Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ

Το άρθρο 16 συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Η κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας απασχόλησε χτες την επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του αγαθού της παιδείας. Με την κυβερνητική πρόταση συμφώνησε ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητώντας ευθέως ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ ο εισηγητής του εμμέσως ζήτησε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η «παρέμβαση του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος του προηγούμενου χρόνου έχει φράξει το δρόμο στην αναθεώρησή του, σε μια κατεύθυνση που θα άνοιγε το δρόμο για την παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της παιδείας. Γιατί οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και του λαϊκού παράγοντα ήταν αυτές που ανάγκασαν σε τελευταία ανάλυση και το ΠΑΣΟΚ στην αναδίπλωση την οποία έκανε, δεδομένου ότι στην αφετηρία και η δική του πρόταση προέβλεπε την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στη θέση περί «ιδιωτικών» μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που υιοθετούν και τα δύο κόμματα, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε πως «είτε θα λειτουργούν με κέρδη είτε θα λειτουργούν χωρίς κέρδη, είναι αδιάφορο. Για να μπορέσει κάποιος να απαιτήσει να σπουδάσει σε αυτά θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τη μόρφωση». Επισήμανε επίσης ότι «στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε η μόρφωση να γίνει εμπόρευμα, ακριβό μάλιστα, ανεξάρτητα εάν τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν τον ιδιώτη επιχειρηματία, είτε εμφανίζεται με τη μορφή της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης ή εάν θα πληρώνουν το συλλογικό εκπρόσωπο του κεφαλαίου, το κράτος».

Εκ μέρους της κυβέρνησης και επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη θέση της ΝΔ, ο εισηγητής της Π.Παναγιωτόπουλος είπε ότι «για τη Νέα Δημοκρατία η παιδεία παραμένει δημόσιο αγαθό, υπό την εγγύηση του κράτους».

Προκλητική ήταν η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. αφού ο εισηγητής του, Αθ. Πλεύρης, υποστήριξε: «εμείς πιστεύουμε στην ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε μη κερδοσκοπικών, ούτε οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να είναι μη κερδοσκοπικά, μπορεί να είναι και κερδοσκοπικά».

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου λέγοντας ότι για την κατάσταση στην εκπαίδευση «φταίει και μια νοοτροπία, ότι σε συγκεκριμένους χώρους παραχωρήθηκε η δυνατότητα της φοιτητικής εκπροσώπησης, η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει», άρα «πρέπει να αναθεωρηθεί, πρέπει να τεθεί και το θέμα του ασύλου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ