Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΥΝ
Να δώσουμε «παρών» στις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες

Το μεταρρυθμισμό σαν υποτιθέμενο εργαλείο ανατροπών και φάρμακο διά πάσαν νόσον υπέδειξε η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ στη χτεσινοβραδινή εκδήλωσή της, υποδεικνύοντας στην πλειοψηφία του κόμματος να δηλώσει τώρα παρούσα σε κεντρικές πολιτικές διαδικασίες και με ένα σύνολο προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών να επιδιώξει τη συγκέντρωση δυνάμεων «της σοσιαλιστικής και δημοκρατικής αριστεράς».

Ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΝ να κρατήσει ανοιχτή την πρόσκληση προς τις γειτονικές σ' αυτόν δυνάμεις που διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στη δεξιά, να προχωρήσει σε σαφή αντικυβερνητική δράση, αφού προσδιόρισε το πρόβλημα της χώρας σαν κυβερνητικό, δηλώνοντας ότι έχει σημασία ποιες δυνάμεις θα διαχειριστούν την αντιμετώπιση της κρίσης. Για την οικονομική εξουσία, αντανάκλαση της οποίας είναι η πολιτική, ουδέν ειπώθηκε. Αλλωστε, δεν είναι αυτή ο στόχος τους.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε: «Ας είμαστε ειλικρινείς, φανήκαμε δύσκαμπτοι, αναποτελεσματικοί και αδικαιολόγητα αλαζονικοί, δεν ανταποκριθήκαμε στις ελπίδες του κόσμου». Παρακάτω επέκρινε τη δράση των κουκουλοφόρων τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και τους χειρισμούς του ΣΥΝ καθώς όπως είπε αυτοί δεν ήταν λαϊκοί αγωνιστές με λάθος μορφές πάλης.

Σ' ό,τι αφορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, αυτές καθόλου δε διαφοροποιούνται από τις γνωστές προτάσεις του Συνασπισμού. Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της ΕΕ, για την οποία αναφέρθηκε: «Είναι στρατηγική η επιλογή υπέρ της πολιτικής ενοποίησης σε ομοσπονδιακή βάση με εκχώρηση εθνικών εξουσιών με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας». Περιττό ν' αναφέρουμε ότι για την ΕΕ δε διατυπώθηκε μισή λέξη κριτικής, απεναντίας εγκωμιάστηκε η στάση της απέναντι στην κρίση, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους «αναδεικνύει περίτρανα ότι η πολιτική θέση για εξισορρόπηση κυριαρχίας των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα οικονομικό, πολιτικό και αμυντικό μπορεί να επιδιωχτεί».

Στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη αναφέρθηκε αποκλειστικά ο Δημ. Παπαδημητρόπουλος, λέγοντας πως η προτροπή να αφουγκραστούμε και να τα ερμηνεύσουμε ελλοχεύει τη λαθροχειρία να τα δικαιολογήσουμε, αφήνοντας εμμέσως αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία έκανε αυτό ακριβώς.

Ο Σταύρος Λιβαδάς αναφέρθηκε στη συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι βολική η ερμηνεία ότι οφείλεται σε μια άνευ αρχών συντονισμένη επίθεση εναντίον του καθώς αυτή η ερμηνεία ξεχνά την εύνοια των ΜΜΕ προς το ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στη ραγδαία δημοσκοπική άνοδο. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συνονθύλευμα κατά παράθεση αιτημάτων χωρίς συνοχή, ενώ συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα που ψηφίστηκε προχτές στην ΠΓ του ΣΥΝ δε συνιστά συγκροτημένη πολιτική πρόταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θιασώτης της αστικής διαχείρισης, πολέμιος της ταξικής πάλης (2012-01-22 00:00:00.0)
Εγγυημένος καπιταλισμός (2010-04-09 00:00:00.0)
Πρόβλημα «φυσιογνωμίας» βλέπουν οι ανανεωτές (2010-03-18 00:00:00.0)
«Μετασεισμοί» διαρκείας... (2009-07-03 00:00:00.0)
Συνέδριο επικύρωσης σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος (2009-02-14 00:00:00.0)
Πολιτική πρόταση εξουσίας προς όφελος του λαού (2008-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ