ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ - ΠΑΣΥ
Κλιμακώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Με αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή, οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Το μεγάλο μπλόκο, με εκατοντάδες τρακτέρ, που έχουν στήσει οι Θεσσαλοί αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενισχύθηκε, χτες, και με πολλά άλλα τρακτέρ από την Καρδίτσα, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν εκεί και δεκάδες τρακτέρ από τα Τρίκαλα, καθώς και από χωριά της Λάρισας.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν μαζικά και οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα επιβίωσης, αλλά και προοπτικής που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, εκφράζουν μαζικοί φορείς των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η λαϊκή αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες πρέπει να αυξηθεί και να φουντώσει, καθώς αποτελεί βασικό όπλο για την αποτελεσματικότητα της μάχης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απλώνεται και πυκνώνει το αγωνιστικό «μπλόκο»

Αλληλεγγύη και αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από φορείς των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων

Στιγμιότυπο από την πρώτη νύχτα στο μπλόκο της Νίκαιας
Στιγμιότυπο από την πρώτη νύχτα στο μπλόκο της Νίκαιας
Δεύτερη μέρα, χτες, της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία και το μεγάλο «μπλόκο» στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, απλώθηκε κι άλλο και πύκνωσε περισσότερο, καθώς προστέθηκαν δεκάδες τρακτέρ από χωριά της Καρδίτσας. Σήμερα, στο «μπλόκο» αναμένεται να φτάσουν και δεκάδες άλλα τρακτέρ από τα Τρίκαλα, που θα ξεκινήσουν, στις 11 το πρωί, από τον κόμβο της Φαρκαδόνας.

Το κλίμα που επικρατεί στον κόμβο της Νίκαιας είναι αγωνιστικό, καθώς οι εκατοντάδες αγρότες που παραμένουν εκεί, μέρα - νύχτα, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που θα στηθεί στο δρόμο τους. Ξέρουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, για μια ακόμα φορά, να τους εξαπατήσει, προτείνοντάς τους «διάλογο», δίνοντάς τους ψεύτικες υποσχέσεις και προσφέροντάς τους λίγα ψίχουλα για να σταματήσουν τον αγώνα. Γι' αυτό και, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, κάνουν καθαρό ότι δεν πρόκειται να «πέσουν στην παγίδα» που τους στήνουν οι κυβερνώντες, αλλά θα παραμείνουν στους δρόμους, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά, εξέφρασε ο Α. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που επισκέφτηκε το μπλόκο και συζήτησε με τους αγρότες. Μιλώντας σε πολλά «στέκια» που έχουν στήσει οι αγρότες, ο Α. Σκυλλάκος επισήμανε ότι η αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους μικρομεσαίους αγρότες εκφράζεται όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά απ' όλο το Κόμμα με τη συμβολή του στην οργάνωση των αγώνων και στη γενικότερη διεκδίκηση για το δίκιο τους. Και υπογράμμισε ότι οι αγρότες, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ΚΑΠ και στο ξεκλήρισμα. Εμείς - είπε - τους καλούμε να συγκρουστούν με την ΚΑΠ, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος στο μπλόκο των αγωνιζόμενων αγροτών
Ο Αντώνης Σκυλλάκος στο μπλόκο των αγωνιζόμενων αγροτών
Από χτες άρχισε να εκδηλώνεται και η αλληλεγγύη και η αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από φορείς των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Στον τόπο της συγκέντρωσης των τρακτέρ έφτασε, το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τ. Τσιόγκα, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε: «Οταν ξεκληρίζεται ο αγρότης, την πληρώνει και ο εργάτης. Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε την ενότητα της εργατικής τάξης με τη φτωχομεσαία αγροτιά, σ' ένα κοινό μέτωπο, για ν' αποκρούσουμε και να αντιπαλέψουμε την επίθεση των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και τις εντολές της ΕΕ». Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε η ταξική διοίκηση του ΕΚΛ.

Στο μεταξύ, από χτες το μεσημέρι μπλόκα έχουν στηθεί και σε άλλα σημεία της Εθνικής Οδού και συγκεκριμένα στα Τέμπη από αγρότες της Λάρισας και στις Μικροθήβες από αγρότες της Μαγνησίας. Αυτές οι χωριστές κινητοποιήσεις, που οργανώνουν «Συντονιστικές Επιτροπές» τις οποίες συγκρότησαν, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., δε στρέφονται κατά της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και τα «αιτήματα» που προβάλλουν δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και δε δίνουν προοπτική στον αγώνα τους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ακόμα πιο δυναμικά

Σε δεκάδες σημεία τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων

Από το μπλόκο της Χαλκηδόνας

Motion Team

Από το μπλόκο της Χαλκηδόνας
Ακόμη πιο δυναμικά συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Κιλκίς απέκλεισαν χθες από τις 12 μέχρι τις 2.30 μ.μ. το δρόμο προς το Τελωνείο της Δοϊράνης και δήλωναν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες.

«Η παραγωγή βρίσκεται υπό διωγμό. Οι τιμές για τα σιτηρά, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα τεύτλα είναι 50% κάτω σε σχέση με πέρσι», τονίζει ο Λάζαρος Ανδρεανίδης, μέλος του ΔΣ του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί. Τα σιτηρά και τα καλαμπόκια είναι στις αποθήκες, το βαμβάκι από 40-45 πέρσι τώρα το αγοράζουν 30-35 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι, από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των βιομηχανιών γάλακτος που δίνουν την τιμή που θέλουν, όλο φυσικά και πιο κάτω από τις περσινές τιμές. Για το αγελαδινό πέρσι έδιναν 40-45 λεπτά και φέτος 35-38».

Στον κόμβο της Χαλκηδόνας στο Νομό Θεσσαλονίκης και χθες έφθασαν αγρότες από το Λουδία, τα Κουφάλια και τα γύρω χωριά, ενώ ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Βέροιας έμεινε κλειστός από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί.

Από χθες άρχισαν κινητοποιήσεις οι αγρότες των Σερρών που δημιούργησαν μπλόκα στον Προμαχώνα, στον κόμβο του Στρυμόνα στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων και στη διασταύρωση του Στρυμονικού. Από τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Σιδηροκάστρου και απέκλεισαν επ' αόριστον, όπως δήλωναν, το Τελωνείο του Προμαχώνα.

Σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης και της παλιάς εθνικής οδού Ξάνθης - Καβάλας προχώρησαν από τις 12 το μεσημέρι και για μια ώρα και από τις 4 μέχρι τις 5 το απόγευμα οι αγρότες του Νέστου, με τη συμπαράσταση συναδέλφων τους από όλο το Νομό Καβάλας. «Οχι στη νέα ΚΑΠ που διευκολύνει τα καρτέλ να αρπάξουν τζάμπα την παραγωγή που καταστρέφει τους αγρότες και ερημώνει την ύπαιθρο», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ που μοιράστηκε στους αγρότες στα μπλόκα από κλιμάκιο της Οργάνωσης.

Το δυτικό κόμβο της Εγνατίας με την Κομοτηνή, απέκλεισαν το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, που έβγαλαν και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες των αγροτών εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του Κόμματος.

Η επιχείρηση πλαγιοκόπησης

Η ΧΩΡΙΣΤΗ κινητοποίηση με τη συγκέντρωση τρακτέρ σε διάφορα σημεία της χώρας και η συγκέντρωση στα Τέμπη, που ξεκίνησε χτες η «Συντονιστική Επιτροπή», την οποία έστησαν, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., κινείται στην κατεύθυνση πλαγιοκόπησης της πετυχημένης, παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ. Και βολεύει, τα μάλα, την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να «σπείρουν ζιζάνια» μέσα στο αγροτικό κίνημα, με στόχο την, εκ των έσω, υπονόμευση της ενότητας, της δυναμικής, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αυτή που συγκροτήθηκε μετά από μακρόχρονες «συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις» δεν εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες, που, εδώ και δυο μήνες, βρίσκονται στους δρόμους της πάλης. Πρώτα και κύρια, διότι τα «αιτήματα» που προβάλλει δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πρόκειται για «αιτήματα» θολά και νεφελώδη, «ατάκτως ερριμμένα» και «σουποειδώς ανακατεμένα», ώστε να μη διακρίνεται καθαρά τι ακριβώς ζητούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και από ποιον τα ζητούν.

ΑΛΛΑ και όσα φαίνονται πιο σαφή - όπως, π.χ., η μείωση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο - αν ικανοποιηθούν δε θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Βεβαίως, κάποιοι θα ωφεληθούν κι αυτοί είναι λίγοι μεγαλοαγρότες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και θα «έχουν λαμβάνειν» από την αύξηση των επιστροφών.

ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ αυτά τα «αιτήματα», δίνουν στην κυβέρνηση το «πάτημα» να συνεχίσει το «παιχνίδι» της παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου, δηλώνοντας «ανοιχτή» σε ένα «διάλογο» που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει στην παροχή λίγων ψίχουλων και δεν πρόκειται να δώσει λύσεις ούτε καν στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που έχουν άμεση ανάγκη για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα.

ΦΥΣΙΚΑ, αυτή η κινητοποίηση δε στρέφεται κατά της ΚΑΠ, που είναι η πηγή των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας, γι' αυτό άλλωστε και δε θέτουν ως αίτημα να ισχύουν ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, ούτε την κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που οδήγησαν σε αφανισμό δυναμικών καλλιεργειών, σε μείωση της αγροτικής παραγωγής, σε συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και σε μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ των αγροτοσυνδικαλιστών του ευρωμονόδρομου - η κινητοποίηση των οποίων, μάλλον, θα εξελιχθεί σε μια ακόμα «τουφεκιά στον αέρα», όπως και τόσες άλλες που οι ίδιοι οργάνωσαν στο παρελθόν - να ξεστρατίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες από το δρόμο της επίμονης και υπομονετικής πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, χρειάζεται να ξεσκεπαστεί και να αποκρουστεί από το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα.

ΕΙΝΑΙ, δε, ανάγκη το αγροτικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί, πετώντας έξω τους κάθε λογής συμβιβασμένους, να μαζικοποιηθεί και να ισχυροποιηθεί, ώστε, σε αγωνιστική συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, να δώσουν, από κοινού, τη μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων όλων των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΚΚΕ
Συσπείρωση γύρω από την ΠΑΣΥ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να δώσουν καμία σημασία στα λόγια της κυβέρνησης. Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες τους πρέπει μαζικά να συσπειρωθούν γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ που διεκδικεί εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ