ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν μαχητικά οι μαθητές παρά το «πάγωμα» του νομοσχεδίου

Νέες μαχητικές διαδηλώσεις

Associated Press

Νέες μαχητικές διαδηλώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους ξεχύθηκαν, και χτες, στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων επιμένοντας στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Φιγιόν. Διαδηλώσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιλ, Λιόν, Γκρενόμπλ, Ορλεάν, Ρουέν, Κιμπέρ, Καέν, Ουέστ, Μπρεστ, Λοριέν, Ντιζόν και σε αυτές συμμετείχαν και οι καθηγητές.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά την απόφαση του υπουργού Παιδείας να «παγώσει» για ένα χρόνο την κατάθεση του νομοσχεδίου περί μεταρρύθμισης, δηλώνοντας, όπως είπε, «πρόθυμος να ξεκινήσει την οποιαδήποτε σχετική συζήτηση από το μηδέν». Εντούτοις, ο Ξαβιέ Νταρκό υπογράμμιζε ότι «η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης» είναι αδιαπραγμάτευτη.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και, μάλιστα, ήδη από χτες, εξέταζαν το πότε θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές τονίζουν ότι επιθυμούν την πλήρη και τελική απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο επικεντρώνει στην αναπροσαρμογή του σχολικού προγράμματος, τόσο από την άποψη των ωρών όσο και από την άποψη του περιεχομένου, κυρίως στο λύκειο.

Προσθέτουν, δε, ότι δε θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους αν δεν υπάρξει και σαφής δέσμευση ότι δε θα μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις εργασίας για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περικοπές που σχεδιάζονται για την εκπαίδευση το 2009 είναι 13.500.

Στο περιθώριο των ογκωδών διαδηλώσεων σημειώθηκαν και επεισόδια από ολιγομελείς ομάδες μαθητών. Στη Λιόν, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και περίπου 150 ατόμων από τους περίπου 6.000 που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Κατά τα επεισόδια πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και στάσεις λεωφορείων, και εκτοξεύτηκαν πέτρες, τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί και έγιναν 38 συλλήψεις. Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε Γκρενόμπλ και Ορλεάν, πάλι από μικρές ομάδες, ενώ στην Ντιζόν, χωρίς να υπάρξει ένταση, οι μαθητές απέκλεισαν για 20 λεπτά τις σιδηροδρομικές γραμμές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συλλήψεις για «επανασύσταση του Μπάαθ»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με την κατηγορία της «διευκόλυνσης δραστηριοτήτων τρομοκρατικών και παρανόμων», ή με απλά λόγια της «συνωμοσίας για επανασύσταση του κόμματος Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσεΐν» συνελήφθησαν, χτες, από την ιρακινή αστυνομία τουλάχιστον 25 υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας και Εσωτερικών. Οπως διαρρεόταν από αστυνομικές πηγές, η πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι αστυνομικοί της Τροχαίας, όπως και ένας ανώτερος αξιωματικός της.

Το σουνιτικό κόμμα Μπάαθ, που επί Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες, τέθηκε εκτός νόμου το 2005 και τα μέλη του υπέστησαν διώξεις, ενώ αποκλείστηκαν, ουσιαστικά, από κάθε κρατική υπηρεσία ή σώμα. Το κλίμα αυτό αναστράφηκε, ελαφρώς, τον περασμένο Φλεβάρη όταν ειδικό νομοσχέδιο προέβλεπε ότι επιτρέπεται σε πρώην χαμηλόβαθμα μέλη του κόμματος να προσληφθούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Πάντως, σχολιάζοντας την είδηση βουλευτές τόσο από τις σιιτικές παρατάξεις όσο και από τα σουνιτικά και κουρδικά κόμματα υποστήριζαν ότι η είδηση «προβλήθηκε με υπερβολικό τρόπο και σίγουρα δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος ή ανατροπής της κυβέρνησης, όπως υποστήριξαν πολλά ΜΜΕ».

Αίτημα συγνώμης

Επιστολή προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό και τις ιρακινές αρχές απέστειλε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Μπαγκνταντίγια» όπου εργάζεται ο Ιρακινός δημοσιογράφος που εκτόξευσε τα παπούτσια του κατά του Προέδρου Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Μουνταντχάρ αλ Ζάιντι φέρεται να ζητά συγνώμη «έστω και αν είναι αργά» και να αιτείται χάρης από τις ιρακινές αρχές. Η είδηση της επιστολής χάριτος έρχεται ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Ζάιντι στο Ιράκ αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες με εξέχουσα τη διαμαρτυρία, χτες, Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έβγαλαν τα παπούτσια τους όλοι μαζί στην κεντρική πλατεία της Βηθλεέμ, σε ένδειξη συμπαράστασης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ (ΝΑΤΟΪΚΟ) ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Προς παράταση... ως το 2012

ΧΑΓΗ.--

Την παράταση της λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτού του στημένου δικαστηρίου από τους ιμπεριαλιστές «τουλάχιστον έως το 2012» πρότεινε χτες ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας, Σερτζ Μπράμερτζ.

Ο Μπράμερτζ ισχυρίστηκε ότι το (15ετούς λειτουργίας) ΔΠΔ δεν έχει ολοκληρώσει του «δουλειά» του όχι μόνον γιατί η δίκη κατά του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς δεν έχει καν αρχίσει, αλλά και γιατί εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης και άλλοι καταζητούμενοι. Ο Μπράμερτζ υποστήριξε ότι οι σχεδόν καθημερινές παραιτήσεις δικαστών και άλλων εργαζομένων υποβαθμίζουν το δικαστήριο, που όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως όργανο των ιμπεριαλιστών προκειμένου να τιμωρήσουν λαούς και πρόσωπα που αντιστάθηκαν στα σχέδιά τους.

Ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα για «πιθανώς αυξημένες δραστηριότητες» του ΔΠΔ προβλέποντας «βραχυπρόθεσμα σύλληψη» του Σερβοβόσνιου ε.α. στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

Σύμφωνα με τον Μπράμερτζ, το 2009 θα διεξαχθούν πέντε νέες δίκες που ενδέχεται να κρατήσουν από 12 έως 18 μήνες. Η δίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 18 μήνες.

Τέλος, χτες δικαστές του ΔΠΔ που έχουν αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσαν ότι η λεγόμενη συμφωνία περί δικαστικής ασυλίας ανάμεσα στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη δεν εμποδίζει τη συμπερίληψη της κατηγορίας για γενοκτονία, επειδή μία τέτοια συμφωνία ακόμη κι αν είχε γίνει «θα ήταν άκυρη από άποψη διεθνούς δικαίου»...

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις για τους Ελληνες απεργοσπάστες

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Εξι από τις μεγαλύτερες εργατικές συνομοσπονδίες της Ουγγαρίας εξέδωσαν χτες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη διοίκηση του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, που προχώρησε στην πρόσληψη απεργοσπαστών ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το αεροδρόμιο. Οπως αναφέρουν, η διοίκηση παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων για απεργία, και άσκησαν κριτική στην πρόσληψη 38 Ελλήνων εργαζομένων για τα τμήματα εκφόρτωσης και υπηρεσιών, ενέργεια που είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες και ο «Ριζοσπάστης».

Πάντως, και χτες συνεχίστηκε για 8η μέρα η απεργία στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ουγγρικό πρακτορείο «MTI» ο εκπρόσωπος της διοίκησης του αεροδρομίου, Ντόμοκος Σόλαρ, δεν υπήρξαν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις των πτήσεων, καθώς το 70% του προσωπικού εδάφους βρισκόταν στις θέσεις τους. Μάλιστα, υποστήριξε πως η διοίκηση είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τους απεργούς, επεκτείνοντας τη διάρκεια των σημερινών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη, ωστόσο ο επικεφαλής της απεργιακής επιτροπής, Ζόλταν Κόβακς, τόνισε πως μέχρι να συμφωνηθεί μια νέα συλλογική σύμβαση θα πρέπει να ισχύσει η προηγούμενη για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ επανέλαβε ότι οι απεργοί αντιδρούν στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της διοίκησης, και απαιτούν να μην απολυθούν άλλοι εργαζόμενοι από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, γερμανική «Χόχτιφ».

Τέλος, συνεχίστηκε και χτες για πέμπτη συνεχιζόμενη μέρα η απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της χώρας, διεκδικώντας αύξηση κατά 10% στους μισθούς τους, καθώς και αποζημίωση που θα αντληθεί από τα έσοδα της πώλησης του «MAV Cargo».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύει την κατοχή η Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στην πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τις κατοχικές δυνάμεις της στο Αφγανιστάν αναφέρθηκαν χτες οι γαλλικές εφημερίδες, αποδίδοντάς τη σε συμμόρφωση της κρατικής ηγεσίας προς τις «επιθυμίες» του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στις υποχρεώσεις της ως προς την πλήρη ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, χτες στην Πεσαβάρ του Πακιστάν χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απαίτησαν από το Ισλαμαμπάντ να κλείσει τους δρόμους ανεφοδιασμού προς το Αφγανιστάν, που περνούν από πακιστανικά εδάφη, καταδικάζοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα τους από αμερικανικές δυνάμεις. Ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Αφγανιστάν, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Χαμίντ Καρζάι για την «αντιμετώπιση των Ταλιμπάν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ