Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε χθες, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα οποία κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους μέσα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Αναφερόμενος σε κάποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως το ότι θα υπήρχαν δυσκολίες ήταν γνωστό, «το γνωρίζαμε αυτό πριν ακόμα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημειώνοντας πως το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και θα απαιτηθεί πολλή και σκληρή προσπάθεια, με συνέπεια σε αρχές, με αποφασιστικότητα και ευελιξία, προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, με στόχο με τη δική μας την προσπάθεια, και αν βρούμε και την ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «είναι λάθος να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όλα ναυαγούν από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων». Σημείωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και προβλήματα», καθώς «στα κεφαλαιώδη θέματα δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται ότι η Τουρκία και ο κ. Ταλάτ δεν έχουν κάνει καμιά μετακίνηση» και ακριβώς εκεί εστιάζονται οι δυσκολίες σε αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, «δηλαδή στα σημεία των κεφαλαίων που συζητούνται τα οποία εφάπτονται ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, στρατεύματα, εγγυήσεις κτλ.».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε ότι θα ήταν λάθος «από το πρώτο κεφάλαιο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα ναυαγούν» και πως αυτό δε θα είχε και νόημα από τη στιγμή που, όπως είπε, «γνωρίζαμε από την ώρα που ξεκίνησε η προσπάθεια ότι θα ήταν μια σοβαρή προσπάθεια με εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις και, αν εγκαταλειφθεί τώρα, ουσιαστικά είναι σαν να αφήνουμε συνειδητά πλέον τα πράγματα ως έχουν» και έθεσε το ερώτημα «τι θα ακολουθήσει αν εμείς εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια;». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν πρέπει να μυθιστορηματοποιούνται κάποια πράγματα με το να τους δίνονται μεγάλες επικεφαλίδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δύο κράτη, δύο λαοί» κατά το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (2008-10-03 00:00:00.0)
Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη στήριξη στον Πρόεδρο (2008-07-05 00:00:00.0)
Συζητήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές (2007-03-06 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται αύριο το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ (2005-11-26 00:00:00.0)
Πρώτος στόχος η αναγνώρισή μας από την Τουρκία (2004-11-16 00:00:00.0)
Με έργα θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας (2001-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ