Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Καθήκον η ανάπτυξη της δράσης

Η παρουσίαση της εισήγησης της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής

Eurokinissi

Με οδηγό την πρόοδο που έχει σημειώσει στη δουλειά της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας θα συνεχίσει τη δράση της, με στόχο να μετατραπεί η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση που υπάρχει σε πλατιά λαϊκά στρώματα σε ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σε συνάντηση των κοινωνικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο λαό, σε επιτάχυνση της συγκρότησης της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την εξουσία.

Αυτό το καθήκον, που μπήκε μέσα και από την 7η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη, - έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σήμερα, με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών - θα εξειδικευτεί και το επόμενο διάστημα για κάθε χώρο δράσης της Οργάνωσης. Στη Συνδιάσκεψη εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος και για τα δύο θέματα του 18ου Συνεδρίου, η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, ενώ εκλέχθηκαν νέα Επιτροπή Περιοχής και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο. Η νέα Επιτροπή Περιοχής επανεξέλεξε Γραμματέα της τον σ. Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο Γραμματέας της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής Γ. Χαρίτος αναφέρθηκε «στην ιδιαίτερη σημασία του 18ου Συνεδρίου όπου στα κείμενα των Θέσεων αποκρυσταλλώνεται η πείρα, τα βασικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις, αλλά και τη δράση του Κόμματος. Και τα δύο κείμενα μαζί αποτελούν την ιδεολογικοπολιτική βάση, το σχέδιο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και του επαναστατικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες».

Η κατάσταση στη Θεσσαλία

Ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλίας, στην εισήγηση γίνονταν οι εξής επισημάνσεις:

«Κλείνουν επιχειρήσεις ή μεταφέρονται στα Βαλκάνια μια σειρά παραδοσιακών κλάδων μεταποίησης, κλάδων που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία (ένδυση, υφαντουργία, ζάχαρη) με ταυτόχρονη ανάπτυξη και παραπέρα συγκέντρωση κλάδων, όπως γάλα - τρόφιμα - ποτά, σε μικρότερο βαθμό στο Μέταλλο. Υπάρχει ραγδαία εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στο εμπόριο. Αυξάνεται η ανοιχτή ή συγκαλυμμένη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Χειροτερεύει η θέση της εργατικής τάξης και των εργατοϋπαλλήλων.

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η αγροτική παραγωγή. Ολόκληρες καλλιέργειες σχεδόν εξαφανίστηκαν (καπνός, τεύτλα). Απώλεια εισοδήματος πάνω από 30%, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα και συνεχής άνοδος του κόστους παραγωγής. Φέτος οι παραγωγοί δημητριακών, βαμβακιού κ.ά. έχουν ακόμη την παραγωγή στις αποθήκες. Στην κτηνοτροφία, η συγκέντρωση της παραγωγής προχωρά με πιο ταχείς ρυθμούς. Συνολικά, βαθαίνει η ταξική διαφοροποίηση - διαστρωμάτωση της αγροτιάς, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, ενώ ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα απ' όσα ήδη συμβαίνουν.

Μεγαλώνει η πίεση που δέχονται από τα μονοπώλια οι μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι. Μεγαλώνει η διείσδυση του κεφαλαίου και η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας».

Η δουλειά της Οργάνωσης στη φτωχή αγροτιά

Σε ό,τι αφορά το πώς πρέπει να δράσει η Οργάνωση στο χώρο της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς, επισημάνθηκε πως «οι περισσότεροι αγρότες - ακόμη και συνδικαλιστικοί αντίπαλοι - αναγνωρίζουν την αιτία του προβλήματος στην ΚΑΠ και στον καθοριστικό ρόλο των μονοπωλίων ή "καρτέλ" στην αγροτική παραγωγή. Είναι καθοριστικό ζήτημα να βαθύνει η πολιτική ζύμωση από την πλευρά μας, να εδραιώνονται τα πολιτικά συμπεράσματα για τις ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, αλλά και ευρύτερα, να δυναμώνει η συσπείρωση των αγροτών σε αντιμονοπωλιακή γραμμή, σε γραμμή σύγκρουσης με την ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου στην αγροτική παραγωγή. Με χειροπιαστά επιχειρήματα που δείχνουν το ρόλο των μονοπωλίων, είτε όσον αφορά το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι κλπ.), είτε τη διάθεση της παραγωγής τους στην κατανάλωση ή στη μεταποίηση. Ετσι ώστε να αποκρούεται αποφασιστικά απ' την πλευρά μας η πίεση περί ενότητας και τού "όλοι μαζί", προκειμένου να κερδίσουμε άμεσα - έστω και ψίχουλα - να μη χάνεται ο "ένοχος", αλλά και η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς».

Συμπεράσματα από τη δράση

Σε σχέση με ορισμένα συμπεράσματα από τη δράση της Οργάνωσης, η εισήγηση αναφέρθηκε στο εξής παράδειγμα: «Οργανώσαμε παρέμβαση και στους 4 νομούς για το πρόβλημα της Υγείας. Αναδείξαμε προβλήματα, βάζοντας ταυτόχρονα το γενικότερο ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση και πώς πρέπει να οργανωθεί ο τομέας της Υγείας με βάση την πρότασή μας, στα πλαίσια του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Ως πολιτική παρέμβαση ήταν καλή, με θετικό αντίκτυπο σε ευρύτερο κόσμο. Ομως, από άποψη σχεδιασμού, οργάνωσης και στόχων, το τι θέλουμε από αυτήν την παρέμβαση, δε διέφερε από τις προεκλογικές καμπάνιες που κάνουμε. Δε μας απασχόλησε ουσιαστικά ότι εμείς δε θέλουμε απλώς να κάνουμε ζύμωση, αλλά να οργανώσουμε τον κόσμο, ώστε να παλέψει για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αρα, να βασανίσουμε ποια προβλήματα στο χώρο της Υγείας μπορούν να αποτελέσουν κρίκο για να συνειδητοποιείται αυτή η ανάγκη, πώς θα οργανωθεί η πάλη γύρω απ' αυτά».

Σημαντικά καθήκοντα

Για το επόμενο διάστημα, τα καθήκοντα είναι σημαντικά. Η εισήγηση βάζει το εξής ζήτημα:

«Απαιτείται να οργανώσουμε συστηματική παρέμβαση στις γυναίκες και στους μετανάστες. Υπάρχει μια ορισμένη θετική πείρα, για παράδειγμα ανοιχτές συγκεντρώσεις μεταναστών στη Λάρισα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων δραστηριοποιούνται σταθερά δεκάδες κυρίως Αλβανοί, κάνουμε συσκέψεις των 20-30 μεταναστών στο Δ. Παλιοκάστρου (ΚΟΒ Κρηνίτσας) έχουμε δεσμούς με περισσότερους. Αντίστοιχα, η δουλειά των Γυναικείων Συλλόγων αναδείχνει δυνατότητες, π.χ. στους εμποροϋπάλληλους. Κατανοείται καλύτερα η ανάγκη να βελτιωθεί ο προσανατολισμός δουλειάς στις εδαφικές ΚΟ, κατά κλάδο, με βάση παραγωγικά κριτήρια. Στη Λάρισα δημιουργούνται δυνατότητες, να δυναμώσει συνολικά η μαζικοπολιτική μας παρέμβαση στις συνοικίες της πόλης, να μετρήσουμε πιο γρήγορα βήματα και δουλειά συσπείρωσης δυνάμεων σε μέτωπα, όπως Παιδεία, Υγεία, Ναρκωτικά, Γυναίκες, Αθλητισμός κ.λπ. Σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, μπαίνουν στόχοι σε ορισμένες συνοικιακές ΚΟΒ για πιο συστηματική δουλειά κυρίως στους κλάδους του εμπορίου ή για επιχειρήσεις και εργοστάσια, στόχοι για να πιάσουμε επαφή με γονείς στα σχολεία».

«Με δεδομένο ότι - καταλήγει η εισήγηση - οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μεγάλη μάχη μετά το Συνέδριο, πρέπει να μετρηθεί στην πράξη η στράτευση όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ με βάση το σύνθημα της Αντεπίθεσης, ιδιαίτερα στις αδυναμίες και στις ελλείψεις μας, στην αποφασιστική βελτίωση της καθοδήγησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ