ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση βαθαίνει

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Στο δρόμο των οικονομιών των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών μπαίνει και η Σουηδία, με την κρίση να οξύνεται. Και επισήμως ανακοινώθηκε ότι η χώρα «εισήλθε σε ύφεση αφού το τρίτο τρίμηνο φέτος, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», δηλαδή η κρίση εκδηλώνεται με τα πιο χαρακτηριστικά της στοιχεία. Το τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη το ΑΕΠ είχε επίσης καταγράψει πτώση 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η σουηδική στατιστική υπηρεσία SCB γνωστοποίησε επίσης ότι στο τρίμηνο Ιούλη-Σεπτέμβρη 2008, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,2% και είναι η πρώτη φορά που οι καταναλωτικές δαπάνες σημειώνουν πτώση από το 2001. Στην ίδια περίοδο, οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν αύξηση 2,2%.

Την ίδια στιγμή, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Suzuki» ανακοίνωσε χτες ότι καταργεί 1.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της στο Εστεργκομ στην Ουγγαρία, περίπου το ένα τέταρτο του εκεί απασχολούμενου εργατικού δυναμικού που ανέρχεται σε 5.523 άτομα.

Η δεύτερη σε μέγεθος περιφερειακή τράπεζα της Γερμανίας, BayernLB, κάλεσε σε βοήθεια τις αρχές, εν προκειμένω την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας που, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, θα ανταποκριθεί με ένα πρώτο δάνειο ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, στον έλεγχο του βρετανικού Δημοσίου πέρασε το 57,9% της Royal Bank of Scotland μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, κατά την οποία έμεινε αδιάθετο το 98,8% των μετοχών. Η Royal Bank of Scotland ήταν πριν την κρίση η δεύτερη μεγαλύτερη ως προς τη χρηματιστηριακή αξία, βρετανική τράπεζα.


ΠΑΣΟΚ
Να χορηγηθούν τα 28 δισ. στις τράπεζες, αλλά ... με διαφάνεια

Τη ...διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα «παρακολουθεί από πολύ κοντά το πρόγραμμα» χορήγησης 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες από τον κρατικό προϋπολογισμό για να «διασφαλιστεί η διαφάνεια»(!), έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου με τα χρήματα του ελληνικού λαού, επιχείρησε χτες να εμφανιστεί σαν θεματοφύλακας της «διαφάνειας» για το πώς αυτά θα μοιραστούν ανάμεσα στις τράπεζες και κυρίως, όπως ανέφερε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, για να «διασφαλιστεί ότι η ρευστότητα που δίνεται στο τραπεζικό σύστημα θα περάσει στην πραγματική οικονομία». Δηλαδή ότι από αυτά τα χρήματα θα καρπωθούν μερίδιο και οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί όμιλοι...

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να καλέσει την κυβέρνηση να στηρίξει και τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα, ενεργοποιώντας το «Ταμείο Κατά της Φτώχειας», προκειμένου να μοιραστούν τα επιδόματα πτωχοκομείου, για την πατρότητα των οποίων έχει ξεσπάσει «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Επιχειρώντας να «αθωώσει» τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που έβαλαν τις υπογραφές τους στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, απέδωσε το σκάνδαλο στις αποφάσεις των στελεχών της κυβέρνησης που «διέκοψαν τη δίκη, την οποία είχε κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο» με τη Μονή Βατοπεδίου και για τις «ανταλλαγές των οικοπέδων, με όρους που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο»... Πιθανόν για το ΠΑΣΟΚ αν οι όροι ήταν ευνοϊκοί, δε θα υπήρχε σκάνδαλο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι αν κληθεί από την εξεταστική επιτροπή για να δώσει διευκρινίσεις για τη συνάντησή του με τον επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, «θα παραστεί» για να επαναλάβει, όπως είπε, «αυτά τα οποία έχω πει δημόσια». Δεν απέκλεισε το γεγονός το ΠΑΣΟΚ τελικά να ζητήσει εκ νέου τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αν και συμπλήρωσε ότι θα «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η Εξεταστική, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».


Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Για τα κοινωνικά προβλήματα φταίει ... η φοροδιαφυγή

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεσή της σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία καλούνται να επωμιστούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης (ακραία αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός 2009, ακρίβεια, άνοδος των τραπεζικών επιτοκίων), ενώ την ίδια στιγμή στηρίζονται απροκάλυπτα τράπεζες και επιχειρήσεις με εκατοντάδες δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή συνεδρίαση του αποκαλούμενου Εθνικού Συμβουλίου κατά της Φοροδιαφυγής, επιδόθηκε σε καθ' έδρας διάλεξη για τις αντικοινωνικές της συνέπειες...

Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας, με στόχο την ανάδειξη της ...κοινωνικής διάστασης της φοροδιαφυγής, της κοινωνικής αδικίας που προκαλείται μέσα από τη φοροδιαφυγή...

Βασική πρόταση της εκστρατείας είναι: «Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση. Ξεκινάει από τον καθένα, μας ωφελεί όλους»! Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι «η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών είναι ακόμα πιο απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την κρίση». Κατά τον ίδιο πάντα, «οι πόροι που στερείται το Δημόσιο λόγω της φοροδιαφυγής, τελικά περιορίζουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους, τη δυνατότητα μιας καλύτερης δημόσιας υγείας και παιδείας, τη δυνατότητα ενίσχυσης των συμπολιτών μας που είναι άνεργοι, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας»! Με άλλα λόγια, η ανεργία, η φτώχεια, η υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων υγείας και παιδείας, δεν είναι το αναγκαίο αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά για όλα αυτά ευθύνεται η φοροδιαφυγή...

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης (ή του ελάχιστου κόστους χρήσης), μετά από τοποθετήσεις εκπροσώπων των παρευρισκόμενων φορέων, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα είναι πολύ κοντά σε αυτές των φορέων. Πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα θα είναι ήπιο και λογικό και δε θα έχει καμία σχέση με το παλιό σύστημα των τεκμηρίων...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή σε Ερώτηση σχετικά με τα λιμάνια και την «Ολυμπιακή»

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με κάθε τρόπο ξεπουλώντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Φ. Κουβέλη για τα λιμάνια και την «Ολυμπιακή».

«Είμαστε αποφασισμένοι - είπε - να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με εντατικότερους ρυθμούς, γιατί εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων θα συνιστούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος σε βάρος του τόπου». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προώθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση «ενίσχυσαν τις αντοχές της οικονομίας και περιορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μία ακόμα φορά κατά των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή» και στα λιμάνια, που αντιδρούν στο ξεπούλημα, λέγοντας ότι «τα συμφέροντα των πολλών δεν μπορεί να θυσιάζονται στο βωμό των λίγων. Δεν εκφράζουν οι λίγοι που αντιδρούν την κοινωνία και δεν εκπροσωπούν το συλλογικό συμφέρον. Τους σεβόμαστε, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά τους, αλλά δεν μπορεί να καθορίζουν αυτοί, με βάση τα δικά τους και μόνο συμφέροντα, τις πολιτικές για τη χώρα».

Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» δημιουργεί προοπτικές ώστε η εταιρεία να προχωρήσει «δυναμικά προς το μέλλον» χωρίς να επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους, ενώ για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για «πωλήσεις αλλά για παραχώρηση ορισμένων χώρων για ορισμένο χρονικό διάστημα και πρόκειται για στρατηγικές συμμαχίες με κορυφαίους διαχειριστές εμπορευματικών σταθμών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά αυτή ήταν «άσφαιρη», αφού έσπευσε να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι «δε θητεύω ούτε εγώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν γενικό ή γενικευμένο κρατικισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ