Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΛΓΚΑΤΣ
Για την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει θέμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πρόθεση της κυβέρνησής του να μην κινήσει καμία διαδικασία αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που ομολόγησε ο Τούρκος ηθοποιός, Ατίλα Ολγκάτς, την περίοδο της εισβολής στην Κύπρο το 1974, επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που θέλουν να κινείται δικαστική διαδικασία εναντίον του ηθοποιού, κατόπιν αίτησης του προϊστάμενου εισαγγελέα της περιοχής Μπακίρκιόι στην Κωνσταντινούπολη, Αλί Τσακίρ, βάσει της Συνθήκης της Γενεύης περί Εγκλημάτων Πολέμου του 1949.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά και την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «για μας υφίσταται θέμα», προσθέτοντας πως η ομολογία δεν είναι θέμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του ίδιου, αλλά «δουλειά ημών και της Τουρκίας», ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα δε θα μπλεχτεί στις ενταξιακές συνομιλίες.

Εκ μέρους της ΕΕ, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να διερευνήσει τη βάση των όσων δήλωσε ο Α. Ολγκάτς, με τον αρμόδιο επίτροπο σε δηλώσεις του να χαρακτηρίζει την ομολογία του ηθοποιού ως «τραγική ιστορία ντροπής, που παραβιάζει σαφώς τη Συνθήκη της Γενεύης».

Σύμφωνα με την Κρ. Νάγκι, η Επιτροπή αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας αποφασιστικής σημασίας να αποσαφηνιστεί η τύχη τους και υπενθυμίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας, 10 Μάη 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων, που εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες στις οποίες απειλούνταν η ζωή τους, παραδεχόμενη ότι εφ' όσον επιβεβαιωθεί η ιστορία, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, για να συζητήσει μαζί του κατάλογο προτάσεων δικών του και άλλων μελών της Επιτροπής, σχετικά με ενέργειες που θα πρέπει να αναλάβει η Βουλή σε συνεργασία με την κυβέρνηση για το θέμα των αγνοουμένων και την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου ηθοποιού. Οπως σημείωσε ο Αρ. Γεωργίου, «θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα και θα απαιτήσουμε να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δηλαδή οι ευθύνες για τα εγκλήματα πολέμου στην Τουρκία και σε αυτούς που συμμετείχαν είτε ως καθοδηγητικά μυαλά είτε ως εκτελεστικά όργανα, ένας εκ των οποίων ήταν ο Ατίλα Ολγκάτς. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατό, για να λάβουμε κατάθεση ή στοιχεία ή μαρτυρία».

Τις κινήσεις της κυβέρνησης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την ομολογία Ολγκάτς, στηρίζει και το ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωσή του καλεί την «Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τόσο στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και σε ατομικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων ενάντια στην Τουρκία. Αποφάσεις, οι οποίες την καλούν να συνεργαστεί στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην εξαφάνιση προσώπων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Για τις κατά συρροή παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και για τις θηριωδίες που διέπραξε ο "Αττίλας" το 1974, υπόλογοι είναι ο τουρκικός στρατός και το τουρκικό κράτος. Η κατοχική δύναμη συνεχίζει να μη συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ