ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Γενικεύεται η σύγχυση, φουντώνουν οι συγκρούσεις...

Τα μικρά παιδιά της Σιέρα Λεόνε περιεργάζονται τον Βρετανό αλεξιπτωτιστή

Associated Press

Τα μικρά παιδιά της Σιέρα Λεόνε περιεργάζονται τον Βρετανό αλεξιπτωτιστή
ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου» και ανδρών του επικεφαλής στρατού της Σιέρα Λεόνε, Τζόνι Πολ Κορόμα, ανάγκασαν χτες χιλιάδες πολίτες από διάφορες πόλεις της χώρας να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα Φριτάουν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, πραγματοποιούν στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας μία μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων Ευρωπαίων πολιτών, ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέοφ Χουν, απέρριψε και χτες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας ευρύτερης εμπλοκής των Βρετανών αλεξιπτωτιστών στην ανάφλεξη του εμφύλιου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε...

Και ενώ τα πλήθη πολλών χιλιάδων προσφύγων συρρέουν στο Φριτάουν, κυρίως από το φόβο πως θα επαναληφθούν οι φρικαλεότητες (ακρωτηριασμοί, σφαγές κλπ.) από διάφορες ομάδες ενόπλων, χτες, αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως δεκάδες φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες του αρχηγού του στρατού της Σιέρα Λεόνε, Τζόνι Πολ Κορόμα, άρχισαν να καταλαμβάνουν περιοχές - κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν ό,τι απέμεινε από την κυβέρνηση του Προέδρου Αχμέντ Τετζάν Καμπάχ... Ωστόσο, οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στη Σιέρα Λεόνε είναι αντιφατικές, καθώς αναφέρεται και σημαντική προέλαση των ανταρτικών δυνάμεων του «Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου» στο Φριτάουν, καθώς επίσης πως βρίσκονται έως και περίπου 25 χιλιόμετρα μέσα στην πρωτεύουσα...

Οσο για τους πάνω από 500 κυανόκρανους, στρατιωτικούς και πολιτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ που έχουν πέσει στα χέρια ανταρτών από τις αρχές του μήνα; Αυτοί παραμένουν αιχμάλωτοι... Το χειρότερο δε, είναι το γεγονός πως από το περασμένο 48ωρο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν χάσει κάθε ίχνος του αρχηγού των ανταρτών, Φοντέι Σανκόχ, και μαζί του... κάθε σημείο επαφής με τους αντάρτες που κρατούν αιχμάλωτους τους εκατοντάδες στρατιώτες και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε! Οι φήμες γύρω από την τύχη του Φοντέι Σανκόχ λένε πως έχει βρει καταφύγιο σε «ασφαλές σπίτι» στο δυτικό τμήμα του Φριτάουν, το οποίο φρουρείται από 50 ένοπλους άνδρες. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να ελεχθεί ούτε να θεωρηθεί σίγουρο. Το αντίθετο μάλιστα... Η γενικότερη σύγχυση γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στη Σιέρα Λεόνε κάνει τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να εκφράζουν φόβους πως η «εξαφάνιση» του Φοντέι Σανκόχ δε θα έκανε άλλο τι, παρά να φουντώσει (εάν δεν «επισημοποιήσει») την ανάφλεξη του εμφύλιου πολέμου στη χώρα...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέου τύπου «κατοχή» προαναγγέλλει η λιβανική πολιτοφυλακή

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Αγκάθι στη διαδικασία της προγραμματισμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη του νοτίου Λιβάνου αποτελεί, όπως φαίνεται, το παρόν και κυρίως το μέλλον της λιβανικής πολιτοφυλακής, που συνεργάστηκε, επί χρόνια, με τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Το πρόβλημα καλείται να λύσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που, προς το παρόν, δε φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποια λύση.

Τη δημιουργία μιας νέας ζώνης «ιδιόμορφης» κατοχής ανακοίνωσε, χτες, ο επικεφαλής της λιβανικής πολιτοφυλακής -SLA - Αντουάν Λαχντ, μετά την απόρριψη από τη λιβανική ηγεσία του αιτήματός του για παροχή ομαδικής αμνηστίας σε όλους τους άνδρες του. Ο Λαχντ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται τους άνδρες της σιιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ακόμη και μετά την αποχώρηση τού ισραηλινού στρατού. Τόνισε, δε, ότι υπό τον έλεγχό του θα διατηρήσει μια μικρότερη, από την τωρινή ζώνη ασφαλείας, «λωρίδα γης», που θα εκτείνεται κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων, και θα καλύπτει την περιοχή από το όρος Ερμόν, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά εδάφη, μέχρι την πόλη Νακούρα, κοντά στη Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του Λαχντ ήρθαν ένα, μόλις, 24ωρο μετά την, άνευ ενδοιασμού, άμεση απόρριψη του αιτήματος παροχής αμνηστίας στους άνδρες του, που διατύπωσε τη Δευτέρα. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σελίμ Χος χαρακτήρισε «παράλογο» το αίτημα του Λαχντ, ιδιαίτερα εφόσον οι δυνάμεις της λιβανικής πολιτοφυλακής συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε εχθροπραξίες σε βάρος του στρατού και των πολιτών της ίδιας τους της χώρας. «Αν κάτι προέχει είναι η απονομή δικαιοσύνης», τόνισε ο Χος, συμπληρώνοντας ότι το οποιοδήποτε ανάλογο αίτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ευθυνών.

Η απόφαση της λιβανικής πολιτοφυλακής θέτει νέα προβλήματα στη διαδικασία αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη «ζώνη ασφαλείας» του νοτίου Λιβάνου, τα οποία καλείται, επισήμως, να διευθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, μεταβαίνει, σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει με τον ΓΓ Κόφι Ανάν, τα ισραηλινά σχέδια αποχώρησης, για τα οποία, στη συνέχεια, θα ενημερώσει και τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει «νίψει τας χείρας της» για το μέλλον και τις πράξεις της λιβανικής πολιτοφυλακής μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της. Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια αγαστής συνεργασίας, η ισραηλινή ηγεσία αρκέστηκε να δεσμευτεί για την παροχή περιορισμένων χρηματικών, κυρίως, διευκολύνσεων προς τα μέλη και τις οικογένειες της πολιτοφυλακής, αποκλείοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ενδεχόμενο «υιοθέτησής» τους. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ καλείται να αποτελέσει την εγγυήτρια δύναμη ηρεμίας και κατάπαυσης του πυρός, στο Νότιο Λίβανο, τόσο για το Ισραήλ όσο και για το Λίβανο, μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης.

Ενταση και επεισόδια

Με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα αντιμετώπισαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους εκατοντάδες Παλαιστινίους διαδηλωτές, χτες στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο απολογισμός των, ελάσσονος εμβέλειας, συγκρούσεων που σημειώθηκαν είναι 5 ελαφρά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι. Η χτεσινή διαδήλωση στη Βηθλεέμ αποτελεί μέρος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται καθημερινά, εδώ και μία βδομάδα, σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις σε ένδειξη συμπαράστασης στην πλειοψηφία των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, που βρίσκονται, ήδη, στην 10η ημέρα απεργίας πείνας.

Στόχος της απεργίας πείνας αλλά και των συγκεντρώσεων είναι να ασκηθούν πιέσεις στις, εν εξελίξει, ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, ταυτόχρονα με την επίτευξη της όποιας διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας.

ΡΟΥΑΝΤΑ - ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Συνάντηση Προέδρων, ενώ συγκεντρώνουν στρατό στα μεταξύ τους σύνορα...

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

Οι Πρόεδροι της Ρουάντα και της Ουγκάντα συμφώνησαν να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει από τις αρχές της βδομάδας, με επίκεντρο βόρειες περιοχές της ΛΔ Κονγκό.

Ο Πολ Κιγκάμε (Πρόεδρος της Ρουάντα) και ο Γιοβέρι Μουσεβένι (Πρόεδρος της Ουγκάντας), οι οποίοι υποστηρίζουν στρατιωτικά τους αντάρτες που πολεμούν εδώ και ενάμιση χρόνο, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου της ΛΔ Κονγκό Λοράντ Καμπιλά, θα συναντηθούν την Κυριακή με τους Προέδρους της Ν. Αφρικής και της Τανζανίας. Οι τελευταίοι θα επιχειρήσουν το δύσκολο ρόλο του μεσολαβητή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως οι δύο χώρες δε θα περιορίσουν τις συγκρούσεις τους μόνον σε ξένον «αχυρώνα» (δηλαδή στις βόρειες περιοχές της ΛΔ Κονγκό...). Χτες ανακοινώθηκε πως άρχισαν να μετακινούν στρατεύματα στις μεταξύ τους μεθοριακές περιοχές! Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και των δύο χωρών αντάλλαξαν κατηγορίες και απειλές πως τέτοιες κινήσεις θα ερμηνευτούν ως «εχθρικές πράξεις» με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Από την περασμένη Παρασκευή στρατιώτες της Ουγκάντα και της Ρουάντα συγκρούστηκαν στη βόρεια πόλη της ΛΔ Κονγκό Κισαγκάνι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 15 πολίτες και να τραυματιστούν πάνω από 100 άλλοι πολίτες που βρέθηκαν εν μέσω πυρών. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους το λιγότερο 15 στρατιώτες της Ουγκάντα και της Ρουάντα.

ΗΠΑ
Υπό δοκιμήν ο «πόλεμος των άστρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χωρίς ποτέ να εγκαταλείπονται οι μύχιες σκέψεις, προσδοκίες και κυρίως οι προσπάθειες για την εφαρμογή του γνωστού σχεδίου του «πολέμου των άστρων», οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις δοκιμές του νέου αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος, παρά τις ρητορικές κορωνίδες και τις υποκριτικές προσπάθειες για τη «χαλιναγώγηση» της ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων.

Αυτά για τους άλλους, αφού για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η «άμυνα» είναι πρωτεύον και για το λόγο αυτό, αν και «όχι πρωτύτερα από τις 26 Ιουνίου» πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επόμενη, εξαιρετικά κρίσιμη, δοκιμή του νέου αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, τόνισε την Τρίτη ο στρατηγός Ρόναλντ Κάντις, που είναι επικεφαλής του προγράμματος, ο οποίος τόνισε ότι η επόμενη δοκιμή είναι δυνατόν να καθυστερήσει εάν εντοπιστούν ανωμαλίες στη λειτουργία ενός μόντεμ που θα προστεθεί στα συστήματα του «οχήματος δολοφόνου», το οποίο θα εντοπίζει τους αντίπαλους πυραύλους.

Οσον αφορά την εν λόγω δοκιμή, η οποία θα είναι η τρίτη κατά σειρά, θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί από την έκβασή της θα αποφασιστεί εάν το Πεντάγωνο θα προτείνει ή όχι στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να προχωρήσει στην ανάπτυξή του από τον ερχόμενο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ