ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ για τη Σύμβαση

Συνάντηση με συνδικαλιστές του κλάδου είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, είχαν χτες τα προεδρεία των πέντε Σωματείων των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν το ΚΚΕ για την άρνηση της διοίκησης του ΗΛΠΑΠ να υπογράψει μαζί τους τη Συλλογική Σύμβαση του 2008, με άμεσο αποτέλεσμα να χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε στους συνδικαλιστές την ανάγκη να εντείνουν την πάλη τους συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και να αγωνιστούν για την ικανοποίηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου τους. Ταυτόχρονα τους ενημέρωσε για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα αναλάβει το ΚΚΕ στο άμεσο διάστημα για τη στήριξη και υπεράσπιση του αγώνα τους. Αμεση ενέργεια του Κόμματος ήταν και η αναφορά που έκανε η Αλέκα Παπαρήγα για το συγκεκριμένο πρόβλημα στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη χτεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Θα ανταποκριθούμε και μάλιστα άμεσα, στο δίκαιο αίτημα των συνεργαζόμενων σωματείων του ΗΛΠΑΠ, τα οποία διεκδικούν να υπάρξει από την πλευρά της διοίκησης διάθεση συζήτησης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και η οποία βεβαίως πρέπει να πάρει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Να πάρει υπόψη ότι, ενώ δουλεύουν στον ίδιο τομέα δουλειάς στο χώρο των μεταφορών, υπολείπονται πάρα πολύ σε μισθούς. Δεν εφαρμόζονται ακόμα και άρθρα της σύμβασης και δε δεχόμαστε τις όποιες αιτιολογίες προβάλλονται ότι πρέπει ο χώρος να συμμορφωθεί αυτόματα με τις γενικές αυξήσεις πείνας που δίνουν στους δημόσιους υπαλλήλους. Κατά τη δική μας σταθερή άποψη πρέπει να υπογραφεί σύμβαση στο χώρο. Γιατί αν καταργηθεί και η ιδέα της σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών. Δε δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν χρήματα για τους εργαζόμενους, μόνο που διατίθενται αλλού. Επομένως θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, και στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, για να ασκήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση, σε συνδυασμό με τον αγώνα που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Απογοητευμένος» δηλώνει ο Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ελλειψη προόδου υποστήριξε ότι χαρακτηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δηλώνοντας «απογοητευμένος» από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ισχυρίστηκε ότι «οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επέμβουν για την εξεύρεση τελικής λύσης στο Κυπριακό». Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος υπενθύμισε στον Μ. Ταλάτ ότι «η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια των δύο κοινοτήτων και των ηγετών των δύο κοινοτήτων και είναι δική τους ευθύνη να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση και να έχουμε πρόοδο», τονίζοντας ότι δεν είναι λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς «που δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Οπως σημείωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, «μέχρι τώρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι όσο θα θέλαμε να ήμασταν, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, παρότι εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμφανιζόμαστε με απόλυτα λογικές θέσεις και θέσεις που υπηρετούν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δηλαδή για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος, που να έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Αναφορικά με την πρόσκληση προς τις διεθνείς δυνάμεις να συμβάλουν στην τελική λύση, ο Σ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι δεν είναι υπέρ του να καλούνται άλλοι να βοηθήσουν στη λύση, καθώς «πρέπει να πάρουμε και τα ανάλογα μηνύματα από το παρελθόν και με δοτές λύσεις και με επιδιαιτησίες που είχαμε, και τα αποτελέσματα που είχαμε από αυτές τις διαδικασίες. Η διαδικασία είναι στα χέρια των Κυπρίων και θα πρέπει να συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φτάσουμε σε λύση».

Εν τω μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, σε επίσκεψη στις Βρυξέλλες εκ μέρους του κόμματος μετέφερε στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την αποφασιστικότητα του Κυπρίου Προέδρου «να παλέψει για την επίτευξη της λύσης που να καθιστά πραγματικότητα τη συμφωνία για ένα κράτος δικοινοτικό διζωνικό με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

ΛΑΥΡΙΟ
Εκδήλωση της «Σύγχρονης Εποχής»

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν αύριο Κυριακή 7/12, στις 6 μ.μ., στο Λαύριο, στο Πολιτιστικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω περιοδείες:

- Τη Δευτέρα 8/12, στις 12 μ., στο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων «Γκαλένικα», στη Χαλκίδα, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

- Την Τρίτη 9/12, στις 6.30 μ.μ., σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα της Χαλκίδας.

Για το Δεκέμβρη του '44

Αύριο Κυριακή 7/12 εκδήλωση για το Δεκέμβρη του 1944, όταν «ο λαός ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα, διάλεξε τα όπλα», διοργανώνουν οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις της Α' Αθήνας, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο 18, στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο, στις 5 μ.μ., την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομική κρίση που πραγματοποιήθηκε χτες.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ντοκουμέντα του '44 και '45 στη διάθεση μελετητών

Για τις ηρωικές μάχες του Δεκέμβρη του 1944, τον απόηχο και την επίδρασή τους καθ' όλο το 1945, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εντύπων της περιόδου αυτής. Στο ψηφιοποιημένο του αρχείο εκτός από τα αντίστοιχα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, την πλήρη συλλογή «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στη διάθεση των επισκεπτών του βρίσκονται και 800 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τότε ελληνικής πολιτικής σκηνής καθώς και την τότε αυτούσια βρετανική προπαγάνδα. Στα παραπάνω προστίθενται και 12 σχετικές μπροσούρες, κυρίως του ΕΑΜικού χώρου. Βεβαίως στη διάθεση όλων όσων θέλουν να μελετήσουν το ζητήματα αυτής της εποχής βρίσκεται και η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του Κέντρου, με πολυποίκιλη σχετική βιβλιογραφία.

Σε εκδήλωση της Αχτίδας Κατασκευών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Αχτίδα Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, ενόψει του 18ου Συνεδρίου, με θέμα τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Συσκέψεις σε Κορυδαλλό, Παλλήνη, Πολίχνη

-- Η Αχτίδα Κορυδαλλού της ΚΟΠ του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη για την οικονομική κρίση και τις θέσεις του Κόμματος, αύριο Κυριακή 7/12, στις 11 π.μ., στην καφετερία «SIBA» (Ηπείρου 184, πλατεία Κανάρια). Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Παλλήνης του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, αύριο Κυριακή 7/12, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο της πόλης. Θα μιλήσει ο Αντρέας Συλλελόγλου, στέλεχος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Πολίχνης διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 9/12, στις 7 μ.μ., με πολιτικούς πρόσφυγες και παλιννοστούντες, στα γραφεία της. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ