ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επέβαλαν να πληρώσει και ο Αγούδημος

Συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, συνέχισαν τον αγώνα τους, την ώρα που εφοπλιστές, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΠΝΟ βρέθηκαν σε κοινό μέτωπο απέναντί τους

Μια ακόμα θετική εξέλιξη κατέγραψε ο αγώνας των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά τον Σπανό, τον Μανούση και τον Βεντούρη, οι απεργοί ναυτεργάτες στην «GA Ferries», με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ανάγκασαν χτες τον εφοπλιστή Αγούδημο να δεσμευτεί ότι σήμερα θα καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων και επιπλέον θα καλύψει τα κενά που εντοπίστηκαν στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων.

Ο Αγούδημος όφειλε στα πληρώματα το μισθό του Δεκέμβρη, δώρο Χριστουγέννων, έξτρα αμοιβές και άλλα που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Ακτοπλοΐας. Παράλληλα, εντοπίστηκε ότι υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία του έχουν και μειωμένες οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος). Από προχθές το βράδυ εκβίαζε τους ναυτεργάτες των πλοίων του να δεχτούν να πληρωθούν με μεταχρονολογημένες επιταγές, απειλώντας ότι διαφορετικά θα δέσει τα πλοία.

Χθες το μεσημέρι, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, η οποία είχε κηρύξει απεργία στα καράβια του Αγούδημου, αποφάσισε να δεχτεί τις προτάσεις του εφοπλιστή, να αναστείλει την απεργία, συναινώντας στους εκβιασμούς και υπονομεύοντας απροκάλυπτα να ναυτεργατικά συμφέροντα. Οι ναυτεργάτες, προσπερνώντας τη θλιβερή πλειοψηφία, συμπαρατάχτηκαν με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που διαμήνυσαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και παρέμειναν αποφασιστικά στους καταπέλτες, διεκδικώντας ταυτόχρονα με τα δεδουλευμένα τους και την εφαρμογή των οργανικών συνθέσεων, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Κρατώντας τα πλοία ακινητοποιημένα, οι ναυτεργάτες, με οργανωτές τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, έδωσαν παλικαρίσια απάντηση στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που προσπάθησε να επιβάλει ο Αγούδημος. Απομόνωσαν την πλειοψηφία της ΠΝΟ, που τάχθηκε κατά του αγώνα τους και έδειξαν πόσο φιλοεφοπλιστική είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Α. Παπαληγούρας έφτασε να ζητήσει τη συνδρομή εισαγγελέα για να ανακόψει τη μάχη των ναυτεργατών, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στις καραμπινάτες παρανομίες του εφοπλιστή.

Ο υπουργός, παρά την παραβίαση των ΣΣΕ και του νόμου των οργανικών συνθέσεων από τον Αγούδημο, του ενέκρινε δρομολόγιο για το πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», ενώ ζήτησε από πάνω και παρέμβαση εισαγγελέα, «προκειμένου - σύμφωνα με την εντολή - να αποπλεύσει το πλοίο πάση θυσία». Αργά το βράδυ, ωστόσο, στριμωγμένοι από τον αγώνα των ναυτεργατών, εφοπλιστής και κυβέρνηση δεσμεύτηκαν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του πληρώματος.

Οι εφοπλιστές, την ίδια ώρα, επιτίθενται με μανία στους ναυτεργάτες για την αύξηση της κερδοφορίας τους και εγκαταλείπουν τους νησιώτες στην τύχη τους . Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα νησιά Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη έχουν να δουν πλοίο περίπου από τις 16 Γενάρη. Κάσος και Κάρπαθος είναι επίσης αποκλεισμένα εδώ και μέρες. Οι κάτοικοι αυτών των νησιών περνούν Οδύσσεια για να φτάσουν στον Πειραιά και επικοινωνούν μεταξύ τους με καΐκια.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καμιά υπαναχώρηση στο δίκαιο αγώνα

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας για το Ασφαλιστικό

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων
Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για πλήρη δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια στους δημόσιους υπάλληλους, άμεση κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), άμεση επιχορήγηση του ταμείου Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή όλων των εφάπαξ στους δικαιούχους, διαδήλωσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας (12 μ.μ. έως το τέλος του ωραρίου).

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία κλπ., ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΤΑΔΗΣΥ, συγκεντρώθηκαν στις 12.30 στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας «δημόσια και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» και φωνάζοντας «μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, όπου και απαίτησε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, καταθέτοντας συνολικά, το πλαίσιο των αιτημάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ο υφυπουργός επανέλαβε τους διαχειριστικούς ελιγμούς με τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει το πρόβλημα, καθώς έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2008 προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς και δρομολογείται και η εξόφληση των μηνών Νοέμβρη και Δεκέμβρη, χωρίς σε καμιά περίπτωση να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του Οργανισμού στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν στο σύνολο του πλαισίου αιτημάτων που προβάλλουν και σ' αυτήν την κατεύθυνση δίνουν συνέχεια στον αγώνα, προετοιμάζοντας με αποφασιστικότητα την 24ωρη απεργία στις 25 Φλεβάρη. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε ακόμα τη νέα δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την προγραμματισμένη για χτες απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δηλώνει απειθαρχία σε τέτοιες αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι, το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης στρέφεται συνολικά ενάντια στους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων και σηματοδοτεί ένταση του αυταρχισμού. Οπως άλλωστε και η απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ που πήγε στο υπ. Οικονομικών να καταθέσει υπόμνημα στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας. Οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθαρίζουν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις και πρακτικές δεν πρόκειται να κάμψουν τους αγώνες και θα αποκρουστούν στην πράξη.

Σε Θεσσαλονίκη - Γιάννενα

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΠΑΔ, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Δικαστικό Μέγαρο και την πλατεία Βαρδαρίου, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο. «Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και διάλυση», ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της χτεσινής κινητοποίησης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ Εργαζομένων του δημόσιου τομέα στα Γιάννενα, στα πλαίσιο στάσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατέληξε στη Νομαρχία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΒΕΛΟΝ» - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Πληρώνουν την κρίση με περικοπές

Εξόρμηση του ΚΚΕ, χτες, έξω από το εργοστάσιο

«Συνάδελφοι, τόσα χρόνια πληρώνουμε με τον ιδρώτα μας τα πλούτη των εργοδοτών, μην επιτρέψετε τώρα να πληρώσουμε και την κρίση τους. Αγωνιστείτε και αντισταθείτε». Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν τα μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου του ΚΚΕ χτες τα ξημερώματα στους εργαζόμενους της βιομηχανίας επίπλων κουζίνας ΑΒΕΛΟΝ στον Ασπρόπυργο, στους οποίους, από τον περασμένο Δεκέμβρη, έχει επιβληθεί μειωμένη εργασία με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών.

«Οχι στις μειώσεις μισθών. Οχι στις απολύσεις. Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία» έγραφε το πανό που έστησαν τα μέλη του Κόμματος από τα ξημερώματα έξω από την πύλη του εργοστασίου. Η εταιρεία είναι από τις πρώτες που εφάρμοσε το αντιδραστικό μέτρο στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα για το θέμα το ΚΚΕ είχε καταθέσει και σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης - μετά και από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας - επιβεβαίωσε ότι έχει μειωθεί ο χρόνος απασχόλησης των 52 εργαζομένων κατά μία ώρα κάθε μέρα.

Χτες, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για πιέσεις της εργοδοσίας ώστε να αποδεχτούν το μέτρο, ενώ κατήγγειλαν ότι σε ορισμένα τμήματα της επιχείρησης έχει επιβληθεί και το να μην εργάζονται μία μέρα της βδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, κατά τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, αντί το εργοστάσιο να κλείσει 10 μέρες όπως συνήθιζε, διέκοψε τη λειτουργία του από τις 19 Δεκέμβρη μέχρι τις 12 Γενάρη. Και το τι σημαίνει αυτό στην πράξη περιέγραψε χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζόμενους λέγοντας: «Περιμένω ακόμα την εξόφληση του Δεκέμβρη για να πάρω το πολύ 300 ευρώ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ