ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
«Η επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ»

Στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα και το πρώην στρατόπεδο της Μονκάδα έγινε η πανηγυρική εκδήλωση

Ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της Κούβας στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Επανάστασης

Associated Press

Ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της Κούβας στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Επανάστασης
ΑΒΑΝΑ.--

Τα τελευταία αυτά 50 χρόνια, αυτός ο μισός αιώνας που πέρασε από τη στιγμή του θριάμβου της Επανάστασης είναι τα πιο γόνιμα χρόνια της Ιστορίας της Κούβας τόνισε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων που έγιναν την Πρωτοχρονιά στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, όπου γίνονται πάντα, καθώς η «φωτιά» της Επανάστασης ξεκίνησε από εκεί. Η «Επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ», παρά το «αρρωστημένο και εκδικητικό μίσος των πανίσχυρων ΗΠΑ», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια των λιτών εκδηλώσεων όπως τονίζει η εφημερίδα Γκράνμα. Οι λιτές εκδηλώσεις είχαν προαναγγελθεί, καθώς η αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών από τους πρόσφατους κυκλώνες που έπληξαν όλο το νησί είναι πρώτη προτεραιότητα για το σοσιαλιστικό κράτος.

Ο Ρ. Κάστρο, αφού έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα που σημάδεψαν τόσο την εξέλιξη της Επανάστασης και την Ιστορία της Κούβας, τόνισε ότι «σήμερα, η Επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ και δεν έχει ξεφύγει ούτε χιλιοστό από τις αρχές της που υπερασπίζεται, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις», τονίζοντας φυσικά και τις δυσκολίες που η Κούβα έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια και που αντιμετωπίζει ακόμη, καθώς, όπως τόνισε «αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο ακόμη και εάν μερικοί έχουν κουραστεί ή έχουν αποκηρύξει την Ιστορία, καθώς ξεχνούν ότι η ζωή είναι μία αιώνια μάχη». Εξάλλου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κούβας, «με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με λιγότερη ή περισσότερη επιθετικότητα, κάθε αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης στην Κούβα αλλά σήμερα πια δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την πλευρά του ωκεανού» και απαρίθμησε σειρά επιθετικών ενεργειών, όπως την επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων, την τρομοκρατία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 Κουβανούς, τα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ και άλλων ηγετικών στελεχών της Επανάστασης, τις δολοφονίες αγροτών, ψαράδων, φοιτητών.

Εντούτοις, ο Ραούλ Κάστρο απευθυνόμενος προς τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΚΚ, την «ηγεσία του αύριο», όπως τονίζει η Γκράνμα, να μην ξεχνούν ποτέ «ότι αυτή η Επανάσταση έγινε από τους ταπεινούς, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς» και τους κάλεσε «να μην ακούνε τα τραγούδια των "Σειρήνων" του εχθρού», καθώς ο «εχθρός δεν πρόκειται ποτέ να μην είναι επιθετικός και να σταματήσει να επιβουλεύεται την επανάσταση». Με έμφαση τόνισε, δε, ότι είναι κρίσιμο ποτέ να μην διαχωριστούν «από τους εργαζόμενους, τους αγρότες και το λαό».

«Ας μάθουμε από την Ιστορία», τόνισε ο Πρόεδρος της Κούβας «εάν ενεργείτε με αυτό τον τρόπο πάντα θα έχετε τη στήριξη του λαού», ενώ σε αντίθεση περίπτωση, όπως προειδοποίησε ο Ραούλ Κάστρο, «θα είστε ανήμποροι ενώπιον των εξωτερικών και των εσωτερικών κινδύνων και ανίκανοι να υπερασπιστείτε την Επανάσταση που είναι το αποτέλεσμα των θυσιών και του αίματος γενιών Κουβανών». Οσο για το μέλλον, ειδικά για τα επόμενα 50 χρόνια, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε ότι «θα είναι χρόνια αγώνα, και κανείς δεν πρέπει να διανοείται ότι θα είναι ευκολότερα ειδικά αναλογιζόμενος τη δίνη στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος». Συνέστησε, επίσης, στις νεότερες γενιές να έχουν στο νου τους το παράδειγμα του Φιντέλ, που όπως τόνισε ποτέ δε σταμάτησε τον αγώνα, ενώ θύμισε τα λόγια του «ότι οι μόνοι που μπορούν να καταστρέψουν την Επανάσταση είμαστε εμείς οι ίδιοι, και θα έχουμε μεγάλη ευθύνη».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σκέφτεται «συνδρομή» για το Γκουαντάναμο...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Παρά την αρχική της άρνηση η Αυστραλία φαίνεται τώρα να μελετά το ενδεχόμενο «φιλοξενίας» κάποιων εκ των 225 κρατουμένων για «τρομοκρατία» στο αμερικανικό κολαστήριο βασανιστηρίων στη βάση του Γκουαντάναμο. Αυτό στην περίπτωση που προχωρήσουν οι «δεσμεύσεις» της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα των ΗΠΑ, για κλείσιμό του, σε έναν ελιγμό που επιχειρεί για να ξεπεράσει τη διεθνή κατακραυγή για το κολαστήριο.

Εκπρόσωπος του Αυστραλού πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ άνοιξε χτες το «παράθυρο» για την πιθανή αποδοχή κάποιων εκ των βασανισμένων κρατουμένων, επιβεβαιώνοντας τις απανωτές πιέσεις της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους τον περασμένο μήνα. «Η Αυστραλία, ως σύμμαχος των ΗΠΑ, εξετάζει το δεύτερο αίτημα της Ουάσιγκτον. Αν και απίθανο να δεχτεί η Αυστραλία ξένους κρατούμενους εντούτοις εξετάζεται καταλλήλως το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ» ανέφερε συγκεκριμένα η Τζούλια Γκίλαρντ, εκπρόσωπος του Αυστραλού πρωθυπουργού.

Αυτά από τους Αυστραλούς «Εργατικούς» που ανήλθαν στην εξουσία το 2007 επικρίνοντας την τότε κυβέρνηση Χάουαρντ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και τα στρατόπεδα του τρόμου στο Γκουαντάναμο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Για έκτη μέρα συνέχισαν χτες τις διαμαρτυρίες τους Νοτιοκορεάτες βουλευτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων, σχηματίζοντας αλυσίδα εντός της Βουλής για να εμποδίσουν την είσοδο κυβερνητικών βουλευτών και να αποτρέψουν έτσι την επικύρωση μιας σειράς νομοσχεδίων μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά στη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ν. Κορέα.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Εξέπνευσε την Πρωτοχρονιά σε ηλικία 91 ετών η Χέλεν Σούζμαν, μία από τις πιο γνωστές Νοτιοαφρικανές αγωνίστριες κατά του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Η Σούζμαν υπήρξε για 36 χρόνια η πιο διάσημη λευκή σταυροφόρος κατά του ρατσιστικού καθεστώτος και ήταν η μοναδική βουλευτής που αντέδρασε κατά του Απαρτχάιντ...

ΝΤΑΚΑΡ.-- Υπέκυψε χτες στα τραύματά του Σενεγαλέζος κυανόκρανος που δέχτηκε επίθεση την περασμένη βδομάδα, ενώ έκανε περιπολία σε αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αιματηρές αποδείχτηκαν οι φετινές πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σκοτώθηκαν οχτώ άτομα και άλλα δύο τραυματίστηκαν από πυροτεχνήματα ή αδέσποτες σφαίρες.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε Κούρδος «αντάρτης» που φερόταν να συμμετείχε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο από την οποία έχασαν το Γενάρη του 2008 τη ζωή τους επτά άνθρωποι, μετά την ομολογία του ότι ανήκει στις τάξεις του ΡΚΚ.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Λειτούργησε χτες ο πρώτος κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας να δηλώνει τις καλύτερες ευχές του, με την πλειοψηφία των αναλυτών να χαρακτηρίζουν την κίνηση ως ακόμα ένα ψηφοθηρικό κόλπο για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ενόψει των τοπικών εκλογών του Μάρτη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Γραπτά μηνύματα στα κινητά εκατοντάδων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας με τα οποία ζητούσαν συχώρεση για το διατροφικό σκάνδαλο επιμολυσμένου γάλακτος με μελαμίνη απέστειλαν χτες οι κινεζικές εταιρείες γαλακτοκομικών που εμπλέκονται με το σκάνδαλο.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σφοδρές συγκρούσεις

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Την πρωτεύουσα, Κιλινότσι, των «ανταρτών των Τίγρεων των Ταμίλ», ισχυρίζονται ότι έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τα κυβερνητικά στρατεύματα της Σρι Λάνκα. Ο πρόεδρος της χώρας Μαχίντα Ραζαπάκσε απαίτησε από τους Ταμίλ να παραδώσουν άμεσα τα όπλα τους, εγκαταλείποντας παράλληλα τον εμφύλιο πόλεμο με στόχο την αυτονόμησή τους, ενώ χαρακτήρισε την κατάληψη του Κιλινότσι από το στρατό ως «μεγάλη νίκη»... Δηλώσεις, που ακολουθήθηκαν από βομβιστική επίθεση στα αρχηγεία της αεροπορίας της χώρας, στην πρωτεύουσα Κολόμπο, με αποτέλεσμα δύο πιλότοι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 30 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Ο εμφύλιος στη Σρι Λάνκα, που ξεκίνησε το 1983, με τους Ταμίλ να ζητούν την αυτονόμησή τους, φαίνεται να έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι ανακοινώσεις περί κατάληψης της πρωτεύουσας των Ταμίλ και των κεντρικών τους γραφείων έφεραν πανηγυρισμούς στην υπόλοιπη χώρα... Στις ανακοινώσεις του στρατού δεν υπήρξε αντίδραση από τους Ταμίλ, ενώ δεδομένης της απαγόρευσης ΜΜΕ στις εμπόλεμες ζώνες από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, δεδομένου ότι και τα δύο στρατόπεδα καταφεύγουν σε υπερβολές αναφορικά με τις επιτυχίες τους, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τον κόσμο και να δείξουν προβάδισμα έναντι του αντιπάλου τους.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΑΣΑΜ.--

Εξακολουθούν οι βολές της Ινδίας εναντίον του Πακιστάν και της αντιμετώπισής του απέναντι στους «ισλαμιστές αντάρτες» που κατηγορεί και για τις φονικές επιθέσεις της Βομβάης, αναφέροντας ότι το Ισλαμαμπάντ δεν κατάφερε να πλήξει τους τρομοκράτες... Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ινδικής κυβέρνησης έχουν παρουσιάσει επανειλημμένως αποδείξεις στο Ισλαμαμπάντ που ενοχοποιούν μέλη της Λασκάρ Ε Τάιμπα και ανθρώπων που δρουν στο έδαφός του ζητώντας την έκδοσή τους στην Ινδία, με το Πακιστάν να απαντά ότι οι ενδείξεις δεν είναι αρκετές για κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ σε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal», που επικαλείται στέλεχος των πακιστανικών αστυνομικών αρχών στέλεχος της Λασκάρ Ε Τάιμπα ομολόγησε ότι ήταν εκ των βασικών σχεδιαστών του μακελειού της Βομβάης. Ωστόσο, μετά το δημοσίευμα δεν υπήρξε ούτε διάψευση ούτε αποδοχή των πληροφοριών από την πακιστανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ στην Ινδία τρεις άνθρωποι τουλάχιστον σκοτώθηκαν στο κρατίδιο Ασαμ, κατά πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών που αποδίδεται σε αυτονομιστές. Ακόμα 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής από κάποια οργάνωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ