Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα η Κινέζικη Επιτροπή για την Ειρήνη

Συναντήσεις με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και με την ΕΕΔΥΕ

Αντιπροσωπεία της Κινέζικης Επιτροπής για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, με επικεφαλής τον Βου Εν Μα, αντιπρόεδρο της Οργάνωσης και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Κίνας επισκέφτηκε την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και συναντήθηκε με την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στη θερμή και συντροφική συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος επίσης ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Α` Γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα Τσεν Ξιαξίνγκ, ανταλλάχτηκαν πληροφορίες και εκτιμήσεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την πρόσφατη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και την παγκόσμια κατάσταση και την απειλή της ειρήνης και των δικαιωμάτων των λαών από τον ιμπεριαλισμό.

Κοινή υπήρξε η εκτίμηση ότι με τα τελευταία γεγονότα και την απόσχιση του Κοσσόβου παραβιάζεται κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, το κύρος του ΟΗΕ και ότι αποτελούν αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για άλλες περιοχές του πλανήτη. Εκφράστηκε και από τις δυο μεριές η ανησυχία για μελλοντικές αλυσιδωτές αντιδράσεις και η ανάγκη οι λαοί να μπορούν να ρυθμίζουν τα θέματά τους χωρίς ξένες επεμβάσεις, επιβουλές και εκβιασμούς.

Ο Βου Εν Μα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΚΚΕ για την από θέση αρχών τοποθέτηση απέναντι στο λαό της Κίνας, στις επιθέσεις και προκλήσεις που δέχεται γύρω από τα ζητήματα του Θιβέτ και της Ταϊβάν και τη σημαντική συμβολή του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης στο Παγκόσμιο Κίνημα και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Εξήρε την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τη συμβολή του στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, ιδιαίτερα τα χρόνια που αυτό πέρασε από καμπή.

Το πρωί προηγήθηκε συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία ανταλλάχτηκαν σκέψεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚ Κίνας και τις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις των δύο κομμάτων.

Με τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Χθες το απόγευμα έγινε συνάντηση με τη Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ). Η κινέζικη αντιπροσωπεία αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της «Ολυμπιάδας Ειρήνης» και τη Μαραθώνια Πορεία που ετοιμάζονται το Μάη. Ανταλλάχτηκαν επίσης εμπειρίες από τη δράση των δύο κινημάτων, ενώ έγινε και πρόσκληση αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ να επισκεφτεί την Κίνα.

Σήμερα το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου και το απόγευμα θα επισκεφτεί το Δήμο Νίκαιας όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο και θα πάρει μέρος σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού από το Δήμο και την Επιτροπή Ειρήνης Νίκαιας, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης.

Το Σάββατο η κινέζικη αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Ολυμπία και θα έχει συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και την Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ηλείας. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους. Την Κυριακή θα ολοκληρώσει την επίσκεψη στη χώρα μας με συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στα γραφεία του στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ