Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Με μειωμένο πλήρωμα ταξιδεύουν τα σαπάκια

Ενα άγριο σχέδιο σε βάρος των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το «μαύρο μπλοκ» εφοπλιστών και κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρώντας την «ντεφάκτο» μείωση των οργανικών συνθέσεων (δηλαδή του αριθμού του πληρώματος), το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με απανωτές υπουργικές αποφάσεις, έχει στήσει βιομηχανία έκδοσης ειδικών - μειωμένων συνθέσεων για μια σειρά πλοίων και μάλιστα παλιών και υποσυντήρητων, παραβιάζοντας κατάφωρα την ισχύουσα νομοθεσία και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγγελίες στα ναυτεργατικά σωματεία, με μειωμένη σύνθεση, ταξιδεύουν τα πλοία «ΣΑΟΣ ΙΙ», «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ», «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ» και «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ». Πρόκειται για πλοία παλιά, που εκτελούν δρομολόγια στις λεγόμενες «άγονες γραμμές» που σημαίνει, σύμφωνα με το καινούριο θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο όπως αυτό καθορίστηκε με το νόμο έκτρωμα 2932/2001, ότι επιδοτούνται και από πάνω!

Η ενέργεια αυτή ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου», καθώς οι εφοπλιστές ο ένας μετά τον άλλον αξιώνουν... παρόμοια «μεταχείριση». Είναι χαρακτηριστική χτεσινή καταγγελία που έκανε ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος, σε βάρος άλλων εφοπλιστών για να ζητήσει επί της ουσίας να έχει τα ίδια προνόμια. «Με τις σκανδαλώδεις αυτές συνθέσεις και το μηδαμινό κόστος που έχουν αυτά τα πλοία θέτουν σε κίνδυνο όλες τις θέσεις εργασίας όλων των άλλων πλοίων της ακτοπλοΐας»! Να σημειωθεί βέβαια ότι σε πλοία του Αγούδημου που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά και μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, ανάμεσα στο πλήρωμά τους βρίσκονται και χαμηλόμισθοι αλλοδαποί ναυτεργάτες χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Χτες έγινε έκτακτη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με θέμα τη λήψη μέτρων μόνο όμως για το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ» όπου αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, «δυναμική συνδικαλιστική δράση» για αύριο Τετάρτη «στην περίπτωση μη ανάκλησης της ειδικής σύνθεσης του πλοίου». Επιπλέον, στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ότι η «πρακτική έκδοσης ειδικών συνθέσεων παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση υπ' αριθμ 180/1996 της ΔΟΕ, που αφορά στις ώρες εργασίας των ναυτεργατών και στην επάνδρωση των πλοίων».

Βέβαια, η ΠΝΟ με ευθύνη της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική της Επιτροπής απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - μέλη της Εκτελεστικής- που εκτιμούν ότι πρόκειται για γενικευμένη επίθεση και όχι αποσπασματική, και η οποία χωρίς δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ την ίδια ώρα που βγάζει «κραυγές» είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης για την τροποποίηση προς το χειρότερο του ΠΔ 174/74, που καθορίζει τον αριθμό των οργανικών συνθέσεων των πλοίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ