Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν μαχητικά οι μαθητές παρά το «πάγωμα» του νομοσχεδίου

Νέες μαχητικές διαδηλώσεις

Associated Press

Νέες μαχητικές διαδηλώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους ξεχύθηκαν, και χτες, στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων επιμένοντας στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Φιγιόν. Διαδηλώσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιλ, Λιόν, Γκρενόμπλ, Ορλεάν, Ρουέν, Κιμπέρ, Καέν, Ουέστ, Μπρεστ, Λοριέν, Ντιζόν και σε αυτές συμμετείχαν και οι καθηγητές.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά την απόφαση του υπουργού Παιδείας να «παγώσει» για ένα χρόνο την κατάθεση του νομοσχεδίου περί μεταρρύθμισης, δηλώνοντας, όπως είπε, «πρόθυμος να ξεκινήσει την οποιαδήποτε σχετική συζήτηση από το μηδέν». Εντούτοις, ο Ξαβιέ Νταρκό υπογράμμιζε ότι «η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης» είναι αδιαπραγμάτευτη.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και, μάλιστα, ήδη από χτες, εξέταζαν το πότε θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές τονίζουν ότι επιθυμούν την πλήρη και τελική απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο επικεντρώνει στην αναπροσαρμογή του σχολικού προγράμματος, τόσο από την άποψη των ωρών όσο και από την άποψη του περιεχομένου, κυρίως στο λύκειο.

Προσθέτουν, δε, ότι δε θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους αν δεν υπάρξει και σαφής δέσμευση ότι δε θα μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις εργασίας για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περικοπές που σχεδιάζονται για την εκπαίδευση το 2009 είναι 13.500.

Στο περιθώριο των ογκωδών διαδηλώσεων σημειώθηκαν και επεισόδια από ολιγομελείς ομάδες μαθητών. Στη Λιόν, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και περίπου 150 ατόμων από τους περίπου 6.000 που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Κατά τα επεισόδια πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και στάσεις λεωφορείων, και εκτοξεύτηκαν πέτρες, τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί και έγιναν 38 συλλήψεις. Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε Γκρενόμπλ και Ορλεάν, πάλι από μικρές ομάδες, ενώ στην Ντιζόν, χωρίς να υπάρξει ένταση, οι μαθητές απέκλεισαν για 20 λεπτά τις σιδηροδρομικές γραμμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ