Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποασυλοποίηση με «αναγκαστικές νοσηλείες»

Η μοιραία κατάληξη του εγχειρήματος της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που δε συνοδεύτηκε απ' τις απαραίτητες δημόσιες δομές και εκχωρήθηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών

Στην κατακόρυφη άνοδο των αναγκαστικών νοσηλειών των ψυχικά πασχόντων στα εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρεία αντί για την ομαλή ένταξή τους στην κοινότητα και την παρακολούθησή τους μέσα από δημόσιες δομές, οδήγησε τελικά η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της αποασυλοποίησης που επιχειρήθηκε στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ετσι οι ψυχικά πάσχοντες απ' τη «Στερεά Ελλάδα και κάτω» καθώς έκλεισαν εσπευσμένα τα ψυχιατρεία των Χανίων, Τρίπολης, Κέρκυρας και Πέτρας Ολύμπου, αναζητούν πια φροντίδα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και στο «Δρομοκαΐτειο».

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας - και μέσα από ένα χαρτοπόλεμο με τα δίκτυα των ιδιωτικών φορέων - ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία μιας «ειδικής Μονάδας παρακολούθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος των δαπανών και παρακολούθηση της οργάνωσης και των αποτελεσμάτων των Ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης». Δηλαδή ένα ακόμα, σαν τα άλλα όργανα ελέγχου, που το πολύ-πολύ να καταγράφουν μια κατάσταση.

Το ζήτημα της αναγκαστικής νοσηλείας των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα είναι πολύπτυχο καθώς αφορά νοσοκομειακές μονάδες, γιατρούς, δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές. Απ' τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΨΝΑ, ενόψει της αυριανής ημερίδας που οργανώνει με θέμα τη νομοθεσία και την καθημερινή πρακτική για την αναγκαστική νοσηλεία, προκύπτει ότι 55% και άνω των εισαγωγών σε ψυχιατρικά νοσοκομεία πραγματοποιείται σε εκτέλεση εισαγγελικών εντολών όταν το αντίστοιχο στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες είναι κάτω του 9%.

Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, οι ψυχικά πάσχοντες φτάνουν πολύ βεβαρημένοι στα ψυχιατρεία και δυσκολεύεται η αντιμετώπισή τους. Βασικά με τις εισαγγελικές εντολές οδηγούνται στα ψυχιατρεία εκείνοι που δεν τους «πιάνουν τα φάρμακα» και ανήκουν στην κατηγορία των αυτιστικών, των ηλικιωμένων ανοϊκών αλλά και των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Αυτοί - ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία τους - δε θα κατέληγαν στα ψυχιατρεία και δε θα στοιβάζονταν σε ράντζα των ψυχιατρικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, εάν είχαν αναπτυχθεί οι απαραίτητες δημόσιες δομές και εάν δεν είχε μείνει στα χαρτιά η περίφημη τομεοποίηση των δομών της ψυχικής υγείας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) δε θα προχωρήσει - όπως ανακοίνωσε προχτές - σε αναστολή της χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια». Η ΕΕ πήρε αυτή την απόφαση μετά τη δημοσιοποίηση από το δίκτυο «Αργώς» εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη ότι δε χρηματοδοτούνται επαρκώς οι ιδιωτικές δομές για την αποασυλοποίηση και την αποκατάσταση. Το υπουργείο Υγείας βρήκε την ευκαιρία να «τα ρίξει» στους ιδιώτες για τις... άκομψες - όπως η δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων - ενέργειες αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτό που τους βολεύει, κυβέρνηση και επιχειρηματίες: Την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ