Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ζητούν απομάκρυνση χοιροτροφικής μονάδας

Την απομάκρυνση της χοιροτροφικής μονάδας ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΒΕΕ που βρίσκεται στο χώρο της πρώην «Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος» (ΕΛΒΙΚ), απαιτούν οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, με αφορμή την αίτηση της εταιρείας για την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων και κατά συνέπεια τη νόμιμη λειτουργία της.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον της περιοχής, και θα έπρεπε να γίνει η απομάκρυνση μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2008, καθώς έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάλων Καλυβίων, μετά την υπ' αριθμ. 2250/2007 απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την κοινή υπουργική απόφαση του 2002, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία της.

Το θέμα συζητήθηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων, παρουσία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεγάλων Καλυβίων, φορέων και κατοίκων της περιοχής, το οποίο στο παρελθόν, υπό την πίεση των αντιδράσεων, τάχθηκε κατά της λειτουργίας της μονάδας. Ομως, αρμοδιότητα για ν' αποφασίσει σχετικά έχει μόνο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, από τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να δώσει, επιτέλους, λύση στο πρόβλημα παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση της χοιροτροφικής μονάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων είχε εκφράσει, με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους». Καταγγέλλοντας, δε, ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε την άδεια λειτουργίας, οι κυβερνήσεις της ΝΔ ανέχθηκαν τη λειτουργία της», υπογράμμιζε ότι «έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση της χοιροτροφικής μονάδας». Επίσης, σχετική ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ