Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Πάλη για νέες παγκόσμιες ισορροπίες

Αιχμή του δόρατος η αύξηση της συμμετοχής τους στις διεθνείς αποφάσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των «20» πιο αναπτυγμένων χωρών στην Ουάσιγκτον για την παγκόσμια κρίση, που θα διεξαχθεί στις 14-15 Νοέμβρη, οι χώρες της ομάδας του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), είναι πιθανόν να εμφανιστούν με ενιαία θέση.

Αυτό, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα προκύπτει από τις συνομιλίες που έγιναν στη σύνοδό των υπουργών Οικονομικών των «20», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Η ρωσική θέση, όπως διατυπώθηκε, είναι η ριζική επανεξέταση όλων των σημερινών οικονομικών δομών (όπως του ΔΝΤ) και τη διαμόρφωση νέων κανόνων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οπως άλλωστε δήλωσε στο πρόσφατο Προεδρικό Διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντιεφ, η Μόσχα «προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών, που θα εμποδίζουν τη λήψη εγωιστικών και συχνά επικίνδυνων αποφάσεων ορισμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας». Η Ρωσία επιδιώκει επίσης ένα σύστημα, που θα αναδεικνύει τα νέα οικονομικά κέντρα στη λήψη των αποφάσεων και την απώλεια του σημερινού ρόλου του δολαρίου, με την εμφάνιση περιφερειακών νομισμάτων.

Ανάλογες ήταν οι θέσεις που διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Κουντρίν, στο Σάο Πάολο, κάτι που σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, βρήκε απήχηση στις υπόλοιπες χώρες του BRIC. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βραζιλίας,Λούλα ντα Σίλβα, σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του παγκόσμιου χρηματιστικού συστήματος, ώστε οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις να παίξουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην αναδιάρθρωσή του. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η διεύρυνση της Ομάδας των 8 πιο αναπτυγμένων χωρών («G8») σε 15, καθώς και η αύξηση του ρόλου της ομάδας των «20» χωρών.

Να σημειωθεί πως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα - οι χώρες BRIC - σχεδιάζουν από κοινού τη λήψη μέτρων για την αύξηση του εμπορίου και τη διοχέτευση κεφαλαίων μεταξύ των οικονομιών τους, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Κουντρίν σε συνέντευξή του.

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», «δημιουργούνται προϋποθέσεις μετωπικής σύγκρουσης δύο διαφορετικών προσεγγίσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στην Ουάσιγκτον. Διαμετρικά διαφορετικές θέσεις έχει η Δύση, στο πρόσωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ και διαφορετικές η Ανατολή, που εκφράζεται κυρίως από τις χώρες του BRIC.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ