ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ»
Πρόταση - πρόκληση για μετατροπή του κατηγορητηρίου

Ο Κύπριος φοιτητής μετά τον άγριο ξυλοδαρμό

Motion Team

Ο Κύπριος φοιτητής μετά τον άγριο ξυλοδαρμό
Πρόταση - πρόκληση μετατροπής του κατηγορητηρίου για τους 4 από τους 8 αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου - τη γνωστή και ως υπόθεση της «ζαρντινιέρας» - κατέθεσε ο εισαγγελέας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη μετατροπή από «απρόκλητη - επικίνδυνη σωματική βλάβη» σε απλή «επικίνδυνη σωματική βλάβη», για τους προαναφερόμενους αστυνομικούς, καθώς και την απαλλαγή του πρώην διοικητή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι 3 κατηγορούνται για συνέργεια.

Για την εξέλιξη αυτή - που αν μη τι άλλο αποτελεί πρόκληση - ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε ότι... δεν κρίνει τη δικαιοδοτική διαδικασία. Στο μεταξύ, στις απολογίες τους οι επτά αστυνομικοί επιχείρησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δικαιολογήσουν την πράξη τους, ενώ ο πρώην διοικητής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εμφάνισε τον εαυτό του αμέτοχο στην υπόθεση.

Οι επτά αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι η σωματική βία είναι κάτι συνηθισμένο όταν ο συλλαμβανόμενος αντιστέκεται, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είδε τι πραγματικά συνέβη. Παράλληλα, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη βαρβαρότητά τους υποστηρίζοντας ότι κατέφυγαν σε μια κλοτσιά, μια τρικλοποδιά και μια γροθιά για να ακινητοποιήσουν τον άτυχο φοιτητή που - κατά τους ισχυρισμούς τους - επιχείρησε να διαφύγει. Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά, υποστήριξαν, επίσης, πως έδωσαν και τις πρώτες βοήθειες στο φοιτητή, λες κι εκείνος θα έπρεπε να τους έχει υποχρέωση... Επίσης, όλοι σχεδόν οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να βγάλουν ψεύτες τους καθηγητές του πανεπιστημίου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στον ξυλοδαρμό, ισχυριζόμενοι πως λένε ψέματα, ενώ τις μαρτυρίες τους τις βασίζουν στο βίντεο του ξυλοδαρμού που είδαν εκ των υστέρων.

Ο τότε διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη, καταθέτοντας, παραδέχτηκε ότι «υπήρξε υπέρβαση βίας», ωστόσο ο ίδιος δήλωσε πως δεν ξέρει ποιοι από τους αστυνομικούς ασκούσαν τη βία. Ο ίδιος υποστήριξε πως προσπάθησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό...

ΜΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φάρος φωτεινός για τους νεότερους ο Κώστας Βιδάλης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή δημοσιογράφο του «Ρ»

Κώστας Βιδάλης
Κώστας Βιδάλης
Εκεί μπροστά στο γρανιτένιο βράχο -μνημείο, στη Μελία Λάρισας, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο, τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή ο ήρωας, κομμουνιστής δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Κώστας Βιδάλης. Στην εκδήλωση που, τα τελευταία 22 χρόνια, συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την ΕΣΗΕΑ και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας του Δήμου Πλατυκάμπου, ξύπνησαν οι θύμησες για τον μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, τον οποίο πριν από 62 χρόνια δολοφόνησαν οι παρακρατικοί της συμμορίας του Σούρλα, με τη βοήθεια του επίσημου κρατικού μηχανισμού. Τον ήρωα και κομμουνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, που «έδεσε τη δημοσιογραφική του ζωή με τους αγώνες του λαού. Και αυτό το δέσιμο, την ταύτιση, τη σφράγισε με το αίμα του», όπως έλεγε ο αείμνηστος κομμουνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης και ακατάπαυστος μαχητής για τη διατήρηση της μνήμης, του οποίου η απουσία ήταν αισθητή.

Εξήντα δύο χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Κ. Βιδάλη, η δράση του, οι διδαχές του στέκουν «φωτεινός φάρος» για τους νεότερους, ιδιαίτερα τούτους τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που η είδηση «ξεπουλιέται» και η αλήθεια της εργατικής τάξης και του λαού αποσιωπάται ή διαστρεβλώνεται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Μελίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς -Εύβοιας, κ.ά.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μελίας για τη ζωή και το θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου μίλησαν ο Κώστας Νίτσος, πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, η Ε. Μαγιάση, από την ΕΣΗΕΑ, και ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Λ. Αρσενίου.

«Βρισκόμαστε εδώ, είπε ο Κ. Νίτσος, από δική μας ανάγκη για να αναβαπτιστούμε στη ζωή και στο θάνατο ενός γενναίου, ενός πατριώτη που αγάπησε την έρμη πατρίδα, το λαό της, αγωνίστηκε για τη λευτεριά, την προκοπή, την πρόοδο του λαού και που άφησε ανεκτίμητη κληρονομιά, τον αθάνατο θάνατό του». Και συνέχισε: «Ο αξέχαστος Κ. Βιδάλης υπήρξε φλογερός δημοσιογράφος, κυνηγός ακούραστος της καθαρής είδησης, παθιασμένος φωτιστής της αλήθειας, ένας αρχάγγελος της μαχητικής δημοσιογραφίας, του απλού, λιτού, καθάριου λόγου. Ορκισμένος στα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού». Απευθυνόμενος ο Κ. Νίτσος στον μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας θα πει: «Μάθε και τα τελευταία μας χαμπάρια. Η μαύρη αντίδραση και το αδηφάγο κεφάλαιο μας οδήγησαν σε νέες τραγωδίες. Οι λαοί, όμως, ξέρουν ν' αντιστέκονται και οι αγώνες βγάζουν νέους ηγέτες και νέους Βιδάληδες»!

Στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, εκείνες τις μέρες τον Αύγουστο του 1946, αναφέρθηκε και ο Λ. Αρσενίου.

Ακολούθησε η παράδοση χρηματικού βραβείου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελίας καθώς και εκπαιδευτικού υλικού.

ΚΟΖΑΝΗ
Οχι στην ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα των κατοίκων

Να αντισταθούν στην προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των κατοίκων που σήμερα σύρει στα δικαστήρια η ΔΕΗ ΑΕ, καλεί τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής το ΚΚΕ, ενώ πλήθος μαζικών φορέων έχει πάρει απόφαση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης, οι οποίοι είναι και μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης των δύο χωριών. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι προκάλεσαν οικονομική «βλάβη» στη ΔΕΗ από τις κινητοποιήσεις τους τον περασμένο Μάη.

Οι φορείς ζητούν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων στη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και των λιγνιτωρυχείων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή. Απαιτούν την άμεση πρόσληψη από τη ΔΕΗ 5.000 εργαζομένων της περιοχής, μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις των μελών του συλλόγου. Επίσης, καταδικάζουν την εκβιαστική και θρασύτατη ενέργεια του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ που ζητάει δηλώσεις μετανοίας από τους κατοίκους.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας σήμερα κάνει 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στην Κοζάνη.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις

Στα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής

Σε ανούσιο «δικομματικό καυγά» για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και για την ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης μετέτρεψαν την ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μίλησε για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης, για να συγκαλυφτούν σοβαρές δικαστικές υποθέσεις. Αντίθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας άδικα και ψευδή τα περί παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σ. Μπάγιας χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για το σωφρονιστικό σύστημα ευκαιριακά και πρόσκαιρης διάρκειας.

Την ετήσια Συνέλευση των εισαγγελέων χαιρέτισε και ο Αχιλ. Κανταρτζής, βουλευτής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, όπως η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων, οι διώξεις των συνδικαλιστών δικαστικών και εισαγγελικών (του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων και μελών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συμπεριλαμβανομένων), οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (κτιριακό, μηχανοργάνωση). Ο Αχιλ. Κανταρτζής ζήτησε την κάλυψη των κενών θέσεων, καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων τόσο σε δικαστές όσο και σε δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ έθεσε την πρόταση του Κόμματος να ισχύσουν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και στους δικαστές.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ οργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ -ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», του ΕΠΟΝίτη Φοίβου Τσέκερη, και καλεί όλα τα μέλη της, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι), το Σάββατο 13 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ