ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ψίχουλα προσπαθεί να ξορκίσει τη φτώχεια

Θέτει σε δημόσια διαβούλευση το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», υιοθετώντας προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Με ψίχουλα επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να ξορκίσει το φάσμα της φτώχειας, η οποία, ήδη, συνθλίβει 20% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα - και υποτιμημένα - μόνο στοιχεία. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα «μοντέλο στοχευμένης κάλυψης» με την εφαρμογή του «προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άτομα και οικογένειες χωρίς επαρκείς πόρους συντήρησης». Το πρόγραμμα αυτό τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και στο τέλος του 2009 θα εισαχθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή για έγκριση.

Στην ουσία, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια σύζευξη των προτάσεων νόμου του ΠΑΣΟΚ το 2000 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2005. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χτες στο Ζάππειο σε εκδήλωση με το βαρύγδουπο τίτλο «Φτώχεια και πολιτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης» και, όπως είπε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους, όπως των Τρικάλων, του Περάματος, του Ζεφυρίου και των Αθηναίων.

Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα δε χορηγούνται με στάνταρ κριτήρια. Για την Ελλάδα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τουλάχιστον τρία «υποδείγματα του ορίου συντήρησης» - όπως ονομάζουν τα κριτήρια:

  • Στην πρώτη περίπτωση υπολογίζεται το λεγόμενο - με βάση κοινοτικά κριτήρια - όριο της φτώχειας, όπου το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για μια τριμελή οικογένεια θα είναι σε ετήσια βάση 10.368 ευρώ.
  • Στη δεύτερη περίπτωση υπολογίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 6.000 ευρώ για τους οικονομικά αδύνατους. Σε αυτή την περίπτωση η ετήσια οικονομική ενίσχυση θα είναι 2.400 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προσδιοριστούν τα 2/3 των «κατώτερων ετήσιων ατομικών αποδοχών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τότε ο μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα ξεπερνά τα 527 ευρώ το μήνα.

Συνολικά, πάντως, στην «Ευρώπη των 15» ο μέσος όρος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι 349,12 ευρώ το μήνα!

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Μοιράζουν ένα κομμάτι ψωμί με το ... αζημίωτο

Στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων, ιδρύθηκε χτες «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στον Πειραιά. Πρόκειται για κίνηση ενταγμένη στο πλαίσιο της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, έρχονται πολυεθνικές να δείξουν με ελεημοσύνες το, δήθεν, ανθρώπινο προσωπείο τους.

Ετσι, χτες, η πολυεθνική «Καρφούρ Μαρινόπουλος» σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά προχώρησαν στη συνδιαχείριση της εξαθλίωσης, εγκαινιάζοντας το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», στον Πειραιά. Στην ουσία, η διοίκηση του δήμου στον Πειραιά (ΠΑΣΟΚ) ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική με αυτή της Αθήνας (ΝΔ). Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία και πάλι με την «Καρφούρ Μαρινόπουλος», προχώρησε, πριν από περίπου ένα χρόνο, στην ίδρυση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» στην Αθήνα.

Στην ουσία πρόκειται για μοίρασμα ενός κομματιού ψωμί σε άπορες οικογένειες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κίνηση ενταγμένη στο πλαίσιο της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, από την οποία οι επιχειρήσεις βγαίνουν διπλά κερδισμένες καθώς και φοροαπαλλάσσονται για τις δωρεές τους και παρουσιάζουν ένα προσωπείο πως είναι τάχα στο πλευρό των φτωχών και αδυνάτων, άσχετα αν πρωτοστατούν σε τετράωρες απασχολήσεις ή σε απολύσεις.

Και είναι σαφές πως η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ελεημοσύνες. Αντιμετωπίζεται με σεβασμό στον άνθρωπο, με προώθηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα λειτουργεί σε χώρο του δήμου στην οδό Φίλωνος 31. Θα είναι ανοιχτό δύο φορές την εβδομάδα και θα παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. Οσοι θα παίρνουν τα προϊόντα, θα επιλέγονται από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου και θα έχουν πρόσβαση με την επίδειξη ειδικής κάρτας.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει 200 οικογένειες, για έξι μήνες, οι οποίες θα μπορούν να ψωνίζουν μέχρι του ποσού των 350 ευρώ κάθε μήνα και στη συνέχεια θα αλλάζουν. Να διευκρινίσουμε πως δεν αφορά κοινωνικές ομάδες όπως άστεγους, τοξικομανείς, αλλά μόνο οικογένειες με εισόδημα κάτω των 10 χιλιάδων ευρώ που έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως π.χ. θάνατος συζύγου. Ηδη έχουν κατατεθεί 500 αιτήσεις στο Δήμο Πειραιά.

ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ζητούν απομάκρυνση χοιροτροφικής μονάδας

Την απομάκρυνση της χοιροτροφικής μονάδας ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΒΕΕ που βρίσκεται στο χώρο της πρώην «Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος» (ΕΛΒΙΚ), απαιτούν οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, με αφορμή την αίτηση της εταιρείας για την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων και κατά συνέπεια τη νόμιμη λειτουργία της.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον της περιοχής, και θα έπρεπε να γίνει η απομάκρυνση μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2008, καθώς έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάλων Καλυβίων, μετά την υπ' αριθμ. 2250/2007 απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την κοινή υπουργική απόφαση του 2002, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία της.

Το θέμα συζητήθηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων, παρουσία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεγάλων Καλυβίων, φορέων και κατοίκων της περιοχής, το οποίο στο παρελθόν, υπό την πίεση των αντιδράσεων, τάχθηκε κατά της λειτουργίας της μονάδας. Ομως, αρμοδιότητα για ν' αποφασίσει σχετικά έχει μόνο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, από τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να δώσει, επιτέλους, λύση στο πρόβλημα παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση της χοιροτροφικής μονάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων είχε εκφράσει, με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους». Καταγγέλλοντας, δε, ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε την άδεια λειτουργίας, οι κυβερνήσεις της ΝΔ ανέχθηκαν τη λειτουργία της», υπογράμμιζε ότι «έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση της χοιροτροφικής μονάδας». Επίσης, σχετική ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Το πολιτικό μνημόσυνο του ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ θα γίνει στις 4/1/2009, ημέρα Κυριακή στο Νεκροταφείο της Καισαριανής.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΠΕΤΡΟ ΠΑΝΤΑΖΗ

Ηθοποιό

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 23-12-2008 και ώρα 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδελφείας (Κόκκινος Μύλος).

Η γυναίκα του: Ελια, ο γιος του: Πετρής. Τα αδέλφια του, τα ανίψια του.

***

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ

το γένος Ποσάντζη

που πέθανε το Σάββατο κηδεύουμε σήμερα 23-12-2008 και ώρα 14.00 από το ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιά. Η ταφή θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο.

Τα παιδιά: Γεράσιμος και Σοφία, Δημήτρης και Σοφία. Τα εγγόνια: Νίκος, Αντωνία, Αννα. Τα αδέλφια: Αλέκος και Στέλλα, Γιάννης και Αγλαΐα, Απόστολος και Σοφία, Φλέρη Σιαπέρα, Μπέτυ Αμπατιέλου. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς και οι σύντροφοί της στους αγώνες.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Νέα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Την παράταση για επτά ακόμη μήνες της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Ζώνη Β' προστασίας του Υμηττού προβλέπει απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά που εκδόθηκε χτες. Από την αναστολή εξαιρείται η χορήγηση οικοδομικών αδειών για εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για τις οποίες υπάρχει σχετική άδεια ίδρυσης από το υπουργείο Παιδείας ή τον ΟΣΚ.

Σημειώνουμε ότι η πρώτη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών δόθηκε πριν ένα χρόνο, όταν με αφορμή την υπόθεση Μαγγίνα, αποκαλύφθηκε πως το Προεδρικό Διάταγμα του '78 για την προστασία του Υμηττού ήταν γεμάτο «παράθυρα» και επέτρεπε να χτιστούν βίλες με άδεια... αναψυκτηρίου!

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τα μέσα Γενάρη 2009. Η διαβούλευση θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ στη συνέχεια θα συνταχθεί και θα προωθηθεί το νέο ΠΔ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο συντάκτης του «Ρ», Πέτρος Αναστασιάδης και η οικογένειά του, ευχαριστούν θερμά τον καθηγητή κ. Σ. Γ. Πνευματικό, το επιτελείο του καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Nοσοκομείου ΚΑΤ, για τη μεγίστη προσοχή και την ευαισθησία που έδειξαν στο σοβαρό πρόβλημα της υγείας της μητέρας του Φλώρας Αναστασιάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ