Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ερμαια της εκμετάλλευσης και των «κυκλωμάτων»

Η τραγωδία χιλιάδων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, που είναι έρμαια της εκμετάλλευσης, της εμπορίας και διακίνησης, της εξαθλίωσης και της αμορφωσιάς, αναδείχτηκε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΜΚΟ Human Rights Watch. Χωρίς, ωστόσο, να επισημανθούν οι ευθύνες της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που χαράσσεται και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, που εισήλθαν στην Ελλάδα, αγωνίζονται μόνα τους για την επιβίωσή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κοιμούνται όπου βρουν, να ζουν σε άθλια καταλύματα, να ζητιανεύουν, να δουλεύουν σκληρά, να πέφτουν θύματα διακίνησης και εμπορίας. Πρόκειται για τα μεγάλα θύματα του καπιταλισμού, στα πλαίσια του οποίου ακόμα και μικρά παιδιά αντιμετωπίζονται σαν πηγή απίστευτης κερδοφορίας.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η στοιχειώδης μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες: Συνωστίζονται για ώρες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη για να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Ο θεσμός της επιτροπείας, αρμοδιότητα των εισαγγελέων ανηλίκων και πρωτοδικών, είναι μάλλον διακοσμητικός. Δεν υπάρχουν αρκετά, ανθρώπινα και ασφαλή κέντρα υποδοχής. Πολλά καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς από την αστυνομία ή ότι η αξιολόγηση της ηλικίας τους γίνεται αυθαίρετα.

Με δεδομένο ότι έχουν μια και μόνο ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, βάσει του κανονισμού της ΕΕ Δουβλίνο 2, πολλά παιδιά μόλις αφεθούν ελεύθερα από την κράτηση στην Ελλάδα, προσπαθούν να φύγουν για την Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Σε όποια χώρα της ΕΕ κι αν πάνε, επαναπροωθούνται στη χώρα που έχουν ζητήσει άσυλο. Αυτός είναι ο κανονισμός του Δουβλίνο 2, ενδεικτικός της πολιτικής της ΕΕ: Ακόμα και ασυνόδευτα παιδιά επαναπροωθούνται και φυλακίζονται σαν εγκληματίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ