου της Μονής - με αποτέλεσμα να υπερκοστολογηθεί η Λίμνη Βιστονίδα, την οποία η Μονή αντάλλαξε με τα «φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο των εκτιμητών σχετικά με το ύψος της εκτίμησης των επίμαχων ακινήτων του Δημοσίου και ανέφερε ότι υπεύθυνοι για τις εκτιμήσεις είναι οι ίδιοι οι εκτιμητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ