Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Ετοιμάζεται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων

Για τη δημιουργία ενός ακόμα θεσμού, ο οποίος θα αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, τους νέους και τα λαϊκά στρώματα σχετικά με τις πραγματικές τους ανάγκες, τις αιτίες των προβλημάτων τους και τη ρεαλιστική διέξοδο από αυτά, συζήτησαν την Κυριακή το απόγευμα εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο θεσμός αυτός θα είναι μια «Βουλή της Κοινωνίας των Πολιτών» και, όπως υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους, επιδίωξη θα είναι να αναδεικνύονται τα διάφορα προβλήματα «πέρα από την πολιτική και την οικονομία».

«Πέρα από την πολιτική», δηλαδή χωρίς να κατονομάζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές που - αντικειμενικά - ευθύνονται για την ασφυκτική για τους εργαζόμενους και τη νεολαία κατάσταση. «Πέρα από την οικονομία», δηλαδή χωρίς να θίγονται τα καπιταλιστικά κέρδη ή να αμφισβητείται έστω η βάρβαρη και εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού. Εξάλλου, όλα όσα ακούστηκαν σε αυτή την πρώτη συνάντηση είναι αποκαλυπτικά για τα επικίνδυνα «κανάλια» που θέλουν να στρέψουν τους εργαζόμενους και τους νέους και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο σύστημα, ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στη διαχείριση αυτού.

Παραθέτουμε κάποια ενδεικτικά που ειπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τη «Βουλή της ΚτΠ», ο οποίος συμμετέχει στη ΜΚΟ «Αθηνά»: «Δε θα τσακωθούμε αν θα λύσει η σοσιαλδημοκρατία ή ο νεοφιλελευθερισμός τα προβλήματα». «Ας κάνουν τα κόμματα ό,τι θέλουν. Αυτοί τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας». «Να δείτε που σε λίγο οι πολίτες θα έρχονται στις ΜΚΟ για τα προβλήματά τους και όχι στα κόμματα».

Εν ολίγοις, τα κέρδη να μένουν αλώβητα και το σύστημα στέρεο. Για πολλά χρόνια ούτε η σοσιαλδημοκρατική, ούτε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση έλυνε τα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο, αυτές οι πολιτικές τα δημιουργούν γιατί δεν μπορούν να συμβιβαστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με αυτά του εργαζόμενου λαού. Και τόσο η σοσιαλδημοκρατία, όσο και ο νεοφιλελευθερισμός, ως διαχειριστές του καπιταλισμού, τάσσονται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ακόμα, είναι ολοφάνερο ότι η επιδίωξη είναι να λειτουργήσουν σαν κυματοθραύστης της λαϊκής αγανάκτησης και δυσπιστίας απέναντι στα δύο κόμματα του κεφαλαίου - τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - η οποία διαρκώς δυναμώνει. Οχι απλά δεν αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο θα ήταν σε ένα βαθμό θεμιτό, αλλά δε βλέπουν ούτε κόμματα, ούτε πολιτικές. Δεν αναγνωρίζουν αυτό που καθένας ξέρει ότι τα κόμματα εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Οτι τα κόμματα διαμορφώνουν πολιτικές, ασκούν εξουσία. Οτι όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια. Σε τέτοια μεγάλη ταξική ύπνωση και πολιτική «αφέλεια» προσπαθούν να παρασύρουν τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ