ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Κύμα αντιδράσεων για την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών

Motion Team

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική μεθόδευση και η προχτεσινή εισαγγελική παραγγελία για την άσκηση διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης με εισαγγελικές παραγγελίες προς την αστυνομία, με την εντολή να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, οι παραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης στα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Μαλγάρων επιβεβαίωναν χτες στην αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» υπογραμμίζει σχετικά: «Δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές επιχειρείται μια καθαρή επιχείρηση πολιτικής τρομοκρατίας με πρόσχημα τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Και ακόμα περισσότερο όταν, όπως από τις στήλες του Τύπου μαθαίνουμε, δίνονται επιπρόσθετα και "οδηγίες" στις αστυνομικές αρχές για τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας λόγω προφανώς υποδεέστερου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων: Η "επόμενη" φάση της συγκεκριμένης επιχείρησης θα είναι όπως φαίνεται σειρά κατηγορητηρίων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, με την ελπίδα προφανώς των εμπνευστών της ότι η ομηρία αγωνιστών με ποινές σε αναστολή ή ακόμα και η απειλή δημεύσεων τρακτέρ κλπ. (όπως συνέβη και στις κινητοποιήσεις του '97) θα "προλάβουν" μεσοπρόθεσμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εκτός από την απειλή άμεσης έχουμε και την εφαρμογή προληπτικής καταστολής των λαϊκών αγώνων...».

Στα μπλόκα οι εργαζόμενοι

Motion Team

Δεκαεφτά εργατικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους - μέλη τους υπογράφουν ψήφισμα, με το οποίο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη μικρομεσαία αγροτιά που τις μέρες αυτές βρίσκεται «στο πόδι» για το δικαίωμά της να ζήσει. Επίσης καλούν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 3.30 μμ στο Αγαλμα Βενιζέλου, προκειμένου να μεταβούν με λεωφορεία στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και από κει στα αγροτικά μπλόκα της Θεσσαλίας.

Στο ψήφισμα τονίζεται: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες φτωχαίνουν από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, η θηλιά των τραπεζικών δανείων τους σφίγγει και ξεριζώνονται από τη γη τους.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλο και ακριβότερα προϊόντα διατροφής όλο και χαμηλότερης ποιότητας.

Δεκάδες εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων κλείνουν με παρότρυνση και επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκληρίζοντας χιλιάδες αγρότες και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργάτες (Ζάχαρη, "Ομοσπονδία", καπνεργοστάσια, "Βιαμύλ", Λιπάσματα).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττουν αγρότες και εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, για να περάσει η γη στα χέρια ελάχιστων μονοπωλίων - νέων τσιφλικάδων. Αυτή την πολιτική στήριξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Αυτοί και όσοι άλλοι στήριξαν το μάντρωμα της χώρας στην Ενωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

Τα θύματα αυτής της πολιτικής, αγρότες και εργάτες, η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία μπορεί να την ανατρέψει».

Το ψήφισμα υπογράφουν:

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΦΟΥΡ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ «ΠΑΓΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟ»

ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ Β. ΕΛΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΒΑΦΕΩΝ - ΤΥΠΟΒΑΦΕΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ «Ο ΕΡΜΗΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ο αγώνας σας είναι και δική μας υπόθεση

Την άθλια επίθεση που εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ενάντια σε «παραγωγικές τάξεις», όπως αναφέρει, που κινητοποιούνται, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Υπογραμμίζει ότι αυτή η επίθεση έχει στόχο «την παραπέρα θωράκιση των ξενοδόχων από τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν». Είναι προφανές, συνεχίζει, ότι αυτό που τους νοιάζει είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους.

Τονίζει ότι «οι μόνοι παραγωγοί του πλούτου είναι οι πραγματικές "παραγωγικές τάξεις" (εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) που πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις για χάρη των πλουτοκρατών. Το εργατικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα θεωρούν και δική τους υπόθεση τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες, αρνούμενοι να δεχτούν το ξεκλήρισμά τους σε όφελος των σύγχρονων τσιφλικάδων». Και καταλήγει τονίζοντας ότι η ελπίδα όλων για πραγματική ευημερία παραμένει το μέτωπο εργατών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ψήφισμα αλληλεγγύης

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ψήφισμά τους Συνδικάτα Μετάλλου, που προχτές πραγματοποίησαν σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής τους δράσης. Το κοινό ψήφισμα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, υπογράφουν τα συνδικάτα μετάλλου: Πειραιά, Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», «ΜΑΣΙΝΑ» Ελευσίνας, Βοιωτίας, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Αμμοβολιστών, Ναυπηγοξυλουργών. Καλούν τους μεταλλεργάτες να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στον αγώνα των φτωχών και μεσαίων αγροτών και υπογραμμίζουν: «Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο που μας πετά στο περιθώριο, έχουμε κοινά συμφέροντα, την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η Ενωση Καθαριστηρίων

Στη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών εκφράζει η διοίκηση της Ενωσης Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση». «Ο περιορισμός του εισοδήματος των μικρών αγροτών, η πολιτική που συγκεντρώνει τη γη σε λίγα χέρια, που μειώνει την εγχώρια παραγωγή και αυξάνει τις εισαγωγές, είναι η ίδια που περιορίζει το εισόδημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και υποβαθμίζει τις διατροφικές ανάγκες τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ενωση προσθέτει ότι πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και σημειώνει ότι «ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική εντυπώσεων...

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε στις χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Χατζηγάκης, για το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα, οι εκβιασμοί, αλλά και ο ρόλος των «γνωστών» αγροτο-συνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έπιασαν, μερικώς, τόπο και ορισμένα από τα αγροτικά μπλόκα αποσύρθηκαν από τις εθνικές οδούς. Αφού προηγούμενα οι εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» χαρακτήρισαν «επαρκείς» τις διευκρινίσεις του υπουργού σχετικά με τις θολές κυβερνητικές εξαγγελίες, ο Σ. Χατζηγάκης με ύφος «νικητή» εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι αγρότες επιστρέφουν στα κτήματα και στα σπίτια τους»...

Στη συνέχεια το γύρισε στο δικομματικό παιχνίδι, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή «πολιτική και κοινωνική ήττα» του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας βεβαίως ότι τόσο η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και αρκετά από τα αγροτικά του στελέχη, ένιωσαν τουλάχιστον... άβολα, από τον πανελλαδικό ξεσηκωμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Για ακόμη μία φορά εξέφρασε την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης της ΝΔ «στους κανόνες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ισχυριζόμενος ότι «με λογική και ευαισθησία λύσαμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα»...

Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση ακολούθησε «δημοκρατικές διαδικασίες», επιχειρώντας να συγκαλύψει προφανώς, τον εκβιασμό που ο ίδιος έκανε προς τους αγρότες, δηλώνοντας αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών «παροχών» πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε από κει κι έπειτα είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου», παραπέμποντας ευθέως σε παρέμβαση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών για το σπάσιμο των αγροτικών μπλόκων. Εφτασε επίσης σε σημείο να δηλώνει πως αν δε φύγουν τα μπλόκα δε θα δοθούν τα χρήματα...

Προσωρινά, λοιπόν, η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται και να ανακοινώνει ό,τι ανακοινώνει, ωστόσο το συνεπές αγροτικό κίνημα, έδωσε και δίνει τη μάχη του βγαίνοντας πιο ενισχυμένο ποιοτικά και ποσοτικά, αποκομίζοντας χρήσιμη εμπειρία για το άμεσο κρίσιμο μέλλον και θέτοντας ισχυρή παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα.

Η «νομιμότητα» της ΕΕ...

Τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ πήγε να τα «κουκουλώσει» με ένα ψευτοπακέτο αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ και το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να κάνει δήθεν αντιπολίτευση, φτάνοντας σε σημείο ν' αναρωτιέται αν αυτές οι αποζημιώσεις είναι σύννομες ή όχι με την ΕΕ.

Η αγροτιά βγήκε μαζικά στους δρόμους του αγώνα, λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών και του εισοδήματός της, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ, που στηρίζουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζουν όποιος από τους δύο κι αν είναι στην κυβέρνηση. Η ΝΔ μεσοβέζικα πήγε να καλύψει την αντιαγροτική πολιτική της με το ψευτοπακέτο των αποζημιώσεων, που στην ουσία δε λύνει κανένα πρόβλημα. Παράλληλα, άρχισε ένα κρυφτούλι να μην εμφανίσει τις όποιες αποζημιώσεις ως ενισχύσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με την Κομισιόν. Και εδώ άρχισε ένα δικομματικό σόου, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τσακώνονται όχι για κάποια ουσία, αλλά για το τι είναι σύννομο με την ΕΕ και τι όχι. Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο και σε όλα τα επίπεδα.

Τα πραγματικά συμφέροντα της αγροτιάς δεν μπορούν όμως να ταυτιστούν και να συμπορευτούν με τους όρους και τους κανόνες της ΕΕ, που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κι από κοντά ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Η ΕΕ, η νέα ΚΑΠ και οι κανονισμοί της, αυτό που κάνουν είναι να πνίγουν τα συμφέροντα της αγροτιάς, να πνίγουν το εισόδημά της, να πνίγουν το μέλλον της. Και το θέμα, από αυτή την άποψη, δεν είναι αν τελικά είναι αποζημιώσεις ή όχι το ψευτοπακέτο της κυβέρνησης μέσω ΕΛΓΑ κι αν είναι σύννομο με τις επιταγές της ΕΕ. Μπορεί κάποιοι να κρύβονται και κάποιοι να καταγγέλλουν στο όνομα της ΕΕ. Ομως όλοι αυτοί, καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα της αγροτιάς, με το μέλλον της και την επιβίωσή της.


Κ. Δ.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί

Προχτές, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέκλυσαν τα τηλεοπτικά «παράθυρα» για να «κοκορομαχήσουν» το αν τα «ψίχουλα» που πετάει η κυβέρνηση επιχειρώντας να εξαπατήσει τους αγρότες είναι «νόμιμα» με το «ευρωπαϊκό Δίκαιο». Χτες ο Σ. Χατζηγάκης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου «αλληλοκατηγορήθηκαν» για το «χρώμα» των τρακτέρ στα μπλόκα, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις...

Η αγωνία τους είναι κοινή. Οι εταίροι του δικομματισμού δίνουν εξετάσεις. Δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ για το αν εφαρμόζουν με συνέπεια την Κοινή Αγροτική Πολιτική, δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το αν ακολουθούν πιστά την πολιτική συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας. Δίνουν και εξετάσεις στα ντόπια αφεντικά τους, το ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, συνολικά την άρχουσα τάξη, υπονομεύοντας τους αγώνες των αγροτών και καταδικάζοντας το κλείσιμο των δρόμων.

Σ' αυτή την αδυσώπητη μάχη μεταξύ τους, με μοναδικό αντίτιμο την κυβερνητική καρέκλα, δεν υπάρχουν όρια. Βγήκε λοιπόν ο Σ. Χατζηγάκης και κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ως «νεοφιλελεύθερο» κόμμα, που «χρησιμοποίησε τη γνωστή διγλωσσία και υποκρισία», σαν «επιτελάρχη της έντασης», που υποκίνησε τις κινητοποιήσεις. Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ο κ. Χατζηγάκης επιχειρεί να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και τα μπλόκα. Εγώ, απλώς θα τον παραπέμψω στις εικόνες που είδαμε χτες στις τηλεοράσεις μας: Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να σκίζουν τις κομματικές τους ταυτότητες στα μπλόκα. Νομίζω το είδαμε όλοι. Ας ψάξει λοιπόν αλλού ο κ. Χατζηγάκης»...

Το έργο το έχουμε ξαναδεί από τους εταίρους του δικομματισμού. Οταν κυβερνούν, ενεργοποιούν τους νόμους τους και σέρνουν τη μικρομεσαία αγροτιά στα δικαστήρια, ποινικοποιούν και υπονομεύουν τους αγώνες της, ενεργοποιούν τους «κοινωνικούς αυτοματισμούς». Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τους κυβερνώντες για «αναλγησία» και συμπαραστέκονται στα «δίκαια αιτήματα» της αγροτιάς. Και οι δυο όμως φροντίζουν οι «αγώνες» να έχουν... όρια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας το κλείσιμο των δρόμων, στο όνομα του «κοινωνικού συμφέροντος»!

Η πολιτική τους στάση λοιπόν είναι κοινή και εναλλάσσεται ανάλογα με το αν κατέχουν ή όχι την κυβερνητική εξουσία. Είναι ταυτόσημη γιατί έχει κοινό παρονομαστή: Την εφαρμογή μιας αντιαγροτικής πολιτικής που έχει στόχο το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγαλοϊδιοκτητών. Αυτή είναι η πολιτική τους και η μικρομεσαία αγροτιά οφείλει σήμερα να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. «Υποσχέσεις» και «δεσμεύσεις» για ενίσχυση τους εισοδήματός της παίρνει εδώ και δεκαετίες, τόσο από τους «γαλάζιους» όσο και τους «πράσινους» κυβερνώντες, αλλά σταθερά βιώνει στο πετσί της τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Στα μπλόκα οι αγρότες βλέπουν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν «παρέλαση» δίπλα στους γνωστούς «γαλαζοπράσινους αγροτοπατέρες», να τους «χαϊδεύουν» την πλάτη, αλλά αμέσως μετά αποκηρύσσουν και καταδικάζουν τους αγώνες τους και ζητούν εφαρμογή των «νόμων» για το άνοιγμα των δρόμων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν κατεύθυνση γιατί είναι υπερασπιστές της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να αντισταθεί η μικρομεσαία αγροτιά, καταδικάζοντας εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που υποθηκεύουν το μέλλον το δικό της και των παιδιών της...


Π. Θ.

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση στους αγρότες

Πλατιά εξόρμηση με στόχο την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή εγκαινιάζει, με τη συγκέντρωση που πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο, στο ΚΑΠΗ του Δήμου Μανταμάδου, με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Στ. Σκοπελίτη, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Η εξόρμηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών του νησιού, είτε πρόκειται για ελαιοκαλλιεργητές είτε για κτηνοτρόφους, έχουν ενταθεί, οξύνοντας παραπέρα το πρόβλημα της επιβίωσής τους, και περιλαμβάνει περιοδείες και συζητήσεις με αγρότες και, βέβαια, συγκεντρώσεις σε κεφαλοχώρια.

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν προκλήθηκαν καταστροφικές ζημίες

Δεν προκλήθηκαν καταστροφικές ζημίες στους Ελληνες εξαγωγείς από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, χαρακτηρίζοντας ως υπερβολικές τις αναφορές για «κόψιμο της χώρας στα δύο».

Ακόμη επισήμανε ότι, με εξαίρεση κάποια σημεία του οδικού δικτύου, «όποιος ήθελε να πάει κάπου, πήγαινε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περήφανη απάντηση στο δικομματισμό

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Με τα "συγχαρητήριά" του προς τους αγρότες που αποχώρησαν από τα μπλόκα, ο κ. Χατζηγάκης δείχνει με τον τρόπο του την προκλητική κοροϊδία προς τους μικρομεσαίους αγρότες, και ειδικά όσους ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν περήφανη απάντηση στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δυναμώνοντας τον οργανωμένο αγώνα τους για το δίκιο τους, κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους ξεκληρίζει».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών

Ανακοίνωση της ΚΟΘ, με αφορμή την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των αγροτών

Την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού των αγωνιζόμενων αγροτών από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην οποία τονίζεται:

«Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η έγγραφη παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και η απαίτηση να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των αγροτών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε ότι πέφτει στο κενό η επιχείρηση παραπλάνησης και εμπαιγμού, αλλά και διάσπασης των αγροτών, μετέρχεται πλέον τις σίγουρες και δοκιμασμένες μεθόδους τρομοκράτησης, προκειμένου να κάμψει τους αγώνες της αγροτιάς. Αντιγράφει και σε αυτό το σημείο με ζήλο την πολιτική και τις μεθόδους του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, ενάντια στην ΚΑΠ και τις αντιαγροτικές επιλογές ΕΕ - κυβέρνησης.

Καλούμε τους αγρότες να δώσουν την απάντησή τους στη νέα πρόκληση κυβέρνησης και εισαγγελίας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μαζικοποιήσουν τα μπλόκα, εντάσσοντας τον αγώνα τους στην πάλη για δημιουργία προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.

Ταυτόχρονα, καλούμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εισαγγελική παρέμβαση και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ