Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤOΝΙΔΑ
Εθνικό πάρκο με... βιομηχανίες

Εθνικό πάρκο με... βιομηχανικές μονάδες προωθεί η κυβέρνηση στην ευαίσθητη περιοχή του Νέστου και της λίμνης Βιστoνίδας! Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της υπουργικής απόφασης της 17/10/2008 που χαρακτηρίζει ως εθνικό πάρκο με περιφερική ζώνη τους υγροβιότοπους Δ. Νέστου, Λίμνη Βιστoνίδα με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής κατέθεσαν σωματεία και οικολογικές οργανώσεις.

Στην προσφυγή τους οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι:

  • Η υπουργική απόφαση αν και επικαλείται την προστασία της φύσης, ωστόσο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν προστατεύουν αλλά αντίθετα θίγουν βάναυσα και υποβαθμίζουν εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές που συγκαταλέγονται στους προστατευόμενους υγρότοπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες ΡΑΜΣΑΡ, ΒΕΡΝΗΣ και ΒΟΝΝΗΣ, καθώς και περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA και ενδιαιτήματα αναγκαία για την προστασία των άγριων πουλιών.
  • Οι ρυθμίσεις που αφορούν το πάρκο γίνονται όχι με οικολογικά χαρακτηριστικά αλλά ανάλογα προς τις ήδη ανεπτυγμένες ή σχεδιαζόμενες να αναπτυχθούν δραστηριότητες και τον τρόπο της επωφελέστερης οικονομικής εκμετάλλευσής τους.
  • Στο εθνικό πάρκο προβλέπεται βιομηχανική περιοχή όπου επιτρέπονται μονάδες υψηλής όχλησης. Αυτό θα αποτελεί μόνιμη αιτία υποβάθμισης της περιοχής, ενώ αναφέρονται και διάφορα είδη ορνιθοπανίδας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και απειλούνται λόγω της σπανιότητάς τους.
  • Η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι ακυρωτέα, γιατί το ζήτημα του εθνικού πάρκου θα έπρεπε να ρυθμιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ