ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα
  • Ενισχύονταν και χτες τα αγωνιστικά μετερίζια των μικρομεσαίων αγροτών
  • Να δυναμώσουμε τη συμμαχία εργατών - αγροτών τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας

Αποψη από το μπλόκο του Προμαχώνα

Motion Team

Αποψη από το μπλόκο του Προμαχώνα
Αμετακίνητοι παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης μετά και τις νέες «διευκρινίσεις» του υπουργείου, αποφασισμένοι να μην δεχτούν άλλους εμπαιγμούς. Μέχρι χτες το πρωί πολλά από τα μπλόκα της αγροτιάς ενισχύονταν ενώ προστέθηκαν καινούρια στα ήδη υπάρχοντα, όπως της Φλώρινας στο τελωνείο της Νίκης από κτηνοτρόφους, και δύο στο νομό Πέλλας από ροδακινοπαραγωγούς, στο χωριό Τριφύλλι και στο Μαυροβούνι Σκύδρας.

Επίσης, νέα μπλόκα στήθηκαν στο Βαρικό Λιτοχώρου στο Νομό Πιερίας, στη Γαλάτιστα και στην Ορμύλια στο Νομό Χαλκιδικής. Χτες, στη διάρκεια της μέρας, οι Συντονιστικές Επιτροπές στα διάφορα μπλόκα, πραγματοποιούσαν συσκέψεις και αποφάσιζαν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το μπλόκο της Επανωμής, που είχαν συγκεντρωθεί στα «πράσινα φανάρια» στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωπός τους ανακοίνωνε την αναστολή της κινητοποίησης αν και όπως ομολόγησε δε δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών!

Στα μπλόκα τους παρέμεναν οι αγρότες στα τελωνεία Δοϊράνης, Ευζώνων, Προμαχώνα, Εξοχής, Κήπων και Ορμενίου. Στο Νομό Θεσσαλονίκης δυνάμωσαν περισσότερο με νέες συμμετοχές παραγωγών τα μπλόκα στη Λητή από αγρότες του Λαγκαδά, στα διόδια των Μαλγάρων από ρυζοπαραγωγούς της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας από αγρότες της Ημαθίας και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος του Κορινού από αγρότες της Πιερίας.

Από την επίσκεψη του Γιάννη Ζιώγα στα αγροτικά μπλόκα
Από την επίσκεψη του Γιάννη Ζιώγα στα αγροτικά μπλόκα
Επίσης, για 10η μέρα παρέμεναν χτες στην Ν. Χαλκηδόνα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και οι αγρότες της Χαλκιδικής στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στο ύψος της Ν. Τρίγλιας.

Κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα, επισκέφθηκε χτες τα μπλόκα των Γιαννιτσών, του Τριφυλλίου και της Σκύδρας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Επίσης, ο Γ. Ζιώγας, με κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας Ημαθίας. Κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας με τον πρόεδρό του Σάκη Τσίτση επισκέφθηκε το μπλόκο της Κουλούρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται να δυναμώσει η συμμαχία και ο κοινός αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ.

Οι αγρότες της Ροδόπης κράτησαν και χτες κλειστό τον Δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή, ενώ οι συνάδελφοιίτους της Ξάνθης παρέμεναν στον κόμβο Πετροχωρίου. Παρέμεναν στο μπλόκο του Προμαχώνα, στο Στρυμονικό και στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων οι αγρότες των Σερρών, δηλώνοντας πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το λεγόμενο πακέτο ενίσχυσης.

Τρακτέρ παρέμεναν συγκεντρωμένα στην εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας, στη γέφυρα των Σερβίων, στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας (ΑΕΒΑΛ), ενώ στο νομό Καστοριάς μπλόκα υπήρχαν στην αερογέφυρα προς Αργος Ορεστικό και στην παραεγνατία στη διασταύρωση Κωσταράζι.

Στο νομό Γρεβενών, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν την Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου της Μυρσίνας.

Μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής παρέταξαν δεκάδες επαγγελματικά αυτοκίνητα έξω από το Διοικητήριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαφορία της απέναντι στον κλάδο τους. Μπλόκα συνέχισαν στο νομό Καβάλας στη διασταύρωση Χρυσούπολης, στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Στρυμόνα και του Νέστου.

Χτες το βράδυ οι αγρότες του Πυθίου και των Πετραλώνων στον Εβρο θα επιχειρούσαν το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στο τελωνείο του Πυθίου, ενώ ενισχύονταν συνεχώς και το μπλόκο στην Κορνοφωλιά.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας

Παλεύουν στα μπλόκα έχοντας στο πλευρό τους τα παιδιά τους, τους εργάτες, τους συνταξιούχους, όλο το λαό
Παλεύουν στα μπλόκα έχοντας στο πλευρό τους τα παιδιά τους, τους εργάτες, τους συνταξιούχους, όλο το λαό
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Αυτό ξεκαθαρίζει και αυτό υπηρετεί το «κύμα» έμπρακτης στήριξης των εργατών απέναντι στο δίκαιο αγώνα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών. Την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να εκφραστεί αυτή η στήριξη ανέδειξε και η πρόταση που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν, προχτές, στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ για προκήρυξη 24ωρης απεργίας.

«Τα προβλήματα που βιώνουν η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι ΕΒΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν τις ίδιες αιτίες», τόνιζε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 20 του μήνα. Την πρώτη κιόλας μέρα που τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας επισκέπτεται τα μπλόκα. Οι ναυτεργάτες συμπαρατάσσονται με τους αγρότες με κοινή ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών) και ΠΕΣ - ΝΑΤ (Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ).

Στις 22 του Γενάρη, πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισκέπτεται τα μπλόκα. «Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο», διαμηνύει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Η κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών «περνάει υποχρεωτικά από τη συμπαράταξη σε αντιμονοπωλιακούς αγώνες των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών», επισημαίνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

«Μπλόκο» ενάντια στην τρομοκρατία

«Οι καταδίκες και η τρομοκρατία δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς και την αλληλεγγύη των εργαζομένων», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταδικάζοντας άμεσα τις καταδίκες (για ...παραδειγματισμό) 14 αγωνιστών από αγροτοδικεία που ενεργοποιούνται στο Βόλο στις 23 του μήνα.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα, ταξικά συνδικάτα από διάφορους κλάδους με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και συναφών τυποποιημένων προϊόντων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής στην πρώτη γραμμή, προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Εξορμήσεις» στα μπλόκα των περιοχών τους διοργανώνουν και ταξικά συνδικάτα από τη Μακεδονία και Θράκη.

Μαζί με τα παιδιά τους

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και η γενιά των παιδιών τους με πλήθος ανακοινώσεων και επισκέψεων στα μπλόκα, όπως αυτή που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και Μαθητών Τρικάλων, φοιτητικοί σύλλογοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ της περιοχής. «Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών μας αφορά όλους, αφού ο ιδρώτας του αγρότη είναι το "ψωμί" του κάθε εργαζόμενου... Η αγρότισσα, η πιο ξεχασμένη γυναίκα της χώρας μας, είναι το πρώτο θύμα που βιώνει τις βάρβαρες συνέπειες αυτών των πολιτικών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΓΕ.

Τα ψηφίσματα και μηνύματα που στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών και ζητούν άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους αυξάνονται καθημερινά. Σ' αυτά συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής αυτά του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ανώνυμων Εταιρειών και Γραφείων, του Συνδέσμου Οικοδόμων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών ξενοδοχείων Ζακύνθου, της ΕΣΑΚ Οδηγών από το Συνδικάτο Οδηγών Φορτηγών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών, του Συνδικάτου Τραπεζοϋπαλλήλων - Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων, του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), αντιστασιακές οργανώσεις - μέλη της ΠΕΑΕΑ. Τα μπλόκα έχουν επισκεφτεί μεταξύ άλλων η Παγκληρική Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση με επικεφαλής τον παπά - αγρότη Χρήστο Ζαρκαδούλα, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηρέως ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης μετά από πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης».

ΜΠΛΟΚΟ ΤΕΜΠΩΝ
«Κάτι εξυφαίνεται στο παρασκήνιο»;

Στη «λογική» ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους αγρότες και κάνει ό,τι μπορεί για την ικανοποίηση των περισσότερων από τα αιτήματά τους, κινήθηκε η παρέμβαση του Χρ. Σιδερόπουλου, στη συγκέντρωση ενημέρωσης των αγροτών που πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στο μπλόκο των Τεμπών. Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ, αφού εκθείασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει «διάλογο» με τους αγρότες και, μάλιστα, την ώρα που οι δρόμοι είναι κλειστοί, άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι τα οικονομικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών έχουν ικανοποιηθεί κι αυτό που απομένει είναι να συνεχιστεί ο «διάλογος» με την κυβέρνηση για λίγα ακόμα και για τα λεγόμενα «θεσμικά» ζητήματα.

Κι ενώ η χτεσινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών ήταν «παραμένουμε στο μπλόκο», διάχυτη ήταν η αίσθηση που επικρατούσε στους αγρότες που βρίσκονταν εκεί ότι «κάτι εξυφαίνεται στο παρασκήνιο» και πως «κάποιοι προετοιμάζουν άμεση αποχώρηση των τρακτέρ». Μάλιστα, μερικοί φαίνεται να βιάζονται πολύ, καθώς αγρότες από χωριό της Λάρισας, έλεγαν, εις επήκοον πάντων, «να φύγουμε αμέσως, αφού τα αιτήματά μας έχουν ικανοποιηθεί».

Πάντως, είναι γνωστό και όχι μόνο στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - και ιδιαίτερα αυτοί που είναι στο μπλόκο των Τεμπών - δέχονται μεγάλες πιέσεις από την κυβέρνηση και το κόμμα τους, να βρουν τρόπο να «τελειώσουν» την κινητοποίηση. Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι να βρεθεί η «κατάλληλη μεθόδευση», ούτως ώστε και οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές να μην «τσαλακωθούν» εντελώς και, προπάντων, να μην περάσει η εντύπωση στους αγρότες ότι «φεύγουν από τους δρόμους» χωρίς να κερδίσουν κάτι το ουσιαστικό. Βλέπετε, η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ και την ψήφο των αγροτών στις ερχόμενες εκλογές...

Εκβιάζουν με μηνύσεις

Τους μηχανισμούς του «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος των αγροτών και του δίκαιου αγώνα τους επιχειρεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, αναζητώντας «πρόθυμους» σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες και προσπαθώντας να τους φέρει αντιμέτωπους με τους αγρότες. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση της διοίκησης του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, που από τη Δευτέρα απειλεί να καταθέσει μήνυση και αγωγές σε βάρος αγροτών για «παρακώλυση συγκοινωνίας και διαφυγόντα κέρδη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή έχει ήδη δοθεί στους νομικούς της εταιρείας, με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ να εκβιάζει για κατάθεση της μήνυσης μέχρι σήμερα το βράδυ. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ρίξει στάχτη στα μάτια εργαζομένων και αγροτών, η διοίκηση ισχυρίζεται ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος και της ελληνικής Πολιτείας. Ξεκάθαρη είναι η προειδοποίηση από την πλευρά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι κάθε προσπάθεια να χτυπηθεί με τέτοια άθλια μέσα ο αγώνας της αγροτιάς, θα απαντηθεί άμεσα και αποφασιστικά από τους εργαζόμενους.

Οι πρόθυμοι...

Τελικά, μπορεί να άργησαν λίγο, ωστόσο φαίνεται πως βρέθηκαν ...πρόθυμοι, που θα βάλουν «πλάτη» στην κυβέρνηση, αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «θετικές» τις παροχές - κοροϊδία. Ορισμένοι από αυτούς που ήρθαν χτες στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον Σ. Χατζηγάκη, ως υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πελοποννήσου, δε δυσκολεύτηκαν να δηλώσουν «ικανοποιημένοι» από τις θολές κυβερνητικές εξαγγελίες και να καλέσουν τους συναδέλφους τους, μέσα από τις τηλεοπτικές συχνότητες, να «σπάσουν» τα αγωνιστικά τους μπλόκα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια πλαγιοκόπησης του αγώνα της αγροτιάς, επιστρατεύοντας κάθε μέσο, γι' αυτό και οι αγρότες που ήδη βρίσκονται πάνω από μία βδομάδα στα μπλόκα, θα πρέπει να τα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο, απομονώνοντας όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να πουλήσουν τον δίκαιο αγώνα τους, πριν ακόμη ξεκινήσει.

ΕΣΑΚ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Κοινός ο αγώνας αγροτών - οδηγών

Ανακοίνωση - μήνυμα στον κλάδο από την αγωνιστική παράταξη

Ο αγώνας των αγροτών και των οδηγών φορτηγών είναι κοινός! Αυτό διαμηνύει προς τον κλάδο, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Οδηγών Φορτηγών, εκπρόσωπος της οποίας έχει εκλεχτεί στη διοίκηση του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών. Η αγωνιστική παράταξη, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις και στο χτύπημα του αγώνα της αγροτιάς που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει την κατάπτυστη μέθοδο του «κοινωνικού αυτοματισμού», όπως πριν έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τόσο των αγώνα των αγροτών, όσο και τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών), επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Η ΕΣΑΚ Οδηγών Φορτηγών στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στη μικρομεσαία αγροτιά, που παλεύει για τα δίκαια, χρόνια προβλήματά της. Συνάδελφοι οδηγοί, σας καλούμε να στηρίξετε τους αγώνες των αγροτών. Να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν οι αγρότες. Να αγνοήσουμε τα γνωστά παπαγαλάκια, που προσπαθούν να μας στρέψουν ενάντιά τους, για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες των μεγάλων αφεντικών. Οι αγρότες μοχθούν στο χωράφι πεινασμένοι και εμείς ατέλειωτες ώρες στο τιμόνι κακοπληρωμένοι. Επομένως, ο αγώνας είναι κοινός».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψήφισμα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταθέτει στα ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων ψήφισμα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και καλεί τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν θέση για το θέμα.

Οπως υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα: «Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ και της στρατηγικής της πλουτοκρατίας που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των αγροτών, τη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια. Αυτή την πολιτική στήριζαν και εφάρμοζαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ. Η συμπαράστασή τους τώρα είναι υποκριτική, όπως ακριβώς και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, καθώς την ίδια πολιτική συνεχίζουν να υπηρετούν και με τα δύο χέρια. Είναι η ίδια πολιτική που μας θέλει μισομορφωμένους, φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί στο να πετιούνται έξω από την εκπαίδευση τα παιδιά των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ όσοι καταφέρνουν και συνεχίζουν, δίνουν πραγματική μάχη».

ΕΝΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Στηρίζει τα αιτήματα της αγροτιάς

Την «αμέριστη συμπαράστασή της» στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στα αιτήματά της, όπως αυτά διατυπώνονται από την ΠΑΣΥ, εκφράζει η Ενωση Αλουμινίου Σιδήρου Αθήνας. «Τα αιτήματα αυτά στηρίζουν τους αγρότες, τους δίνουν κίνητρα και τους βοηθούν να μείνουν στα χωριά τους, χωρίς να χρειαστεί να ξεκληριστούν, δημιουργώντας νέα τσιφλίκια στη χώρα μας ή να αναγκαστούν να εγκατασταθούν στις πόλεις και να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι «η στάση που πρέπει να υιοθετήσουμε είτε ως αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, είτε ως εργατική τάξη είναι στάση αντίστασης και ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

ΕΕΔΥΕ
Να στηρίξουμε τα μπλόκα της αγροτιάς

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα αλληλεγγύης και στήριξης των αγώνων της αγροτιάς, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τονίζει τα ακόλουθα:

«Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα, που αυτό το διάστημα διεξάγουν με μαχητική δράση οι αγρότες της χώρας μας.

Είναι ένας αγώνας που στρέφεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και την οποία εφαρμόζει με ευλάβεια η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας σταθερά τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Ο δίκαιος και μαχητικός αγώνας των αγροτών έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που προσπαθεί να τους κοροϊδέψει, δίνοντας ψίχουλα για την ικανοποίηση των άμεσων προβλημάτων τους, την ώρα που σχεδιάζει να προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στις πολυεθνικές των όπλων για την πραγματοποίηση εξοπλισμών που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται, ενεργοποιώντας τον "κοινωνικό αυτοματισμό", να καταστείλει βίαια και απροκάλυπτα τον αγώνα της αγροτιάς, όπως πριν από χρόνια έκανε η κυβέρνηση Σημίτη ξεφουσκώνοντας λάστιχα και στήνοντας αγροτοδικεία.

Η υπεράσπιση και η στήριξη του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλου του ελληνικού λαού ενάντια στον αυταρχισμό, στη βία και την καταστολή, ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και του δικαιώματος των εργαζομένων ν' αγωνίζονται και να διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ