Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιταχύνει για την επιβολή της διευθέτησης

Ανέξοδες φραστικές διαβεβαιώσεις για «μη ελαστικοποίηση της εργασίας» των γιατρών, την ίδια ώρα που προτάσσει την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών

Προτρέχει το υπουργείο Υγείας για να εκμαιεύσει την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με φραστικές διαβεβαιώσεις ότι αυτή - κατ' αντίθεση με την κοινοτική οδηγία - δε θα περιέχει «κυκλικά και ελαστικά ωράρια, ούτε ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά ούτε και εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών» και με την ανακοίνωση της συνόδου, αύριο, μεικτής Ομάδας Εργασίας υπουργείου - ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να συνταχθεί το περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας.

Η πρακτική του υπουργείου, με την οποία συντάχτηκε η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, αποτυπώνει την ...εξαγορά διά της ενσωμάτωσης υποσχέσεων για επιδόματα από 210 έως 420 ευρώ στο βασικό μισθό με αντάλλαγμα την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, που τελικά οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με απρόβλεπτες πια εξελίξεις, στο φόντο των 65 ωρών εργασίας και της διάκρισης του «ενεργού» και «ανενεργού» χρόνου εργασίας.

Καραμπινάτη διευθέτηση

Στη χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας δεν κρύβει τα λόγια του καθώς αναφέρει χωρίς δισταγμούς ότι με την «κλαδική συμφωνία εναρμονίζονται απόλυτα το ωράριο και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ στη συνέχεια επιχειρεί να θολώσει τα νερά αναφέροντας ότι με τη σύμβαση δε θα «επιβάλλονται - όπως η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα - κυκλικά και ελαστικά ωράρια, ούτε ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά ούτε και εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών».

Οπως έχει από την πρώτη στιγμή καταγγείλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, μέσα από συλλογικές συμβάσεις επιδιώκεται να εφαρμοστεί το 48ωρο, για τους ειδικευμένους, ως μέσος εβδομαδιαίος χρόνος με χρόνο αναφοράς το 4μηνο, και αντίστοιχα το 56ωρο για τους ειδικευόμενους ως μέσος εβδομαδιαίος χρόνος με χρόνο αναφοράς το 12μηνο. Γεγονός που ευθέως παραπέμπει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 4μηνη και 12μηνη βάση, σε αντίθεση με τα όσα λέει η κυβέρνηση και στηρίζουν οι πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών.

Αναγνωρίζοντας μάλιστα τις υπηρεσίες αυτών των πλειοψηφιών, το υπουργείο Υγείας, στη χτεσινή του ανακοίνωση, επανέρχεται στις προτάσεις του στις 22.10.2008, με τις οποίες βασικά συμφώνησε η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, και καταλήγει: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και τομή που επετεύχθη από την ίδρυση του ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομίας αλλά και του "υψηλού αισθήματος ευθύνης των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο", όπως η ίδια η ΟΕΝΓΕ αναφέρει στην απόφασή της στις 5/11/2008, που κοινοποίησε επισήμως προς τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Οικονομίας».

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας εξέφρασε χτες το πρωί η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Πειραιά του Κόμματος, με τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην είσοδο του νοσοκομείου και στην Π. Ράλλη. Διεκδικούν άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άμεση λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Σήμερα οι εργαζόμενοι, στις 8 π.μ., θα πραγματοποιήσουν νέα ανοιχτή Γενική Συνέλευση στην είσοδο του νοσοκομείου. Σήμερα, επίσης, δίωρη στάση εργασίας, 10 π.μ. - 12 μ., θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία η κύρωση της Σύμβασης (2009-01-16 00:00:00.0)
Κόβουν δεδουλευμένες εφημερίες (2008-12-30 00:00:00.0)
Ευρω-ομοθυμία υπέρ της διευθέτησης (2008-12-03 00:00:00.0)
Να αποκρουστεί η νέα «ευρωβαρβαρότητα» (2008-10-30 00:00:00.0)
Επισχέσεις και στάσεις εργασίας (2008-04-02 00:00:00.0)
Συντηρεί το Μεσαίωνα και «ψήνει» τη διευθέτηση (2008-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ