ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ζητά, ουσιαστικά, να ενημερώνονται οι Αμερικανοί για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και παρεμβαίνει μέχρι και για το πανεπιστημιακό άσυλο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «αλλαγή» της προεδρίας Ομπάμα δεν «άλλαξε» τη γνωστή τακτική των ΗΠΑ να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο εσωτερικό κυρίαρχων και ανεξάρτητων χωρών, να καλλιεργεί κλίμα τρομο-λαγνείας και στη βάση αυτού να προχωρεί σε υπόγειες ή σε άμεσες παρεμβάσεις και επεμβάσεις, με πρόσχημα σχεδόν πάντα την «τρομοκρατία» και με πραγματικό στόχο τους λαούς, το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η τακτική της σταδιακής έμμεσης ταύτισης με την έννοια «τρομοκρατία» κάθε φωνής και πράξης αντίστασης απέναντι στη στυγνή εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος και στον ιμπεριαλισμό δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε τυχαία. Είναι όμως μια ακόμη ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία δεν αλλάζει τις πάγιες κινήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Πιο συγκεκριμένα, στην επικαιροποιημένη (3 Φλεβάρη) σχετική ενημερωτική σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται για την Ελλάδα εκφράζεται «βαθιά ανησυχία για την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων». Για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι «όπως και άλλες χώρες που είναι μέλη της συνθήκης του Σένγκεν, τα ανοιχτά σύνορά της με τους Ευρωπαίους γείτονές της επιτρέπουν την ενδεχόμενη είσοδο και έξοδο τρομοκρατών».

Προχωρώντας περαιτέρω την τρομολαγνική ανάλυση, υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ντόπιες «ριζοσπαστικές οργανώσεις που διαπράττουν βίαιες ενέργειες εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων» και προστίθεται ότι μετά την εξάρθρωση της «17Ν», «στην πορεία του χρόνου αναδείχτηκαν άλλες οργανώσεις που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται και έχουν επιτεθεί βίαια εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων». Ως παραδείγματα της δράσης τέτοιου είδους οργανώσεων αναφέρονται η επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το Γενάρη του 2007, αλλά και η πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Απαιτούν ενημέρωση για διαδηλώσεις και θέτουν αιχμές για το πανεπιστημιακό άσυλο

Η αμερικανική παρέμβαση, όμως, δε σταματά εδώ. Αντίθετα, προκαλεί πολύ περισσότερο βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» τους αγώνες του εργατικού κινήματος, ενώ επί της ουσίας εκφράζει τη δυσφορία της για την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου, δίνοντας «έμμεσες οδηγίες» στην ελληνική κυβέρνηση για το τι πρέπει να πράξει. Αφού στη συγκεκριμένη σελίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα γίνονται συχνά απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες γενικώς «κινούνται εντός των ορίων του νόμου γιατί η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοκρατία», υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δε συμβαίνει, «όπως μετά τον πρόσφατο θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που αποτέλεσε το έναυσμα για τα γνωστά γεγονότα του Δεκεμβρίου».

Με έμμεσο τρόπο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά η αμερικάνικη πρεσβεία να παίρνει «έγκαιρη» ενημέρωση για το πού θα γίνουν διαδηλώσεις, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ορισμένες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονται σε περιοχές (Σύνταγμα, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια, Ομόνοια, Αριστοτέλους) στις οποίες συχνάζουν τουρίστες και ότι όταν υπάρχουν διαδηλώσεις οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται και να αποφεύγουν τις περιοχές αυτές».

Συνεχίζοντας τη διατύπωση «σαφών οδηγιών προς ναυτιλλομένους», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «σημειώνει» ότι υπάρχουν χώροι όπου η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπεται να εισέρχεται, όπως είναι τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Για να καταλήξει ότι «έτσι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και διαπράττουν εγκληματικές πράξεις στους χώρους αυτούς», ζητώντας, δηλαδή, σχεδόν ανοιχτά την κατάργηση του ασύλου!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΟΙΟ
«Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα προβολής απαιτήσεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Κατάληξη εντός της βδομάδας θα υπάρξει αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου με κυπριακή σημαία και φορτίο από το Ιράν, που αναγκάστηκε να δέσει στο λιμάνι της Λεμεσού από αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εξελίξεις.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, σχετικά με την απαίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης περί κατάσχεσης του πλοίου και αν η Λευκωσία προτίθεται να ενημερώσει το Τελ Αβίβ για το τι προτίθεται να πράξει, το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πλοίο, μετά και τη νηοψία της Δευτέρας, φρουρείται συνεχώς από σκάφη της λιμενικής αστυνομίας και ερευνήθηκαν τόσο τα εμπορευματοκιβώτια, όσο και τα αμπάρια του πλοίου.

Η κυπριακή ομάδα έρευνας αναμένεται να προετοιμάσει έκθεση, η οποία και θα κατατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών, η έρευνα από την Επιτροπή Κυρώσεων των ΗΕ αναμένεται να είναι πολυήμερη, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει η Επιτροπή να δώσει τη λύση, τότε η ευθύνη για τη λήψη της τελικής απόφασης για την τύχη του φορτίου θα βαρύνει την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο διπλωμάτης των ΗΕ συμπλήρωσε ακόμα ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύπλοκα, συνοδεύονται από πολυσέλιδα αναλυτικά παραρτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑΕ) και άλλων διεθνών οργανισμών, αναφορικά με τα απαγορευμένα υλικά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών βαλλιστικών και μη συστημάτων από το Ιράν, όντας παράλληλα παντελώς ασαφή ως προς τα υλικά που απαγορεύεται να εξάγει το Ιράν, πλην αυτών που μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Κυρώσεων των ΗΕ απαιτούν ομοφωνία και σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί τότε ο πρόεδρός της μπορεί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, με στόχο να επιτύχει ομοφωνία και επίσης μπορεί να ενθαρρύνει διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Ρωσία, Κύπρος, ΗΠΑ) και αν δεν υπάρξει διέξοδος, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας κρίνεται αμφίβολο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αγνοούμενων Ελληνοκυπρίων

Το έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Γεγονός είναι πλέον η συνταξιοδότηση του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς, που ομολόγησε την εκτέλεση 10 Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974, μεταξύ των οποίων και αιχμάλωτοι, από το Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας, μετά από απόφαση του ίδιου. Η κίνηση αυτή του Α. Ολγκάτς ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόθεσης του Εθνικού Θεάτρου να διενεργήσει για αυτόν διοικητική εξέταση, τη στιγμή που συνεχίζεται και η δικαστική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται κατηγορία του εγκλήματος πολέμου.

Στο μεταξύ, στο ζήτημα των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων, τις ευθύνες της Τουρκίας και την αδιαφορία του Δικαστηρίου της Χάγης έθεσε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή την υπόθεση Ολγκάτς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

Οπως σημείωσε στην παρέμβασή του ο Κ. Τριανταφυλλίδης, η πρόσφατη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία και κατόπιν αυτού η Τουρκία θα πρέπει να θέσει πλέον τα αρχεία της στη διάθεση των ερευνών για την τύχη όλων των αγνοουμένων. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Στο Κόσσοβο για... . μπίζνες

«Είμαστε εδώ με πολλαπλή παρουσία: με το Γραφείο Συνδέσμου, με στρατιωτική δύναμη στην KFOR, με πολιτικό προσωπικό στη EULEX και με την πρόθεση να διευρύνουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στην Πρίστινα, με την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ. Η ως άνω περικοπή της ομιλίας της Ελληνίδας ΥΠΕΞ είναι χαρακτηριστική των διαθέσεων της ελληνικής αστικής τάξης για μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική διείσδυση στο Κόσσοβο, και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός πως επίσημα η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει το Κόσσοβο και - σύμφωνα με όσα είπε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ - δε σκέπτεται να αλλάξει αυτή τη θέση. Οπως τόνισε «η θέση της χώρας μας να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου παραμένει αμετάβλητη και έχει ληφθεί με βάση το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας».

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοσσόβου Φατμίρ Φεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι στην Πρίστινα.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για την εκκρεμότητα που αφορά το όνομα με την ΠΓΔΜ και γιατί αρνείται να μεταβεί στην περιοχή, η οποία μάλιστα έχει εκλογές το Μάρτη, η υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίσκεψής της εκεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει στις 19 αποστολές του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, για την παρακολούθηση των οποίων, όπως είπε, θα υπάρχει αντιπροσωπεία και της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ