Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Πολιτική πρόταση εξουσίας προς όφελος του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία σε χτεσινή συγκέντρωση του Κόμματος στο Κερατσίνι

Την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ παρουσίασε χτες βράδυ ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, σε ανοιχτή συγκέντρωση στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Κερατσινίου του ΚΚΕ.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση κι αφού παρακολούθησαν την ομιλία κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και συμμετείχαν στο διάλογο που ακολούθησε. Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής ΚΚΕ του Κερατσινίου, Νίκος Μαυροκέφαλος.

«Η πολιτική πρόταση του KKE είναι πολιτική πρόταση εξουσίας σε όφελος του λαού. Είναι εναλλακτική πρόταση πάλης που βρίσκεται στον αντίποδα των επιλογών, τόσο των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής, όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι άλλωστε και το κύριο σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και πολεμικής που δέχεται το KKE», τόνισε ο Στ. Λουκάς.

«Εγραψαν στον Τύπο, σημείωσε, πως για να παίξει ρόλο το ΚΚΕ, πρέπει να αφήσει στην άκρη τη λαϊκή εξουσία και να δει ρεαλιστικά τα πράγματα. Και εννοούν μία άλλη εναλλακτική πρόταση διαχείρισης, που να συμβάλλει σε εναλλακτικά σενάρια, σαν αυτή που προβάλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και μιλούν υποκριτικά για την ενότητα τάχα της Αριστεράς, την οποία αρνείται το ΚΚΕ. Ε! Τέτοια πρόταση δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε, γιατί εγκλωβίζει, χειραγωγεί το λαό στη σημερινή αντιλαϊκή κοινωνικοπολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε το λαό, ότι μπορεί να προκύψει λύση προς όφελός του από μια "προοδευτική" δήθεν διακυβέρνηση με "δίκαιη κατανομή βαρών" όπως λένε οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ».

«Σήμερα - παρατήρησε ο ομιλητής - στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μια νέα πλειοψηφία με κορμό την Αριστερά, που θα φέρει φιλολαϊκή εναλλακτική διακυβέρνηση. Και προβάλλουν ως γενικές αρχές μιας τέτοιας λύσης τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους - κεφαλαίου, τομές και μεταρρυθμίσεις που θα αναδιανέμουν τον πλούτο. Μπορούν όμως να μπουν κανόνες στην αγορά; Και μάλιστα σε συνθήκες απελευθέρωσης; Τίποτα από αυτά δεν μπορούν να κάνουν όταν υποστηρίζουν επίσης τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Κοροϊδεύουν όσοι λένε ότι μέσα στην ΕΕ με άλλες κυβερνήσεις μπορεί τάχα να γίνει πιο κοινωνική και φιλολαϊκή. Γιατί την εξουσία συνεχίζουν να την έχουν τα μονοπώλια, όπως και σε κάθε χώρα. Οσοι υποστηρίζουν ότι θα βελτιωθεί η θέση του λαού με μια συμφωνία με τους καπιταλιστές σπέρνουν αυταπάτες εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους του μόχθου στη μιζέρια της εκμετάλλευσης. Αλλωστε η στάση απέναντι στην ιμπεριαλιστική ΕΕ είναι κριτήριο για κάθε κόμμα και την πολιτική του απέναντι στο λαό. Τέτοια εναλλακτική λύση και μάλιστα φιλολαϊκή δεν μπορεί να υπάρξει.

Μόνο σε ρότα σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, που θα γίνει από την πλειοψηφία του λαού, οργανωμένη στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, μπορεί να προκύψει λύση σε όφελός του. Μόνο σε αυτή τη γραμμή πάλης μπορούν να έρθουν κατακτήσεις και στο σήμερα. Αυτό είναι ρεαλιστικό για το λαό. Οτι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ικανοποίησης των αναγκών του.

Αλλά χρειάζεται η λαϊκή εξουσία. Αλλαγές πολιτικές μπορεί να γίνονται. Αλλά αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας, αν δεν καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα μονοπώλια, δε θα δει άσπρη μέρα ο λαός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας χρειάζεται να στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων (2013-07-05 00:00:00.0)
Θέλουν ενότητα για άλλη αστική κυβέρνηση (2011-11-24 00:00:00.0)
Παζαρεύει το «κούρεμα» με τράπεζες και ΕΚΤ (2011-04-21 00:00:00.0)
Τα περί «δίκαιης κατανομής βαρών» και τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα (2008-03-16 00:00:00.0)
Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων (2008-02-17 00:00:00.0)
Για ποια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση γίνεται λόγος; (2006-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ