Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συντάσσονται γύρω από τις ... κρατικές ενισχύσεις

Θησαυρίζουν και από τις κρατικές ενισχύσεις για λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με νέες συμφύσεις ανάμεσα στο κράτος και το τραπεζικό κεφάλαιο επιχειρούν κυβέρνηση και ΕΕ να ξεπεράσουν το σκόπελο των αναταράξεων και της κρίσης που έχουν εκδηλωθεί με άξονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε πρώτο πλάνο προβάλλει το λεγόμενο εθνικό πακέτο (28 δισ. ευρώ) για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, γύρω από το οποίο, με πρώτη την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), ήδη ξεκίνησαν να συντάσσονται και να τα βρίσκουν οι επιμέρους μερίδες περιμένοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις τελικές κανονιστικές ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα διαμοιράσουν την πίτα.

Ταυτόχρονα, το κογκλάβιο της ΕΕ σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις - και της ΝΔ - βάζει κάτω από τη διαχείριση των τραπεζών και τις ενισχύσεις για τις αποκαλούμενες από τους ίδιους μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πακέτο αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) στην επόμενη 3ετία εκτιμάται να φτάσει - σε επίπεδο ΕΕ - σε 30 δισ. ευρώ. Οι κρουνοί έχουν ήδη ανοίξει και για την Ελλάδα. Ρευστό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη εισρεύσει στα ταμεία και των ντόπιων τραπεζών, οι οποίες με ξένα κόλλυβα (άφθονο κρατικό χρήμα) παριστάνουν τους ...κοινωνικά ευαίσθητους, διαφημίζοντας ήδη την πραμάτεια τους για τη δανειοδότηση των ...«μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Συνάντηση με αντικείμενο τις ενισχύσεις της ΕΤΕΠ είχαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, με τον αντιπρόεδρο της τράπεζας, Πλ. Σακελλάρη. Επί της ουσίας οι τράπεζες θα πάρουν φτηνό χρήμα, θα το διακρατήσουν και εκμεταλλευτούν για πολύ καιρό για να το «σπρώξουν» - με το αζημίωτο - στην ενδιαφερόμενη πελατεία τους, όπως ακριβώς και τα εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν: Ούτε από τα εθνικά ούτε από τα κοινοτικά πακέτα.

Το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει και σε ό,τι αφορά στη μοιρασιά του εθνικού πακέτου ενίσχυσης. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από πολλά χρόνια όλοι οι ντόπιοι τραπεζίτες βρέθηκαν στο κοινό τραπέζι της «Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών», η οποία σε επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι «παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών» εκτιμά ότι τα «προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν»...

Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) έσπευσε να ανακοινώσει την ένταξή της στο πακέτο, «παρά το γεγονός ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα και έναν από τους καλύτερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις». Αργά ή γρήγορα το ίδιο αναμένεται να κάνουν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο κρατικό πακέτο στήριξης θα επιπέσει και ο λοιπός «ανταγωνισμός». Για την ώρα οι τραπεζίτες κρατούν «κλειστά χαρτιά» σχετικά με τον τρόπο ή τους τρόπους ενίσχυσης που θα επιλέξουν. «Αιτιάσεις» για τους άλλους τραπεζίτες και τις πρακτικές τους εξακολουθεί να προβάλλει ο επικεφαλής της «Μαρφίν», Α. Βγενόπουλος. Ομως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η τράπεζα του ομίλου θεωρείται κυπριακή και δεν εντάσσεται στο σχέδιο. Στην ίδια κατάσταση είναι και η Εμπορική Τράπεζα (θυγατρική της Credit Agricole) που υπάγεται στο σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ