Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επέβαλαν να πληρώσει και ο Αγούδημος

Συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, συνέχισαν τον αγώνα τους, την ώρα που εφοπλιστές, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΠΝΟ βρέθηκαν σε κοινό μέτωπο απέναντί τους

Μια ακόμα θετική εξέλιξη κατέγραψε ο αγώνας των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά τον Σπανό, τον Μανούση και τον Βεντούρη, οι απεργοί ναυτεργάτες στην «GA Ferries», με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ανάγκασαν χτες τον εφοπλιστή Αγούδημο να δεσμευτεί ότι σήμερα θα καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων και επιπλέον θα καλύψει τα κενά που εντοπίστηκαν στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων.

Ο Αγούδημος όφειλε στα πληρώματα το μισθό του Δεκέμβρη, δώρο Χριστουγέννων, έξτρα αμοιβές και άλλα που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Ακτοπλοΐας. Παράλληλα, εντοπίστηκε ότι υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία του έχουν και μειωμένες οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος). Από προχθές το βράδυ εκβίαζε τους ναυτεργάτες των πλοίων του να δεχτούν να πληρωθούν με μεταχρονολογημένες επιταγές, απειλώντας ότι διαφορετικά θα δέσει τα πλοία.

Χθες το μεσημέρι, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, η οποία είχε κηρύξει απεργία στα καράβια του Αγούδημου, αποφάσισε να δεχτεί τις προτάσεις του εφοπλιστή, να αναστείλει την απεργία, συναινώντας στους εκβιασμούς και υπονομεύοντας απροκάλυπτα να ναυτεργατικά συμφέροντα. Οι ναυτεργάτες, προσπερνώντας τη θλιβερή πλειοψηφία, συμπαρατάχτηκαν με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που διαμήνυσαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και παρέμειναν αποφασιστικά στους καταπέλτες, διεκδικώντας ταυτόχρονα με τα δεδουλευμένα τους και την εφαρμογή των οργανικών συνθέσεων, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Κρατώντας τα πλοία ακινητοποιημένα, οι ναυτεργάτες, με οργανωτές τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, έδωσαν παλικαρίσια απάντηση στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που προσπάθησε να επιβάλει ο Αγούδημος. Απομόνωσαν την πλειοψηφία της ΠΝΟ, που τάχθηκε κατά του αγώνα τους και έδειξαν πόσο φιλοεφοπλιστική είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Α. Παπαληγούρας έφτασε να ζητήσει τη συνδρομή εισαγγελέα για να ανακόψει τη μάχη των ναυτεργατών, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στις καραμπινάτες παρανομίες του εφοπλιστή.

Ο υπουργός, παρά την παραβίαση των ΣΣΕ και του νόμου των οργανικών συνθέσεων από τον Αγούδημο, του ενέκρινε δρομολόγιο για το πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», ενώ ζήτησε από πάνω και παρέμβαση εισαγγελέα, «προκειμένου - σύμφωνα με την εντολή - να αποπλεύσει το πλοίο πάση θυσία». Αργά το βράδυ, ωστόσο, στριμωγμένοι από τον αγώνα των ναυτεργατών, εφοπλιστής και κυβέρνηση δεσμεύτηκαν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του πληρώματος.

Οι εφοπλιστές, την ίδια ώρα, επιτίθενται με μανία στους ναυτεργάτες για την αύξηση της κερδοφορίας τους και εγκαταλείπουν τους νησιώτες στην τύχη τους . Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα νησιά Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη έχουν να δουν πλοίο περίπου από τις 16 Γενάρη. Κάσος και Κάρπαθος είναι επίσης αποκλεισμένα εδώ και μέρες. Οι κάτοικοι αυτών των νησιών περνούν Οδύσσεια για να φτάσουν στον Πειραιά και επικοινωνούν μεταξύ τους με καΐκια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό μπλόκο στη μείωση των οργανικών συνθέσεων (2013-07-11 00:00:00.0)
Μάχη για δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες (2009-06-02 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να πάρουν τα λεφτά τους (2009-05-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να δένουν πλοία και να απολύουν (2008-09-19 00:00:00.0)
Αποφασιστική απάντηση στις εφοπλιστικές αξιώσεις (2003-09-11 00:00:00.0)
Με μειωμένο πλήρωμα ταξιδεύουν τα σαπάκια (2003-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ