ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αδυναμίες

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και οι δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος, εστίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που παρακολούθησε τις εργασίες της 7ης Πανθεσσαλικής Συνδιάσκεψης.

Παίρνοντας το λόγο στο κλείσιμο της συζήτησης, σημείωσε:

«Στο 15ο Συνέδριο, που είναι ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο, γιατί διαμορφώσαμε το Πρόγραμμα του Κόμματος, μιλήσαμε για τους δύο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Βεβαίως, δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε αυτό τον όρο, υπάρχει και πριν το 15ο Συνέδριο και στη δεκαετία του '80. Αλλά προσδιορίσαμε αυτούς τους 2 δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, παίρνοντας υπόψη εξελίξεις - διεθνείς και στην Ελλάδα - την ανάπτυξη του καπιταλισμού και τα προγραμματικά μας στοιχεία.

Στο 16ο Συνέδριο αναπτύξαμε παραπέρα στοιχεία της στρατηγικής μας με την εξής έννοια: Δουλέψαμε καλύτερα και την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη ότι το 2000 είχαν αρχίσει να φαίνονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αφού λοιπόν προσδιορίζουμε καλύτερα - με βάση τις εξελίξεις δεν αλλάξαμε τίποτα - την κατεύθυνση της πάλης, αυτό που λέμε την πάλη με αντιμονοπωλιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς στόχους και την κατεύθυνση, δουλέψαμε καλύτερα αυτό το θέμα. Προσδιορίσαμε τη Λαϊκή Εξουσία, τη Λαϊκή Οικονομία.

Και στο 17ο Συνέδριο μπήκε το ζήτημα: Πώς θα αφομοιώσουμε αυτή τη στρατηγική όχι μόνο σαν θέμα γνώσης. Εμείς όταν λέμε αφομοίωση, εννοούμε σε σχέση με την ανάπτυξη της ικανότητας να δράσεις.

Οπως ξέρετε, στις Θέσεις λέμε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο πεδίο της αφομοίωσης της στρατηγικής μας. Και δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν είναι θέμα να διαβάσω, να κάνω ένα ιδεολογικό μάθημα. Είναι αυτό που λέμε συνδυασμός θεωρίας και πράξης. Ακριβώς μέσα από αυτό το θετικό προχώρημα που έχουμε στη δουλειά τώρα, φαίνεται καλύτερα και πιο ανάγλυφα το πού κολλάμε.

Η πρόοδος της δουλειάς σε κάνει ικανό να δεις τις αδυναμίες

Πολλές φορές η ίδια η πρόοδος στη δουλειά σε κάνει πιο ικανό να βλέπεις τις αδυναμίες. Ωστόσο, αυτές τις αδυναμίες που έχουμε, πρέπει να τις προσέξουμε. Γιατί η αντιμετώπισή τους θα δώσει οπωσδήποτε μια δυναμική στο Κόμμα. Θέλει δηλαδή να δουλέψουμε σ' αυτό που λέμε εξειδίκευση, προσαρμογή της στρατηγικής μας σε κάθε χώρο, χωρίς να χάνεται ο ενιαίος άξονας, χωρίς να αδυνατίζει.

Για να δούμε συγκεκριμένα: Ενώ η στρατηγική μας είναι μια ευθεία γραμμή, όταν πας να την εφαρμόσεις, έχεις ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές. Γιατί από εκεί και πέρα παρεμβαίνει ο αντίπαλος, παρεμβαίνουν οι εξελίξεις, παρεμβαίνει το επίπεδο συνείδησης των μαζών. Βλέπετε τώρα στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Δε θα πούμε ότι ξέρεις στη Νίκαια είναι η ΠΑΣΥ και στις Μικροθήβες και στο Κάστρο είναι άλλοι. Εδώ πρέπει να δούμε τι ιδιοκτησία αντιπροσωπεύουν. Πρέπει να δεις και στην κοινωνική διαστρωμάτωση τι αντιπροσωπεύουν.

Αυτοί που δεν είναι μαζί μας, κάποτε πρέπει είτε να έρθουν σε μερικά ζητήματα, είτε να έρθουν στην πορεία εφ' όλης της ύλης. Αλλά πώς θα γίνει πιο ολοκληρωμένη η δουλειά; Αν γνωρίζω πολύ καλά τη θέση του μέσα στη διαστρωμάτωση. Εχει όμως σημασία η δουλειά μας να είναι στοχοπροσηλωμένη έτσι. Να μη μας επηρεάζει τόσο η πολιτική του τοποθέτηση. Γιατί έτσι κι αλλιώς ούτε το σύνολο της εργατικής τάξης μπορείς να κερδίσεις σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε το σύνολο της αγροτιάς. Οταν λέμε να προσαρμόσω τη στρατηγική μου, σημαίνει ακριβώς το πού συγκεντρώνω την προσοχή με κοινωνικοταξικά κριτήρια.

Νέα στοιχεία στον αγροτικό αγώνα και πώς δουλεύουμε πάνω σ' αυτά

Ενα παράδειγμα: Σ' αυτόν τον αγώνα τον αγροτικό, που γίνεται αυτές τις μέρες, εμφανίζονται καινούρια στοιχεία. Εδώ πέρα μπαίνουν και αγρότες που ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλπ. Και αυτό δείχνει οπωσδήποτε την οξύτητα του προβλήματος. Και έχουμε την Ελλάδα κομμένη στα δύο - καλό λέμε εμείς - και έχεις ταυτόχρονα ένα κίνημα διασπασμένο. Δεν είναι τραγικό αυτό. Αντανακλά κάτι. Και πρέπει να το δούμε, γιατί τα επόμενα χρόνια μπορεί να έχουμε τέτοια πράγματα μπροστά μας, και στο εργατικό κίνημα. Αυτό είναι σχετικά καινούριο. Αυτό ανεβάζει τα καθήκοντά μας. Θέλει δουλειά σε όλα τα μπλόκα.

Να δούμε κάτι άλλο: Βγαίνει ο Παπανδρέου στη Βουλή προχτές και λέει έχει ευθύνη η κυβέρνηση διότι κακοποίησε την ΚΑΠ. Εδώ είναι τομή. Επομένως, είναι κρίσιμο ζήτημα. Ας διαφωνούν για το σοσιαλισμό. Δε θα τους πείσουμε τώρα για το σοσιαλισμό. Ούτε για τη λαϊκή εξουσία μπορούμε να τους πείσουμε εδώ και τώρα. Αλλά εδώ είναι σημείο τομής. Δεν μπορείς να πας πίσω από αυτό.

Και όχι μόνο αυτό. Μου έλεγαν χτες στα μπλόκα: "Οχι στα κόμματα, εναντίον των κομμάτων". Και οπωσδήποτε εκφράζουν δυσαρέσκεια και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Αλλά δε διαχωρίζουν. Βάζουν όλα τα κόμματα στο ίδιο τσουβάλι. Και λέγανε πάμε και κόντρα στις ηγεσίες. Θέλει μελέτη αυτό, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Εκφράζει αυτό που λέμε μια θολή και στρεβλή δυσαρέσκεια. Εχει αυτό μέσα του κάποιο πυρήνα, έστω μικρό, του "να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας"; Κάτω από την αγανάκτησή τους εκφράζουν κάποια διάθεση;

Εμείς από τη μια μεριά πρέπει να πολιτικοποιήσουμε σωστά το θέμα και μάλιστα να θυμίσουμε τι λέγαμε από τη δεκαετία του '80 για τις επιδοτήσεις, για την ΕΟΚ. Από την άλλη, πρέπει να πιάσουμε αυτή τη διάθεση, που δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση. Αυτό θα πει δουλεύουμε τη στρατηγική.

΄Η, ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό, όταν τους το είπαμε (σ.σ. στους αγρότες στα μπλόκα). Δε δεχόμαστε αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι οι αποζημιώσεις θα μοιραστούν σε λιγότερους για να το πάρουν αυτοί που έχουν γεωργικό εισόδημα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και τους εξηγούσαμε: Αύριο, αν δεν είσαι αποκλειστικά αγρότης και είσαι και ολίγον εργάτης, πρέπει να πάρεις την αποζημίωση. Καταλαβαίνετε τώρα τι δουλειά χρειάζεται; Το συγκεκριμένο θέμα το έχουν πιάσει στρεβλά. Και πρέπει να κάνουμε δουλειά για να καταλάβει το πώς βλέπουμε τον εργατοαγρότη. ΄Η αυτόν που δουλεύει σε τρεις μεριές για να βγάλει ένα μεροκάματο.

Αλλη πλευρά, Εθνική Στρατηγική και το "καθίστε όλα τα κόμματα να τα βρείτε". Υπάρχει Εθνική Στρατηγική και είναι η ΚΑΠ. Βεβαίως, δεν μπορείς να τα λύσεις όλα στα μπλόκα. Μια δουλειά που κάναμε πριν, αυγάτισε ακόμα και στη Λάρισα που δεν έχει μεγάλη συμμετοχή και εδώ πρέπει να δούμε το ιδιοκτησιακό, να δούμε και πλευρές που δεν τις πιάσαμε. Αρα έχουμε ένα αποτέλεσμα δουλειάς, αλλά τώρα θέλει πολλή δουλειά.

Να δουλεύουμε με τη στρατηγική μας

Κοιτάξτε τώρα: Είχαμε τέτοιες πλευρές στο μαθητικό κίνημα: "Εμείς δεν κατεβαίνουμε με κόμματα". Πέρα απ' το ότι υπάρχει κατεύθυνση να εμφανιστεί έτσι στη νεολαία, μπορεί να συνυπάρξουν σε αυτό και δύο τρία ζητήματα που πρέπει να τα πιάσουμε εμείς και να τα αξιοποιήσουμε. Επομένως, όταν λέμε δούλεμα της στρατηγικής, είναι: Πολλές φορές μπορείς να δεις πλευρές χειρισμών, επιμέρους ζητήματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν να προχωρήσει η στρατηγική χωρίς να αλλοιώνεται. Οταν λέμε προσαρμογή και εξειδίκευση, ο άξονας πρέπει να περνά μέσα στη δουλειά μας όλο και πιο ίσιος, αλλά ταυτόχρονα ακριβώς και μέσα από χειρισμούς.

Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και στην εργατική τάξη. Εχουμε νέους κλάδους, νέες ηλικίες. Και να μη βλέπουμε μόνο την ποσότητα σε έναν κλάδο, δηλαδή πόσοι είναι εργάτες. Η βάση της δουλειάς μας είναι η εργατική τάξη. Επιβεβαιώσατε κι εσείς ότι δεν αρκεί μια διοίκηση ενός σωματείου, ενός εργατικού κέντρου να έχει ταξική κατεύθυνση. Είναι ένα το κρατούμενο. Αλλά για να αποκτήσεις ταξική συνείδηση, αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική, δε φτάνει να είμαστε στο εργατικό κέντρο πλειοψηφία, ούτε σε σωματεία.

Κριτήριο είναι η γραμμή μας

Το ζητούμενο είναι εμείς ως Κόμμα και σε κάθε χώρο να έχουμε συνείδηση ότι ένα είναι κριτήριο: Η γραμμή μας. Ο επαναστατικός χαρακτήρας του Κόμματος, η επαναστατική στρατηγική, η οποία πρέπει να υπάρχει και σε συνθήκες μη διαμόρφωσης επαναστατικής κατάστασης.

Να δούμε και μια άλλη πλευρά. Πώς η εργατική τάξη θα πάρει στα χέρια της την υπόθεση και θα κάνει το κίνημα και θα διεκδικήσει την εξουσία - γιατί δε θα διεκδικήσει την εξουσία το Κόμμα, το Κόμμα είναι η εμπροσθοφυλακή, η πρωτοπορία - αν δεν εξοικειώνεται σήμερα με την οργάνωση της πάλης; Θα πεις: "Μα, δεν έρχονται οι εργάτες". Δε θα πάμε έτσι. Το έχουμε καθαρό στο κεφάλι μας ότι κριτήριο αποτελεσματικότητας δεν είναι μόνο πόσες συγκεντρώσεις κάνουμε, περιοδείες και πόσους λόγους βγάλαμε, αλλά είναι και κριτήριο η συσπείρωση κατά κίνημα και φυσικά η κοινωνική συμμαχία».

Καθήκον η ανάπτυξη της δράσης

Η παρουσίαση της εισήγησης της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής

Eurokinissi

Με οδηγό την πρόοδο που έχει σημειώσει στη δουλειά της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας θα συνεχίσει τη δράση της, με στόχο να μετατραπεί η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση που υπάρχει σε πλατιά λαϊκά στρώματα σε ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σε συνάντηση των κοινωνικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο λαό, σε επιτάχυνση της συγκρότησης της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την εξουσία.

Αυτό το καθήκον, που μπήκε μέσα και από την 7η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη, - έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σήμερα, με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών - θα εξειδικευτεί και το επόμενο διάστημα για κάθε χώρο δράσης της Οργάνωσης. Στη Συνδιάσκεψη εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος και για τα δύο θέματα του 18ου Συνεδρίου, η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, ενώ εκλέχθηκαν νέα Επιτροπή Περιοχής και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο. Η νέα Επιτροπή Περιοχής επανεξέλεξε Γραμματέα της τον σ. Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο Γραμματέας της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής Γ. Χαρίτος αναφέρθηκε «στην ιδιαίτερη σημασία του 18ου Συνεδρίου όπου στα κείμενα των Θέσεων αποκρυσταλλώνεται η πείρα, τα βασικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις, αλλά και τη δράση του Κόμματος. Και τα δύο κείμενα μαζί αποτελούν την ιδεολογικοπολιτική βάση, το σχέδιο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και του επαναστατικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες».

Η κατάσταση στη Θεσσαλία

Ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλίας, στην εισήγηση γίνονταν οι εξής επισημάνσεις:

«Κλείνουν επιχειρήσεις ή μεταφέρονται στα Βαλκάνια μια σειρά παραδοσιακών κλάδων μεταποίησης, κλάδων που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία (ένδυση, υφαντουργία, ζάχαρη) με ταυτόχρονη ανάπτυξη και παραπέρα συγκέντρωση κλάδων, όπως γάλα - τρόφιμα - ποτά, σε μικρότερο βαθμό στο Μέταλλο. Υπάρχει ραγδαία εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στο εμπόριο. Αυξάνεται η ανοιχτή ή συγκαλυμμένη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Χειροτερεύει η θέση της εργατικής τάξης και των εργατοϋπαλλήλων.

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η αγροτική παραγωγή. Ολόκληρες καλλιέργειες σχεδόν εξαφανίστηκαν (καπνός, τεύτλα). Απώλεια εισοδήματος πάνω από 30%, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα και συνεχής άνοδος του κόστους παραγωγής. Φέτος οι παραγωγοί δημητριακών, βαμβακιού κ.ά. έχουν ακόμη την παραγωγή στις αποθήκες. Στην κτηνοτροφία, η συγκέντρωση της παραγωγής προχωρά με πιο ταχείς ρυθμούς. Συνολικά, βαθαίνει η ταξική διαφοροποίηση - διαστρωμάτωση της αγροτιάς, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, ενώ ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα απ' όσα ήδη συμβαίνουν.

Μεγαλώνει η πίεση που δέχονται από τα μονοπώλια οι μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι. Μεγαλώνει η διείσδυση του κεφαλαίου και η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας».

Η δουλειά της Οργάνωσης στη φτωχή αγροτιά

Σε ό,τι αφορά το πώς πρέπει να δράσει η Οργάνωση στο χώρο της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς, επισημάνθηκε πως «οι περισσότεροι αγρότες - ακόμη και συνδικαλιστικοί αντίπαλοι - αναγνωρίζουν την αιτία του προβλήματος στην ΚΑΠ και στον καθοριστικό ρόλο των μονοπωλίων ή "καρτέλ" στην αγροτική παραγωγή. Είναι καθοριστικό ζήτημα να βαθύνει η πολιτική ζύμωση από την πλευρά μας, να εδραιώνονται τα πολιτικά συμπεράσματα για τις ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, αλλά και ευρύτερα, να δυναμώνει η συσπείρωση των αγροτών σε αντιμονοπωλιακή γραμμή, σε γραμμή σύγκρουσης με την ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου στην αγροτική παραγωγή. Με χειροπιαστά επιχειρήματα που δείχνουν το ρόλο των μονοπωλίων, είτε όσον αφορά το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι κλπ.), είτε τη διάθεση της παραγωγής τους στην κατανάλωση ή στη μεταποίηση. Ετσι ώστε να αποκρούεται αποφασιστικά απ' την πλευρά μας η πίεση περί ενότητας και τού "όλοι μαζί", προκειμένου να κερδίσουμε άμεσα - έστω και ψίχουλα - να μη χάνεται ο "ένοχος", αλλά και η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς».

Συμπεράσματα από τη δράση

Σε σχέση με ορισμένα συμπεράσματα από τη δράση της Οργάνωσης, η εισήγηση αναφέρθηκε στο εξής παράδειγμα: «Οργανώσαμε παρέμβαση και στους 4 νομούς για το πρόβλημα της Υγείας. Αναδείξαμε προβλήματα, βάζοντας ταυτόχρονα το γενικότερο ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση και πώς πρέπει να οργανωθεί ο τομέας της Υγείας με βάση την πρότασή μας, στα πλαίσια του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Ως πολιτική παρέμβαση ήταν καλή, με θετικό αντίκτυπο σε ευρύτερο κόσμο. Ομως, από άποψη σχεδιασμού, οργάνωσης και στόχων, το τι θέλουμε από αυτήν την παρέμβαση, δε διέφερε από τις προεκλογικές καμπάνιες που κάνουμε. Δε μας απασχόλησε ουσιαστικά ότι εμείς δε θέλουμε απλώς να κάνουμε ζύμωση, αλλά να οργανώσουμε τον κόσμο, ώστε να παλέψει για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αρα, να βασανίσουμε ποια προβλήματα στο χώρο της Υγείας μπορούν να αποτελέσουν κρίκο για να συνειδητοποιείται αυτή η ανάγκη, πώς θα οργανωθεί η πάλη γύρω απ' αυτά».

Σημαντικά καθήκοντα

Για το επόμενο διάστημα, τα καθήκοντα είναι σημαντικά. Η εισήγηση βάζει το εξής ζήτημα:

«Απαιτείται να οργανώσουμε συστηματική παρέμβαση στις γυναίκες και στους μετανάστες. Υπάρχει μια ορισμένη θετική πείρα, για παράδειγμα ανοιχτές συγκεντρώσεις μεταναστών στη Λάρισα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων δραστηριοποιούνται σταθερά δεκάδες κυρίως Αλβανοί, κάνουμε συσκέψεις των 20-30 μεταναστών στο Δ. Παλιοκάστρου (ΚΟΒ Κρηνίτσας) έχουμε δεσμούς με περισσότερους. Αντίστοιχα, η δουλειά των Γυναικείων Συλλόγων αναδείχνει δυνατότητες, π.χ. στους εμποροϋπάλληλους. Κατανοείται καλύτερα η ανάγκη να βελτιωθεί ο προσανατολισμός δουλειάς στις εδαφικές ΚΟ, κατά κλάδο, με βάση παραγωγικά κριτήρια. Στη Λάρισα δημιουργούνται δυνατότητες, να δυναμώσει συνολικά η μαζικοπολιτική μας παρέμβαση στις συνοικίες της πόλης, να μετρήσουμε πιο γρήγορα βήματα και δουλειά συσπείρωσης δυνάμεων σε μέτωπα, όπως Παιδεία, Υγεία, Ναρκωτικά, Γυναίκες, Αθλητισμός κ.λπ. Σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, μπαίνουν στόχοι σε ορισμένες συνοικιακές ΚΟΒ για πιο συστηματική δουλειά κυρίως στους κλάδους του εμπορίου ή για επιχειρήσεις και εργοστάσια, στόχοι για να πιάσουμε επαφή με γονείς στα σχολεία».

«Με δεδομένο ότι - καταλήγει η εισήγηση - οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μεγάλη μάχη μετά το Συνέδριο, πρέπει να μετρηθεί στην πράξη η στράτευση όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ με βάση το σύνθημα της Αντεπίθεσης, ιδιαίτερα στις αδυναμίες και στις ελλείψεις μας, στην αποφασιστική βελτίωση της καθοδήγησης».

Πλούσια εμπειρία μέσα από τη δουλειά

Την εμπειρία από τη δράση της ΠΑΣΥ πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις μετέφερε στη Συνδιάσκεψη αντιπρόσωπος από την Καρδίτσα. «Κατορθώσαμε μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις να μπαίνουν μπροστά έστω λίγοι και άλλοι να αποδέχονται τα αιτήματα της ΠΑΣΥ. Υπάρχουν αγρότες που είναι υπέρ της ΕΕ, αλλά όταν του κόβει το 50% της επιδότησης, είναι ενάντια στην ΚΑΠ. Εκαναν προσπάθεια και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να σπάσουν το μέτωπο. Είχαμε σημαντική παρέμβαση στα χωριά ακόμα και σε απομονωμένα. Οι νέοι αγρότες βάζουν το θέμα για το μέλλον τους. Εμείς τους δείχνουμε πώς θα είναι το μέλλον τους χωρίς την ΚΑΠ, χωρίς το σπάσιμο της αγροτικής παραγωγής. Πρέπει να βρούμε κι άλλες δυνάμεις στους νέους. Η δεύτερη γενιά χρεών θα είναι μεγαλύτερη από των πατεράδων τους».

Το θέμα της ταξικής διαστρωμάτωσης των αγροτών που αγωνίζονται, έθεσε άλλος αντιπρόσωπος από τη Λάρισα: «Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα οι εργάτες για το τι ρόλο παίζει η ταξική διαστρωμάτωση στους αγρότες που αγωνίζονται. Πρέπει με βάση αυτό να δούμε πώς δουλεύουν οι δυνάμεις μας στα μπλόκα. "Σκάνε" ζητήματα στα χωριά. Πρέπει να παρέμβουμε και να δούμε πώς θα δρουν οι κομματικές μας δυνάμεις».

Ενας νεολαίος από Λάρισα, μιλώντας για την εμπειρία από τα μπλόκα των αγροτών, είπε: «Υπάρχει ανησυχία για τις δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από την ΠΑΣΥ στα μπλόκα. Πρέπει να δούμε γιατί η Καρδίτσα έχει περισσότερο κόσμο από τη Λάρισα. Εκεί τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη, πρέπει να προχωρήσουμε το ενιαίο μέτωπο αγροτών - εργατών».

«Αν σαν μαζικός γυναικείος φορέας διεκδικείς για τους παιδικούς σταθμούς μόνο να μην αυξάνονται τα τροφεία, χωρίς να συνδέεται ο αγώνας αυτός με το τι προσχολική αγωγή χρειαζόμαστε, αν δε συνδέουμε αυτή τη δράση με τη δράση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, τότε αυτό δε φτάνει σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης», είπε γυναίκα αντιπρόσωπος από την Καρδίτσα και συνέχισε: «Οι γυναίκες αγρότισσες δεν είναι στα μπλόκα. Πρέπει ο γυναικείος σύλλογος να κάνει παρέμβαση, να τις βρει και να κάνει κουβέντα μαζί τους».

«Μάθαμε τυχαία για μια απόλυση στα "Καρφούρ", δράσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Δέκα εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία, 25 γράφτηκαν στο σωματείο», είπε αντιπρόσωπος από τα Τρίκαλα. «Αν είχαμε συστηματική δουλειά, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι εκεί δείχνουν διάθεση να προσφέρουν και δεν κάνουν πίσω».

«Στο ΑΤΤΙΚΑΤ στην Καλαμπάκα, το λέγαμε κι έγινε. Την περασμένη εβδομάδα έγινε εργατικό ατύχημα. Ψάχναμε να κάνουμε συγκέντρωση και μάθαμε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν 3ωρη στάση εργασίας. Εγινε παρέμβαση από το ΠΑΜΕ και συγκροτήθηκε και Επιτροπή Αγώνα».

Ενας νεολαίος αντιπρόσωπος από την Καρδίτσα μίλησε για το ρόλο του «Ρ». «Είναι βασικό στοιχείο και πρέπει να το καταλάβουμε. Λύνει πολλές δυσκολίες των Κομματικών Οργανώσεων. Ανοίγει δρόμους στη δράση μας. Οσες φορές δουλέψαμε με τον "Ρ", είχαμε σημαντικά αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ