Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ψίχουλα προσπαθεί να ξορκίσει τη φτώχεια

Θέτει σε δημόσια διαβούλευση το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», υιοθετώντας προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Με ψίχουλα επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να ξορκίσει το φάσμα της φτώχειας, η οποία, ήδη, συνθλίβει 20% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα - και υποτιμημένα - μόνο στοιχεία. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα «μοντέλο στοχευμένης κάλυψης» με την εφαρμογή του «προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άτομα και οικογένειες χωρίς επαρκείς πόρους συντήρησης». Το πρόγραμμα αυτό τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και στο τέλος του 2009 θα εισαχθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή για έγκριση.

Στην ουσία, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια σύζευξη των προτάσεων νόμου του ΠΑΣΟΚ το 2000 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2005. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χτες στο Ζάππειο σε εκδήλωση με το βαρύγδουπο τίτλο «Φτώχεια και πολιτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης» και, όπως είπε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους, όπως των Τρικάλων, του Περάματος, του Ζεφυρίου και των Αθηναίων.

Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα δε χορηγούνται με στάνταρ κριτήρια. Για την Ελλάδα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τουλάχιστον τρία «υποδείγματα του ορίου συντήρησης» - όπως ονομάζουν τα κριτήρια:

  • Στην πρώτη περίπτωση υπολογίζεται το λεγόμενο - με βάση κοινοτικά κριτήρια - όριο της φτώχειας, όπου το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για μια τριμελή οικογένεια θα είναι σε ετήσια βάση 10.368 ευρώ.
  • Στη δεύτερη περίπτωση υπολογίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 6.000 ευρώ για τους οικονομικά αδύνατους. Σε αυτή την περίπτωση η ετήσια οικονομική ενίσχυση θα είναι 2.400 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προσδιοριστούν τα 2/3 των «κατώτερων ετήσιων ατομικών αποδοχών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τότε ο μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα ξεπερνά τα 527 ευρώ το μήνα.

Συνολικά, πάντως, στην «Ευρώπη των 15» ο μέσος όρος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι 349,12 ευρώ το μήνα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ