Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτεραιότητα στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου

Τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών, ώστε να ενισχυθεί η «πραγματική οικονομία» έθεσαν ως προτεραιότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που συγκυβερνά με τους χριστιανοδημοκράτες Περ Στάινμπρουκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Τη διάθεση, από τις κυβερνήσεις - μέλη της ΕΕ, κινήτρων και παροχών με χρήματα των κρατικών προϋπολογισμών στους μεγάλους πολυεθνικούς και τραπεζικούς ομίλους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους λαούς, ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας επιχείρησαν να την εμφανίσουν σαν «εναλλακτική πρόταση». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Φρανς Μίντεφεριγκ, υποστήριξε ότι «οι ιδέες και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε». Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μια πολιτική που στοχεύει στην παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών, τσακίζοντας εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αποδώσει τις «σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης» στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, και ενώ οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης κινούνται στη λογική της παροχής επιδομάτων σαν «ασπιρίνες» για την ακραία φτώχεια, υποστήριξε ότι οι πολιτικές θέσεις των σοσιαλδημοκρατών στοχεύουν στη «διασφάλιση και ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ενώ με προχτεσινή του ομιλία σε ομογενείς της Γερμανίας ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, θα πάρουν το χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «ζητά εδώ και τώρα εκλογές», ρίχνοντας νερό στο μύλο της εκλογολογίας που έχει στηθεί από κοινού με τη ΝΔ.

Οι παροχές να είναι σύννομες με την ΕΕ...

Την ίδια στιγμή, τα ψίχουλα που πετάει η κυβέρνηση στους αγρότες με στόχευση να σπάσει τα μπλόκα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου... ευχήθηκε να είναι «σύννομα με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Αφού πρώτα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εφάρμοσαν μια πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών βάσει της ΚΑΠ και των κατευθύνσεων της ΕΕ, τώρα στήνουν και ένα δικομματικό καυγά για τη... νομιμότητα των «αποζημιώσεων - κοροϊδία» προς την αγροτιά.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση «να αποφασίσει και να σοβαρευτεί και να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα και επικαλούμενος την αποστροφή του υπουργού Σ. Χατζηγάκη ότι «τα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν αποζημιώσεις και όχι ενισχύσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα ανέφερε ότι το μόνο «που ακούμε από την κυβέρνηση είναι κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία υπερβαίνουν τα 5,6 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι ένα μέρος των προγραμμάτων αυτών γίνεται με απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι «ξέρουμε τις υπόγειες διαδρομές με τους εξοπλισμούς». Και πώς να μην ξέρει το ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκε τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα...

Την ίδια στιγμή, σε προκλητική κίνηση προχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή, ο οποίος χαρακτήρισε «τουρκική» και «αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε συλλυπητήρια επιστολή του για το θάνατο του Γκιουντούς Ακτάν, που ήταν πρέσβης της Τουρκίας, στην Κομοτηνή. Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «μία μειονότητα υπάρχει στην Ελλάδα και αυτή είναι η μουσουλμανική μειονότητα», και πρόσθεσε ότι «το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι καθαρά ατομικό, άρα οι δηλώσεις αυτές, κατά κανέναν τρόπο, δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ