ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται ο ορυμαγδός των απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΙΔΝΕΫ.--

Συνεχίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία, συνεχίζεται ο ορυμαγδός των απολύσεων, αλλά τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία.

Η παγκόσμια ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 δεν πρόκειται να ξεπεράσει το ποσοστό +0,9% εκτίμησε η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται για εκτιμήσεις για ενδεχόμενη «καλή εξέλιξη» των πραγμάτων, ενώ παράλληλα προέβλεψε και συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,1% στο ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τα 25 τελευταία έτη. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα ανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσει «κύκλος» δανειοδοτήσεων, άτοκου μάλιστα καθώς και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προς τις πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη, δανείων δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνολικώς.

Οσο για τις δυσμενείς εξελίξεις, η Παγκόσμια Τράπεζα τις αποδίδει στην εξασθένιση της ζήτησης, σε συνδυασμό τόσο με τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ανεπτυγμένες χώρες με τα υψηλά εισοδήματα, όσο και τη σαφή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσομένων χωρών μέσα στο 2009.

Τη μείωση της ζήτησης για μέταλλα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης προτάσσει ως δικαιολογία η τρίτη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία του κλάδου, η αυστραλιανή εταιρία «Rio Tinto» για την απόλυση 14.000 εργαζομένων. Οι απολύσεις αφορούν στο 14% περίπου των συνολικά 97.000 εργαζομένων του ομίλου, ενώ μετά την ανακοίνωση των απολύσεων η μετοχή της έκανε «άλμα» 14% περίπου. Επίσης, η σουηδική SKF ανακοίνωσε επίσης 2.500 απολύσεις.

Παράλληλα, χτες το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat της Ιταλίας έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του. Οπως αναφέρει, η «χώρα εισήλθε σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της οπισθοχώρησε κατά 0,5%, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007 οπισθοχώρησε κατά 0,9%».

Χαμηλότερες εξαγωγές πραγματοποίησε το Νοέμβρη η Κίνα, ενώ μειώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή της, σύμφωνα με δήλωση του Φαν Γκανγκ, συμβούλου της People's Bank of China. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν το Νοέμβρη κατά 2,2%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,9%, διαμορφώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στο ρεκόρ των 40,09 δισ. δολαρίων.

Τέλος, σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο όσον αφορά την πρόταση των 15 δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της χειμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συμφωνία καλύπτει τα βασικά ζητήματα, ωστόσο απομένουν να οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες που θα μεταφερθούν κατόπιν στο κείμενο του σχετικού νομοθετήματος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αγαρμποι» οι χειρισμοί Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Αγαρμπα» χειρίζεται ο Μεχμέτ ΑΛί Ταλάτ, το Κυπριακό, χωρίς σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη βάση πάνω στην οποία μπορεί και θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, χωρίς να κερδίζει τίποτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναχωρώντας για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να το παίζει σκληρός και αδιάλλακτος είναι δικαίωμα του και σημείωσε πως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι με τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν προωθείται η λύση στο κυπριακό πρόβλημα», τονίζοντας ότι η αρνητική στάση του Μ. Ταλάτ στρέφει εναντίον του και τους θεσμούς της ΕΕ.

Αναφερόμενος δε στο παράδειγμα της ομιλίας του Μ. Ταλάτ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «παρελθοντολόγησε, ήταν επιεικώς απαράδεκτος σε αυτά τα οποία έχει καταθέσει εκεί και τα σχόλια από όλα τα μέλη της Συνέλευσης, ακόμα και από βουλευτές που θεωρούνται φίλοι της Τουρκίας, δεν ήταν θετικά για τον κ. Ταλάτ και για την υπόθεση που νομίζει ότι προωθεί με αυτό τον τρόπο», ενώ σημείωσε ότι ««πάμε υποτίθεται να λύσουμε το Κυπριακό ως συμπατριώτες που εκπροσωπούμε τις δύο κοινότητες, τις βασικότερες κοινότητες αυτού του τόπου. Εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να το παίζει σκληρός και αδιάλλακτος είναι δικαίωμά του. Το πρόβλημα που εγώ έχω είναι ότι δεν προωθείται η λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι και η προσδοκία και η ευχή και η επιθυμία του κάθε έντιμου Κυπρίου που ζει σε αυτό τον τόπο, αλλά και στο εξωτερικό, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε είναι Τουρκοκύπριοι».

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, περί μίας ομάδας που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της Κομισιόν, προκειμένου να βοηθήσει στο Κυπριακό αν χρειαστεί, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι θα εποπτεύεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν και ότι δε θα διοριστεί ως συντονιστής για το Κυπριακό ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Αμεση ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερωτήσεις αν η ελληνοκυπριακή πλευρά σκοπεύει να αποχωρήσει από τις απευθείας συνομιλίες μετά και τη δεύτερη επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος διερωτήθηκε αν «η συγκεκριμένη τακτική ή η συγκεκριμένη συμπεριφορά ή οι συγκεκριμένες δηλώσεις μπορεί να στοχεύουν ακριβώς η ελληνοκυπρική πλευρά να αποχωρήσει από τις συνομιλίες», υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση θα ήταν καταστροφική.

Απαντώντας και σε όσους υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει λύση τόνισε ότι «δεν είναι αλήθεια, διότι όλοι μας επειγόμαστε για λύση, και οι Ελληνοκύπριοι και κανονικά θα πρέπει να επείγεται και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, διότι η κατοχή, η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχής έλευση εποίκων που αλλοιώνουν το δημογραφικό χαρακτήρα τόσο της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και του λαού μας στο σύνολό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται πολύ σκληρά, με πολλή συνέπεια, με πολλή αφοσίωση για να λύσουμε το Κυπριακό στη συμπεφωνημένη βάση το συντομότερο δυνατό».

Στο μεταξύ με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, για αποκατάσταση του αριστερού ισχίου, ενώ αντίθετα η υγεία του Τάσσου Παπαδόπουλου υπέστη ραγδαία επιδείνωση. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τρίτης η κατάσταση του τέως Προέδρου σταθεροποιήθηκε.

Στη Σομαλία η φρεγάτα «Ψαρά»

Απέπλευσε χτες στις 7 μ.μ. από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ψαρά» με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας, όπου θα ενταχθεί στην επιχείρηση «ATALANTA» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ελληνικό πλοίο μαζί με ακόμα τέσσερα χωρών της ΕΕ θα αντικαταστήσουν τη ΝΑΤΟική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή με πρόσχημα την αποτροπή της πειρατείας σε βάρος εμπορικών πλοίων που διέρχονται από εκεί. Τη διοίκηση της επιχείρησης αναλαμβάνει για ένα χρόνο αξιωματικός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των ευρωΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή εντάσσεται στα υπό εξέλιξη ιμπεριαλιστικά σχέδια που αφορούν στη Δυτική Αφρική και την ευρύτερη περιοχή.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Την ερχόμενη Δευτέρα η ψηφοφορία για το πόρισμα

Τη Δευτέρα θα γίνει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, η ψηφοφορία για το πόρισμά της, αφού χτες η Επιτροπή ολοκλήρωσε και τυπικά τις διαδικασίες της.

Το πόρισμα μαζί με τις θέσεις της μειοψηφίας θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα. Η Εξεταστική Επιτροπή, παρά το ότι ολοκλήρωσε τυπικά τις εργασίες της, θα συνεχίσει να δέχεται στοιχεία που αφορούν την υπόθεση από τις διάφορες υπηρεσίες (όπως η Τράπεζα της Ελλάδας) που διερευνούν το σκάνδαλο.

Χτες, η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν οι λογαριασμοί της συμβολαιογράφου Α. Πελέκη - Βουλγαράκη, προκειμένου να φανεί εάν τα στοιχεία που ήδη έχει στείλει η Α. Πελέκη στη Βουλή είναι πλήρη. Αντί για άνοιγμα των λογαριασμών, η Επιτροπή θα στείλει επιστολή στη συμβολαιογράφο καλώντας τη να ενημερώσει την Επιτροπή για την πλήρη κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν τις συναλλαγές της με τη Μονή Βατοπεδίου κατά τη διάρκεια της σύνταξης των συμβολαίων της ανταλλαγής των ακινήτων του δημοσίου.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Α. Πλεύρης ζήτησε να μετεξελιχθεί η Εξεταστική Επιτροπή σε Προανακριτική και να διερευνήσει τις ευθύνες των Π. Δούκα και Ε. Μπασιάκου σχετικά με τις ανταλλαγές, πρόταση που απορρίφθηκε, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον κανονισμό της Βουλής. Ο κανονισμός αναφέρει ότι για τη σύσταση Προανακριτικής απαιτείται αίτηση στην Ολομέλεια 30 βουλευτών και σχετική απόφαση του Σώματος με απόλυτη πλειοψηφία (151) μετά από μυστική ψηφοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ