ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
9η ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς
  • Η κυβερνητική αδιαλλαξία εντείνει την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών
  • Στήριγμα ελπίδας και αισιοδοξίας το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγρότες
  • Στο κενό οι μεθοδεύσεις ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού» και οι προσπάθειες εκφοβισμού των αγροτών

Ενατη συνεχής μέρα της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης και όλη η Ελλάδα ζει στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Τα μπλόκα «καλά κρατούν» - τα «παλιά» ενισχύονται, συνεχώς, με τρακτέρ και πολλά νέα στήνονται σε διάφορες περιοχές - στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης για την ικανοποίηση των ουσιαστικών αιτημάτων που δεν αφορούν μόνο το «σήμερα», αλλά και το «αύριο» των μικρομεσαίων αγροτών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στέκονται, μαζικά και μαχητικά, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οργανώνοντας ένα ισχυρό κοινό αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, η οποία πλήττει, άγρια και βάναυσα, τα λαϊκά εισοδήματα. Στα αγωνιστικά μπλόκα - και ιδιαίτερα στο μεγάλο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα - καταφτάνουν, καθημερινά, αντιπροσωπείες δεκάδων μαζικών φορέων, εκφράζοντας την ενεργό αλληλεγγύη τους και τη μαχητική συμπαράστασή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μένει σταθερή στην άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, επικαλούμενη τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και τις αντοχές της οικονομίας. Βλέποντας, δε, ότι η προσπάθειά της να ξεγελάσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, μέσω του «στημένου διαλόγου» και της παροχής λίγων ψίχουλων ελεημοσύνης, απέτυχε παταγωδώς, προσανατολίζεται στο ν' αλλάξει τακτική, σκληραίνοντας τη στάση αντιμετώπισης του αγώνα. Ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ ο, μέχρι πρότινος, συγκαταβατικός και μειλίχιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει, με κατηγορηματικότητα και άγριο ύφος, ότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω στους αγρότες, από τα ψίχουλα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Κι όταν ερωτάται «τι θα γίνει με τα μπλόκα», απαντάει, με νόημα, ότι «αυτό είναι δουλειά άλλου υπουργείου».

*

Την ίδια ώρα κάνει, δειλά - δειλά, την εμφάνισή του και ο διαβόητος «κοινωνικός αυτοματισμός», που προωθείται, προφανώς, από την κυβέρνηση, στη γενικότερη κατεύθυνση συκοφάντησης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τρομοκράτησης των αγωνιστών που βρίσκονται στα μπλόκα. Ετσι, διάφοροι και μη εξαιρετέοι φορείς - όπως, π.χ., η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας και η Ενωση Ξενοδόχων - απειλούν με μηνύσεις και αγωγές σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, ενώ εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζητούν ν' ανοίξουν τα μπλόκα γιατί - λένε - πλήττεται ...η επιχειρηματικότητα.

Και, βεβαίως, στον «ντορό» του εκφοβισμού μπαίνει και η Δικαιοσύνη, όπως το αγροτοδικείο του Βόλου, που επέβαλε βαριές ποινές σε 14 αγρότες που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη αγροτική κινητοποίηση.

Ν' ανοίξουν τους δρόμους καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία, κατά τα άλλα, δηλώνει πως αναγνωρίζει το δίκιο τους και στέκεται στο πλευρό τους. Ο δε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε φείδεται λόγων «αγάπης» προς τους αγρότες, αλλά, βεβαίως, κουβέντα δε λέει για την πραγματική αιτία των αγροτικών προβλημάτων που τους έβγαλαν στο δρόμο, που δεν είναι άλλη παρά η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Και, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης, ζητάει να εφαρμοστεί «εθνική στρατηγική» για την ελληνική αγροτική οικονομία, λες κι αυτή δεν υπάρχει κινούμενη στην «τροχιά» του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Το ΚΚΕ εξαρχής και διαρκώς στέκεται, σταθερά και μαχητικά, στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Από τις πρώτες μέρες, αντιπροσωπείες του Κόμματος, με επικεφαλής μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του, επισκέφτηκαν το μπλόκο της Νίκαιας, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη στα ουσιαστικά αιτήματα και στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, περιόδευσε στα μπλόκα της Εθνικής Οδού, από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα και μιλώντας στους αγρότες, υπογράμμισε: «Πιστεύουμε απόλυτα και αταλάντευτα στο δίκιο σας και θα σας στηρίξουμε αποφασιστικά, θα ενημερώσουμε ολόκληρη την Ελλάδα, και όσο περνάει από το χέρι μας, για το ότι πρέπει και οι εργατοϋπάλληλοι και τα μικρομάγαζα και η λαϊκή οικογένεια, γενικά, να δει σαν δική της υπόθεση τον αγροτικό αγώνα. Αν η αγροτική παραγωγή συρρικνωθεί, αν, κυρίως, συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων, αν ξεκληριστεί η αγροτιά, τις συνέπειες θα τις δεχτεί και ο υπόλοιπος λαός, όλοι οι εργαζόμενοι. Οπως και το αντίθετο: Οταν οι εργάτες της πόλης πετιούνται έξω από τα εργοστάσια και από τους χώρους δουλειάς, έχει επίδραση αυτό και στον αγρότη, γιατί ζούμε όλοι στο ίδιο καζάνι σε μια πολιτική η οποία είναι αντεργατική, αντιαγροτική, αντιλαϊκή γενικότερα».

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Αποψη από το μπλόκο στο Λούρο της Πρέβεζας
Αποψη από το μπλόκο στο Λούρο της Πρέβεζας
Στα «μπλόκα» του αγώνα παραμένουν για πέμπτη μέρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Πρέβεζας. Κτηνοτρόφοι, παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών και δημητριακών, από Λούρο, Λάκκα, Σούλι, Φανάρι από τον κάμπο της Πρέβεζας, μαζί εσπεριδοκαλλιεργητές από την Αρτα, βρίσκονται στη γέφυρα του Λούρου από το περασμένο Σάββατο.

Τα τρακτέρ εξακολουθούν να είναι παρατεταγμένα με διάχυτη την αγωνιστική διάθεση να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος. Τα μέλη της συσταθείσας Συντονιστικής Επιτροπής οργώνουν τις αγροτικές περιοχές και απευθύνουν το αγωνιστικό κάλεσμα για να πυκνώσει η γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Χτες το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης βρέθηκε στο μπλόκο εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους.

Στη γέφυρα του Ευήνου αντίστοιχα αγροτοκτηνοτρόφοι από Χρυσοβέργι, Νεοχώρι, Κατοχή, Πεντάλοφο, Μάστρο, Ευηνοχώρι, Γαλατά και άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν το μπλόκο που έχουν στήσει στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της που έχει καθηλώσει τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Διεκδικούν τιμές βιώσιμες που να ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες και να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής θα πραγματοποιούσε χτες το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο μπλόκο παραμένουν για πέμπτη μέρα και οι αγρότες στη γέφυρα Αχελώου.

Μπλόκα σ' ολόκληρη τη χώρα

Eurokinissi

Δεκάδες είναι τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα. Συγκεκριμένα:

Νομός Λάρισας: Στον κόμβο της Νίκαιας, στα διόδια των Τεμπών, στην Ελασσόνα στη θέση Τσαρίτσανη, στην εθνική Λάρισας - Κοζάνης, στο Γερακάρι Αγιάς.

Νομός Μαγνησίας: Στις Μικροθήβες.

Νομός Χαλκιδικής: Στον κόμβο Τρίγλιας και στον κόμβο Γαλάτιστας.

Νομός Σερρών: Στον κόμβο Κερδυλίων, στη διασταύρωση Στρυμονικού, στο Τελωνείο του Προμαχώνα, στο 61ο χλμ της εθνικής οδού Σερρών - Αμφίπολης.

Νομός Ημαθίας: Στην Εγνατία οδό στο ύψος της Κουλούρας.

Νομός Πιερίας: Στον κόμβο Ν. Εφέσου και στον κόμβο Αιγινίου, στην αερογέφυρα του κόμβου της Μεθώνης, στον κόμβο Κορινού στο 89ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης.

Νομός Κοζάνης: Στη γέφυρα Σερβίων - Πολυφύτου, στην αερογέφυρα ΑΕΒΑΛ, στο 32ο χιλιόμετρο Κοζάνης - Ρυμνίου, στα Γρεβενά.

Νομός Καβάλας: Στη διασταύρωση Χρυσούπολης τόσο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ξάνθης και στην Εγνατία οδό και στη διασταύρωση Σταυρού και Αμυγδαλεώνα.

Νομός Δράμας: Στο τελωνείο Εξοχής.

Νομός Ροδόπης: Στο δυτικό κόμβο Κομοτηνής στην Εγνατία οδό.

Νομός Ξάνθης: Στον κόμβο της ΣΕΒΑΘ.

Νομός Εβρου: Στον κόμβο Πετρωτών, στο Συνοριακό Σταθμό Κήπων και στην Κορνοφωλιά.

Νομός Φθιώτιδας: Στην Αλαμάνα, στους Λιβανάτες, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Νομός Βοιωτίας: Στον κόμβο Κάστρου, στον παλιό «Λεβέντη», στο 5ο χλμ Θηβών - Μουρικίου, στο 20ό χλμ Χαλκίδας - Θηβών, στον Περιφερειακό Ερυθρών.

Νομός Εύβοιας: Στην Παλιουργιά σε δύο σημεία.

Νομός Ιωαννίνων: Στον κόμβο Δεμάτι και Μετσόβου τόσο στην παλαιά εθνική οδό όσο και στην Εγνατία οδό.

Νομός Πρέβεζας: Στο 45ο χλμ Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.

Νομός Αχα?ας: Στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών.

Νομός Ηλείας: Στη διασταύρωση Μαραθιάς.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Στην περιοχή του Στράτου και στη γέφυρα του Ευήνου.

Νομός Κορινθίας: Στον Ισθμό.

Νομός Μεσσηνίας: Στην Τσακώνα, στο Ασπρόχωμα και στο Καλό Νερό.

Νομός Χανίων: Στο Πλατάνι.

Νομός Ζακύνθου: Αποκλεισμός του λιμανιού.

ΝΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένα «θα» δεν κάμπτει τον αγώνα

Την αγωνιστική συμπαράσταση των κομμουνιστών στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες σήμερα δε διεκδικούν αύξηση στα πλούτη τους τα οποία ποτέ δεν είχαν, αλλά παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Είναι μονόδρομος για τους αγρότες το αγωνιστικό ξεσήκωμα, ο ενωμένος μαζικός αγώνας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής, για την εξασφάλιση εισοδήματος που θα τους επιτρέπει να μείνουν στα χωράφια τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους, καταδικάζοντας ταυτόχρονα πολιτικές και κόμματα που τους έφεραν σε σημείο μηδέν.

Καμία υπόσχεση, κανένα "θα", κανένας όψιμος προστάτης των αγροτών από αυτούς που τόσα χρόνια κυβερνούν τη χώρα και ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και να τους εφησυχάσει.

Αυτοί που στα λόγια στηρίζουν τα "δίκαια αιτήματα" των αγροτών αλλά ταυτόχρονα τους καλούν να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και να γυρίσουν στα σπίτια τους γιατί, όπως λένε, ενδιαφέρονται ο τρόπος του αγώνα τους να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων κοινωνικών ομάδων. Μόνο για μια κοινωνική ομάδα, μια τάξη ενδιαφέρονται: Την αστική τάξη, το κεφάλαιο που λύνει και δένει σε επίπεδο εξουσίας, τα κέρδη και τα αιτήματα του οποίου υπηρετούν κυβερνήσεις και κόμματα που πάντα θεωρούσαν τους αγρότες υποζύγια αυτών των συμφερόντων.

Τα λαϊκά στρώματα, όμως, οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και η νεολαία που κατάγεται από αυτούς έχουν κοινά συμφέροντα με τους αγρότες. Σήμερα έχουν τον ίδιο αντίπαλο και το μέλλον τους είναι στενά συνδεδεμένο γι' αυτό πρέπει να συμπαρασταθούν στους αγώνες των αγροτών, να βρεθούν δίπλα τους στα μπλόκα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών για:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τη χρονιά που πέρασε.
  • Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκια στην ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός, με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο στο ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση της παρακράτησης 5-7%.
  • Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής από τις εισαγωγές με μέτρα της κυβέρνησης.
  • Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Αποζημίωση στο 100% των καλλιεργειών που επλήγησαν από την ξηρασία, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ και πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, πάγωμα για τρία (3) χρόνια και να αποδίδεται το 100% της ενιαίας ενίσχυσης.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα τους, μπορούν με τους αγώνες τους να ανατρέψουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει. Για να έχουν, όμως, οι αγώνες τους ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο δικομματισμό, που είναι υπεύθυνος για την εξαθλίωσή τους. Να απαγκιστρωθούν από τη ΝΔ και να ξεσκεπάσουν τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ. Να αντισταθούν στα κόμματα του ευρωμονόδρομου που προσπαθούν να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες και μοιρολατρία στους μικρομεσαίους αγρότες ότι η ΚΑΠ είναι μονόδρομος και μπορεί να γίνει φιλοαγροτική αν αλλάξει ο διαχειριστής.

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος να πρωτοστατήσουν στον αγώνα των αγροτών. Οσους συμμετέχουν σε όργανα μαζικού κινήματος να πάρουν πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη αυτού του αγώνα».

ΑΣΓΜΕ
Ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όλη τη χώρα, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματά τους για:

  • αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος,
  • ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα,
  • τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης,
  • χτύπημα της εκμετάλλευσης από τους εμποροβιομηχάνους,
  • κατάργηση του ΦΠΑ, μείωση πετρελαίου, ρεύματος κλπ.

«Η λαϊκή οικογένεια καθημερινά μοχθεί για να τα βγάλει πέρα, σε μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται, αφού η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, έχει μόνο στόχο την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας εις βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι η ίδια πολιτική που σήμερα ιδιωτικοποιεί την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, μέχρι τα πανεπιστήμια. Η ίδια πολιτική που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση πετώντας χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς δικαιώματα, βορά στις διαθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου», υπογραμμίζει η ΑΣΓΜΕ.

Και καταλήγει: «Τα προβλήματα που βιώνουν η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι ΕΒΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι, η λαϊκή οικογένεια έχουν τις ίδιες αιτίες. Χρειάζεται να δυναμώσει η συμμαχία και ο κοινός αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ