Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη

Αξιώνει να μην επιβραδυνθούν οι συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ και να βρεθεί σύντομα λύση

Αμεση «λύση» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιζητά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θεωρώντας λάθος τυχόν επιβράδυνση των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ εν αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, παρεμβαίνοντας εκ νέου όχι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά «εφ' όλης της ύλης». Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης σε συνάντηση που είχε με επιλεγμένους Ελληνες δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, φροντίζοντας πάντως να επισημάνει με νόημα ότι «θα ήταν λάθος να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της διαδικασίας, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ». Ο Ντ. Σπέκχαρντ μίλησε για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των μηνών που βρίσκεται ο ίδιος στην Ελλάδα, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι ΗΠΑ θα δεχτούν το νέο όνομα, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ θα ενστερνιστούν τη λύση που θα συμφωνηθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια. Εσείς είστε τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να ενστερνιστούμε και να αποδεχτούμε τη λύση. Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά είναι μέρος της λύσης. Ακόμη και το πώς θα αποκαλούν οι ΗΠΑ τη χώρα». Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως για το αν η Ουάσιγκτον θα αλλάξει το όνομα που χρησιμοποιεί σήμερα, στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρήσει σε απλή σύσταση προς τις τρίτες χώρες.

Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, αρνήθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι, αντίθετα, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ελληνική πολιτική σε αυτό το θέμα και τα σχέδια για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και για ποικιλία των πηγών. «Συνεργάζεστε με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και αυτό αποτελεί σώφρονα πολιτική. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Ουάσιγκτον, αλλά και πολλές χώρες στην Ευρώπη, είναι η εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, με την κατοχή και την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και όχι τα σχετικά με την ενέργεια. Εμείς επιθυμούμε τη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας. Αυτό που θέλουμε ωστόσο είναι διαφάνεια και εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς στις διαδικασίες», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης ταξιδιωτικής θεώρησης για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ (visa waiver program) ο κ. Σπέκχαρντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διαδικασία προχωρά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία.

Αναφερόμενος στην πολιτική της χώρας του για το Κυπριακό, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρέπεμψε στις προεκλογικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον κάνει αυτό που πρέπει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από λίγο πιο μακριά. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Ιράκ, ο Σπέκχαρντ έκανε λόγο για φιλόδοξο σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί και από την ετοιμότητα των ιρακινών αρχών. Αντιθέτως, στο Αφγανιστάν σημείωσε ότι «θα χρειαστεί ενίσχυση της προσπάθειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ