Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα όρια...

Τα ιδεολογικά και πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε στην πρόσφατη ομιλία του για το Ασφαλιστικό ο πρόεδρός του. Εμείς, ανέφερε ο Α. Αλαβάνος, που γαλουχηθήκαμε με τα ιδανικά της γαλλικής επανάστασης, με τον Μαρξ και τον Ενγκελς, μας προκαλεί ανατριχίλα, όταν ακούμε τους εκπροσώπους της δεξιάς να μιλάνε για ισότητα... Για το μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός της Οχτωβριανής Επανάστασης, ο κ. Αλαβάνος δεν είπε το παραμικρό. Οπως και για τον Λένιν. Ξέχασε να τα αναφέρει ή τα αποσιώπησε σκόπιμα; Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Η σοσιαλδημοκρατία της χώρας, αλλά και η διεθνής, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναφέρεται στη μεγάλη αστική γαλλική επανάσταση - αφού της αφαιρέσει βέβαια τις ...ακραίες της εκφάνσεις - αλλά ούτε και στον Μαρξ. Το έργο του οποίου αποδέχονται... ως μέθοδο ανάλυσης των κοινωνικών φαινομένων, όπως έλεγε και ο Α.Γ. Παπανδρέου. Οχι ότι αποδέχονται βέβαια την καρδιά του μαρξιστικού έργου. Την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας της αστικής τάξης από το προλεταριάτο, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση... Ενας ευνουχισμένος από την επαναστατική ουσία του έργου του, Μαρξ, προσαρμόζεται μια χαρά στις πολιτικές αναλύσεις της σοδιαλδημοκρατίας.

Η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, όμως, αλλά και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της, ο Λένιν, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Από όπου και αν την πιάσουν οι αστοί αναλυτές κάνει τζουζ. Τους καίει κυριολεκτικά τα χέρια. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουμε ένα έξοχο επαναστατικό έργο, το οποίο αν ...τροποποιήσουμε αναλόγως, το προσαρμόζουμε στα μέτρα μας, όπως επιχείρησε να κάνει η γερμανική σοσιαλδημοκρατία (Κάουτσκι) με τον μαρξισμό. Στην περίπτωση της Οχτωβριανής Επανάστασης, έχουμε την αμφισβήτηση στην πράξη της αστικής εξουσίας, την ανατροπή της και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας. Η Οχτωβριανή Επανάσταση, σηματοδότησε την έφοδο του προλεταριάτου στους ουρανούς, έβγαλε από το λήθαργο και κινητοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι, ως πρωταγωνιστές πλέον του έργου, ως δρώντα υποκείμενα, κλήθηκαν να κάνουν πράξη την επαναστατική θεωρία του προλεταριάτου. Το ίδιο το μαρξιστικό έργο, το οποίο «ξέφυγε» από τους στενούς κύκλους των διανοουμένων και έγινε υπόθεση των εκατομμυρίων εκμεταλλευομένων. Η Οχτωβριανή Επανάσταση, ως κινητοποίηση των μαζών, «πάντρεψε» και γονιμοποίησε την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη. Και ως επαναστατική πράξη πλέον, ως έμπρακτη αμφισβήτηση της εξουσίας της αστικής τάξης, είναι δύσκολο να ...τροποποιηθεί, να ευνουχιστεί το επαναστατικό της περιεχόμενο. Γι' αυτό το μίσος της αστικής τάξης εναντίον της, γι' αυτό λοιδορούν και διαβάλλουν με τον πιο άθλιο τρόπο τον ηγέτη της. Τον μεγάλο Λένιν.

Γι' αυτό και ο κ. Αλαβάνος ήταν πολύ προσεκτικός στις εκφράσεις του. Γνωρίζει ο άνθρωπος τα πολιτικά και θεωρητικά όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται να κινείται. Γιατί αν τα υπερβεί «καίγεται».


Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ