ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Αστυνομική έφοδος τρομοκράτησης σε σπίτι Αφγανών

Αλλη μια ενέργεια που στοχεύει στην τρομοκράτηση των μεταναστών, σημειώθηκε χτες και μάλιστα με το υποκριτικό πρόσχημα της προστασίας τους από «κυκλώματα εκμετάλλευσης». Συγκεκριμένα, χτες το πρωί το Τμήμα Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής πραγματοποίησε έφοδο σε διώροφη μονοκατοικία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου μένουν Αφγανοί μετανάστες, μετά από καταγγελία, ότι κάποιος συμπατριώτης τους εισπράττει χρήματα παράτυπα για να νοικιάζει το κτίριο.

Σύμφωνα με τους Αφγανούς που ζουν εκεί, γύρω στις 7 χτες το πρωί 10 αστυνομικοί, οι εννιά με πολιτικά, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο κτίριο. «Μπήκαν ξαφνικά μέσα ενώ κοιμόμασταν, χωρίς να χτυπήσουν την πόρτα. Δεν ξέραμε τι συμβαίνει. Φώναζαν και έσπρωχναν, τα παιδιά φοβήθηκαν, έκλαιγαν. Κάθισαν περίπου μια ώρα ελέγχοντας τα χαρτιά μας». Στη συνέχεια προσήγαγαν αυτόν τον οποίο αφορούσε η καταγγελία και 14 ακόμα άτομα για μάρτυρες, όπως ισχυρίζεται η Αστυνομία. Ωστόσο, οι μετανάστες λένε ότι «τους φόρεσαν χειροπέδες και τους πήραν».

Αν και το ζήτημα των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης είναι σε κάποιες περιπτώσεις υπαρκτό, πρόκειται για σκέτη υποκρισία. Η στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών προκαλείται από την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, που τους αφήνει παράνομους, έρμαια των εργοδοτών, που δεν τους παρέχει ασφαλή και σύγχρονα Κέντρα Υποδοχής, που δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν, που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση. Πάνω σε αυτό το έδαφος της μεγάλης ανάγκης ευδοκιμούν και παραπέρα φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών βρέθηκε και παρενέβη από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

«Κοιμόμαστε στα πάρκα»

Η Ζ. είναι στην Ελλάδα ενάμιση μήνα με τον άντρα της και το παιδί τους. «Οταν πρωτοήρθαμε στην Αθήνα κοιμόμασταν για 10 μέρες στην πλατεία στον Αγιο Παντελεήμονα. Επειτα κάποιοι συμπατριώτες μας μάς είπαν για το σπίτι αυτό. Από τη μέρα που ήρθαμε δεν έχω πληρώσει, γιατί πραγματικά δεν έχω τίποτα. Ο άντρας μου δε δουλεύει και ήταν 25 μέρες στο νοσοκομείο "Σωτηρία", όπου έκανε επέμβαση στην καρδιά του. Τρώμε όλοι από συσσίτια. Δεν έχουμε χρήματα...», λέει στον «Ρ».

Οπως λένε, επειδή κανείς δε νοιάζεται, αντίθετα είναι διαρκώς κυνηγημένοι, προσπαθούν μεταξύ τους να λύσουν τα προβλήματά τους. «Δεν μπορούμε να νοικιάσουμε σπίτι. Είναι αδύνατον. Δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε τίποτα. Γι' αυτό μένουμε εδώ, όλοι μαζί, αντί να κοιμόμαστε στα παγκάκια. Εδώ δίνουμε 2 - 3 ευρώ τη μέρα, κι αυτά αν τα έχουμε»...

ΚΕΔΚΕ
Πρόγραμμα ανακύκλωσης και συγκάλυψης της ανεργίας

Επιχείρηση που θα λειτουργεί με χαμηλό κόστος εργασίας εκμεταλλευόμενη φθηνή εργατική δύναμη επιχειρούν να μετατρέψουν την Τοπική Διοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ οι παρατάξεις των δύο κομμάτων ενέκριναν πρόγραμμα 3ετούς διάρκειας για 20.000 θέσεις εργασίας, με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Την πρόταση για το πρόγραμμα, την έχει κάνει εδώ και καιρό η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και την αποδέχτηκε η ΝΔ στο τελευταίο συνέδριο της Ενωσης. Το κόστος του προγράμματος (600 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί κατά 40% από τον ΟΑΕΔ και κατά 60% από την ΚΕΔΚΕ η οποία θα πάρει, και για το σκοπό αυτό, δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το πρόγραμμα εμφανίζεται από τις παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της απασχόλησης. Μια προπαγάνδα την οποία απογύμνωσε πλήρως ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Χρ. Τέγος.

«Το πρόγραμμα που προτείνετε θα στοιχίσει για τα τρία χρόνια 600 εκατ. ευρώ που σημαίνει 30.000 ευρώ συνολικά για κάθε εργαζόμενο ή 10.000 ευρώ το χρόνο. Αν τους εργαζόμενους τους έχουμε κανονικά ασφαλισμένους θα παίρνουν 428,5 ευρώ το μήνα. Αν τους έχουμε με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα παίρνουν 543 ευρώ το μήνα κι αν είναι ανασφάλιστοι, όπως στα Stage, θα παίρνουν 714 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, με χρήματα των Δήμων και των εργαζομένων η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε επιχείρηση με χαμηλό εργατικό κόστος». Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΚΕ αντί να προχωρεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις - παίρνοντας μάλιστα και δάνειο - θα έπρεπε να διεκδικήσει από το κράτος αυτά που εκείνο χρωστάει και δεν αποδίδει στην ΤΑ.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΝ αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα με το σκεπτικό ότι αυτό δεν είναι η κατάλληλη επιλογή στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα... Και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κάποια άλλη χώρα που τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλογική δράση για τη σωτηρία των χώρων πρασίνου

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο πλευρό των κατοίκων για την υπεράσπιση του πάρκου της Κύπρου στην Πατησίων. Τραμπούκικη επίθεση σε βάρος διαμερισματικής συμβούλου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη Δημοτική αρχή και την κυβέρνηση της ΝΔ και τον δήμαρχο κ. Κακλαμάνη που με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να τσιμεντοποιήσουν "διά πυρός και σιδήρου" το πάρκο Κύπρου και Πατησίων». Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κυψέλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Και επισημαίνει: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, των κατοίκων, της νεολαίας για την υπεράσπιση του πάρκου, στο δίκαιο αγώνα τους, για να σωθεί το ελάχιστο πλέον δημόσιο πράσινο που έχει απομείνει στην πολύπαθη Αθήνα. Τονίζουμε ότι, τα εναπομείναντα πάρκα της πόλης μας χρειάζονται τη συλλογική δράση μας για να σωθούν, γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο των εργολαβικών συμφερόντων με τις ευλογίες και τη στήριξη της Δημοτικής αρχής, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, πρέπει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να εγκαταλείψει το δικομματισμό, να συσπειρωθεί δίπλα στις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ».

Προπηλακισμός διαμερισματικής συμβούλου

Παράλληλα, χτες το πρωί, ομάδα αγνώστων προπηλάκισε, τραυμάτισε και άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή και το κινητό της διαμερισματικής συμβούλου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Βέρας Καραγιάννη. Οπως κατήγγειλε στον «Ρ», γύρω στις 7.30 το πρωί, ομάδα αγνώστων, με τραμπούκικο τρόπο επιτέθηκαν στην ίδια, ενώ γρονθοκόπησαν και έναν ακόμη κάτοικο. Η ίδια, μαζί με άλλους δύο κατοίκους που δέχτηκαν την επίθεση, προχώρησαν σε μήνυση κατ' αγνώστων. Στο περιστατικό - καταγγέλλει - παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Α. Παπαδάκης καθώς και ο πρόεδρος του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Κ. Λαγός και ο διαμερισματικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κ. Πλατόπουλος, οι οποίοι και ανέχτηκαν τους προπηλακισμούς.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή και ταξική πολιτική και στον τομέα του περιβάλλοντος αλλά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Επιπλέον, κατήγγειλε τον προπηλακισμό της διαμερισματικής συμβούλου της «Συμπαράταξης».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Από τις 14 Φλεβάρη και για ένα 6μηνο θα σταματήσουν τα δρομολόγια από το σταθμό Εθνική Αμυνα ως το Αεροδρόμιο και θα γίνονται με... λεωφορεία! Οπως παραδέχτηκε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς η εξάμηνη διακοπή δημιουργεί πρόβλημα στους επιβάτες, αλλά αυτή «οφείλεται στο τραγικό λάθος να έχει κατασκευαστεί η σήραγγα, χωρίς καμία πρόβλεψη για το σταθμό Αγία Παρασκευή».

ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΙ ο επιχειρηματίας Μπ. Βωβός επικαλούμενος ακόμη και την ανεργία των εργαζομένων, προκειμένου να πετύχει ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που «πάγωνε» την ίδρυση εμπορικού κέντρου δίπλα στο υπό κατασκευή γήπεδο του ΠΑΟ. Στην αίτησή του υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ που σταμάτησε προσωρινά την ανέγερση του εμπορικού κέντρου υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την εταιρεία του ύψους 125 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας επικαλείται και την πτώση της μετοχής της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο, ενώ προσθέτει ότι απέλυσε 11 εργαζόμενους στο εργοτάξιο και δηλώνει ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.

ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 19 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 8.500 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στο δημοσιογράφο Θ. Αναστασιάδη και στα μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Αιτία ήταν η δημοσίευση στις 13 και 14 Γενάρη 2008 φωτογραφιών του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου και της υπαλλήλου Ε. Τσέκου. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας υποστήριξαν ότι έπραξαν στα πλαίσια του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ η Ε. Τσέκου ισχυρίστηκε ότι σκοπός της δημοσίευσης των φωτογραφιών ήταν η διαπόμπευσή της. Απαλλάχτηκε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος είχε διαχωρίσει τη θέση του από την υπόλοιπη συντακτική ομάδα της εφημερίδας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε το Σάββατο 31-1-2009 και ώρα 10 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου

ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΤΖΙΑ

Ο αδελφός: Κίμων Βάτζιας. Τα ανίψια.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της με κοπή πίτας, την Κυριακή 1η Φλεβάρη ώρα 13, στο κοσμικό κέντρο «ΜΠΟΕΜΙΣΣΑ» (Σολωμού 17.19, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3843.836). Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να προμηθευτούν προσκλήσεις. Εκτός των άλλων, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Η πίτα της ΟΓΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Κυριακή 1 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλ. Καραϊσκάκη, στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο). Καλεί τις γυναίκες σε μια εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στη Μάνα της Καισαριανής, Ευτυχία Μορίκη, και θα «ντυθεί» με αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο της Αννας Μπαλή. Πληροφορίες και προσκλήσεις για την εκδήλωση (που περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα) στα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ. 210.3629.460) και στα γραφεία των γυναικείων συλλόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ