Σάββατο 3 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
«Η επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ»

Στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα και το πρώην στρατόπεδο της Μονκάδα έγινε η πανηγυρική εκδήλωση

Ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της Κούβας στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Επανάστασης

Associated Press

Ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της Κούβας στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Επανάστασης
ΑΒΑΝΑ.--

Τα τελευταία αυτά 50 χρόνια, αυτός ο μισός αιώνας που πέρασε από τη στιγμή του θριάμβου της Επανάστασης είναι τα πιο γόνιμα χρόνια της Ιστορίας της Κούβας τόνισε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων που έγιναν την Πρωτοχρονιά στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, όπου γίνονται πάντα, καθώς η «φωτιά» της Επανάστασης ξεκίνησε από εκεί. Η «Επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ», παρά το «αρρωστημένο και εκδικητικό μίσος των πανίσχυρων ΗΠΑ», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια των λιτών εκδηλώσεων όπως τονίζει η εφημερίδα Γκράνμα. Οι λιτές εκδηλώσεις είχαν προαναγγελθεί, καθώς η αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών από τους πρόσφατους κυκλώνες που έπληξαν όλο το νησί είναι πρώτη προτεραιότητα για το σοσιαλιστικό κράτος.

Ο Ρ. Κάστρο, αφού έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα που σημάδεψαν τόσο την εξέλιξη της Επανάστασης και την Ιστορία της Κούβας, τόνισε ότι «σήμερα, η Επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ και δεν έχει ξεφύγει ούτε χιλιοστό από τις αρχές της που υπερασπίζεται, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις», τονίζοντας φυσικά και τις δυσκολίες που η Κούβα έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια και που αντιμετωπίζει ακόμη, καθώς, όπως τόνισε «αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο ακόμη και εάν μερικοί έχουν κουραστεί ή έχουν αποκηρύξει την Ιστορία, καθώς ξεχνούν ότι η ζωή είναι μία αιώνια μάχη». Εξάλλου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κούβας, «με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με λιγότερη ή περισσότερη επιθετικότητα, κάθε αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης στην Κούβα αλλά σήμερα πια δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την πλευρά του ωκεανού» και απαρίθμησε σειρά επιθετικών ενεργειών, όπως την επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων, την τρομοκρατία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 Κουβανούς, τα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ και άλλων ηγετικών στελεχών της Επανάστασης, τις δολοφονίες αγροτών, ψαράδων, φοιτητών.

Εντούτοις, ο Ραούλ Κάστρο απευθυνόμενος προς τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΚΚ, την «ηγεσία του αύριο», όπως τονίζει η Γκράνμα, να μην ξεχνούν ποτέ «ότι αυτή η Επανάσταση έγινε από τους ταπεινούς, με τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς» και τους κάλεσε «να μην ακούνε τα τραγούδια των "Σειρήνων" του εχθρού», καθώς ο «εχθρός δεν πρόκειται ποτέ να μην είναι επιθετικός και να σταματήσει να επιβουλεύεται την επανάσταση». Με έμφαση τόνισε, δε, ότι είναι κρίσιμο ποτέ να μην διαχωριστούν «από τους εργαζόμενους, τους αγρότες και το λαό».

«Ας μάθουμε από την Ιστορία», τόνισε ο Πρόεδρος της Κούβας «εάν ενεργείτε με αυτό τον τρόπο πάντα θα έχετε τη στήριξη του λαού», ενώ σε αντίθεση περίπτωση, όπως προειδοποίησε ο Ραούλ Κάστρο, «θα είστε ανήμποροι ενώπιον των εξωτερικών και των εσωτερικών κινδύνων και ανίκανοι να υπερασπιστείτε την Επανάσταση που είναι το αποτέλεσμα των θυσιών και του αίματος γενιών Κουβανών». Οσο για το μέλλον, ειδικά για τα επόμενα 50 χρόνια, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε ότι «θα είναι χρόνια αγώνα, και κανείς δεν πρέπει να διανοείται ότι θα είναι ευκολότερα ειδικά αναλογιζόμενος τη δίνη στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος». Συνέστησε, επίσης, στις νεότερες γενιές να έχουν στο νου τους το παράδειγμα του Φιντέλ, που όπως τόνισε ποτέ δε σταμάτησε τον αγώνα, ενώ θύμισε τα λόγια του «ότι οι μόνοι που μπορούν να καταστρέψουν την Επανάσταση είμαστε εμείς οι ίδιοι, και θα έχουμε μεγάλη ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ