Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μεγάλη διαδήλωση μπροστά στο ντόμινο αναγνωρίσεων

Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Βελιγράδι

Associated Press

Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ισχυρό μήνυμα επιχείρησαν χτες να στείλουν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι, που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα από σχεδόν κάθε σημείο της χώρας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία» φώναζαν πολλοί απ' τους διαδηλωτές. Αλλοι κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες των ηγετών των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γερμανίας με τον τίτλο «Καταζητούνται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου»...!Ορισμένοι κυμάτιζαν τις σερβικές σημαίες, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να ντυθούν θύματα της παραβίασης... των αποφάσεων και της Χάρτας του ΟΗΕ.

«Υπάρχει καμία άλλη χώρα στη Γη απ' την οποία οι μεγάλες δυνάμεις απαιτούν να τους δώσει την ταυτότητά της, να προδώσει τα αδέλφια της στο Κοσσυφοπέδιο; Κανείς στη Σερβία δε θα έχει ποτέ το δικαίωμα να συμφωνήσει σ' αυτό» φώναζε απ' το μικρόφωνο ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ένας απ' τους κεντρικούς ομιλητές. Ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς ήταν ο μόνος που απουσίαζε απ' τη χτεσινή διαδήλωση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σερβικής αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άτομα. Ο Τάντιτς βρισκόταν στη Ρουμανία για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη δηλώνοντας επίσης ότι η Σερβία ποτέ δε θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ούτε θα παραιτηθεί απ'?το «ευρωπαϊκό μέλλον»...

Επεισόδια στις πρεσβείες ΗΠΑ-Κροατίας

Αργά χτες βράδυ, μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, πλήθος νεαρών διαδηλωτών μπήκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, έβαλαν φωτιά στα παράθυρα του κτιρίου και κατέστρεψαν τις πόρτες και μέρος της πρόσοψης. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάλεσε τις σερβικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια της πρεσβείας στο Βελιγράδι. Υλικές ζημιές προκάλεσε πλήθος και στο παρακείμενο κτίριο της πρεσβείας της Κροατίας.

Στο περιθώριο όλων αυτών, το γαϊτανάκι αναγνώρισης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στην Πρίστινα συνεχίστηκε απ' την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο... Η δε Βουλγαρία (διά του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ) ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο μόνον εάν βεβαιωθεί ότι εφαρμόζει το σχέδιο Αχτισαάρι.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα, πάντως, έδωσε χτες αυτή την εντύπωση παρουσιάζοντας το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, στο οποίο το προτεκτοράτο ονομάζεται «Δημοκρατία υπό διεθνή επιτήρηση σε μία πολυεθνοτική κοινωνία»... Η αυστριακή εφημερίδα «Ταχυδρόμος» εκτίμησε ότι το κόστος της «ανεξαρτησίας», τα πρώτα χρόνια, θα ανέρθει σε «πολλά δισ. δολάρια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ