ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόφαση για οριστικό «λουκέτο»!

Στο δρόμο 101 εργαζόμενοι. Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και καλεί σε αγώνα  

Από τις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων
Από τις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων
Κλείνουν τα Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης, που θεωρούνταν το τελευταίο «κάστρο» της βαριάς βιομηχανίας στο νομό. Ετσι, άλλοι 101 εργαζόμενοι προστίθενται στις λίστες ανεργίας του Νομού Κοζάνης, μετά την απόφαση της πολυεθνικής MINERAL vα βάλει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια έκλεισαν τα ΕΛΣΙ, τα Μεταλλεία Ροδιανής και η ΑΕΒΑΛ. Οι εργαζόμενοι στον αμίαντο, που επί 20 χρόνια δούλεψαν σε σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες, ζητούν από την πολιτεία να τους στηρίξει ουσιαστικά. Από χθες η εταιρία έθεσε πιθανά για τελευταία φορά σε 15ήμερη διαθεσιμότητα το προσωπικό, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα για την «αποκατάσταση» των εργαζομένων.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ , η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής της ερήμωσης, της αποβιομηχάνισης, της φτώχειας και της ανεργίας, που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων των ΜΑΒΕ και θα συμπαρασταθεί στον αγώνα τους με κάθε τρόπο.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ αναφέρεται: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ πήρε αποφάσεις και υπέγραψε συμφωνίες αποικιοκρατικού χαρακτήρα και ουσιαστικά παρέδωσε τα ΜΑΒΕ στην πολυεθνική ΜΙΝΕRΑL με τεράστιες ζημίες για το ελληνικό δημόσιο, χωρίς ενοίκιο, χωρίς μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, δίχως να παίρνονται μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στα ΜΑΒΕ θα βρίσκονται υπό συνεχή ομηρία και ότι η κατάληξη θα ήταν το κλείσιμο της επιχείρησης, όποτε έκρινε σκόπιμο η ΜΙΝΕRΑL, χωρίς καμία συνέπεια για την ίδια».

Τονίζεται επίσης ότι: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που χαράζει και εφαρμόζει μέσα από τις κοινοτικές ντιρεκτίβες, την παραχώρηση του δικαιώματος σε ξένα κέντρα αποφάσεων που αποφασίζουν ουσιαστικά για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στις πολυεθνικές, είναι υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες ανέργους που προκύπτουν καθημερινά.

Είναι γνωστό σ' όλους ότι με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης το πρόβλημα της ανεργίας θα πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τα μέτρα, επίσης, αντιμετώπισης της ανεργίας που προπαγανδίζει και προωθεί η κυβέρνηση, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά είναι μέτρα παροχών για το κεφάλαιο, όπου, αντί να έχουμε επιδότηση των ανέργων, έχουμε επιδότηση των εργοδοτών.

Το ίδιο και για τους εργαζόμενους των ΜΑΒΕ, που χάνουν τη δουλιά τους. Τα επιδόματα και διάφορα προγράμματα που τους υπόσχονται, δε λύνουν το πρόβλημα».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση της ανεργίας και στην περιοχή μας θα πρέπει να συνδυάζεται με τον αγώνα για την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, όμως, που θα έχει στο επίκεντρό της, τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου και οι πηγές πλούτου της χώρας μας, οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας να ανήκουν στο λαό ως λαϊκή περιουσία. Με βάση αυτή την αρχή, είναι ανάγκη να εφαρμοστεί η πολιτική ανάπτυξης του νομού, που είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος». Τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στα ΜΑΒΕ δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός απ' αυτήν του αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική».

Τέλος, επισημαίνει ότι «το χτίσιμο του μετώπου είναι η μόνη διέξοδος. Η απόκρουση αυτής της πολιτικής που γεννάει την ανεργία μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, ένα μέτωπο, όπου ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος πέρα από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές θα δώσει το δικό του αγωνιστικό "παρών"».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τραυματίας εργάτης από έκρηξη

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας αιτία του ατυχήματος, σοβαρές οι ευθύνες των αρμοδίων

Με το σοβαρό του τραυματισμό, άλλος ένας εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πλήρωσε την εγκληματική ασυδοσία εργοδοτών, κυβέρνησης και υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας! Πρόκειται για τον 43χρονο Χιλιανό μεταλλεργάτη Αγγελο Μαρκές, ο οποίος υπέστη εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού σε όλο του το σώμα, όταν χτες το μεσημέρι και ενώ εκτελούσε εργασίες βαφής στην υπό κατασκευή φορτηγίδα «ΧΡΙΣΤΙΝΑ Μ», η οποία βρίσκεται σε προβλήτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, προκλήθηκε έκρηξη!

Ο αλλοδαπός εργάτης μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Λοιμωδών όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο ΚΑΤ όπου παραμένει για νοσηλεία. Σήμερα, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στο ναυπηγείο της ΝΑΥΣΙ που έχει αναλάβει την κατασκευή της φορτηγίδας και έχει σοβαρότατες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας! Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό της υπό κατασκευή φορτηγίδας, εκτελούνταν εργασίες βαφής, από το συνεργείο του Χ. Κοτσίνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργατών που δούλευαν λίγο πιο πέρα, αλλά και των πρώτων εκτιμήσεων από την έρευνα, κατά τη διάρκεια των εργασιών, έσπασε η λάμπα φωτισμού που χρησιμοποιούσε ο εργαζόμενος και από τη σπινθήρα προκλήθηκε έκρηξη, λόγω των χρωμάτων και των διαλυτών που χρησιμοποιούνταν. Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, σε καμία περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς η λάμπα που χρησιμοποιούσε ο εργάτης για το φωτισμό του χώρου εργασίας ήταν, αντικανονικά, μη αντιεκρηκτικού τύπου. Εκτεταμένες ζημιές υπέστη και η φορτηγίδα.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος εργολάβος που είχε αναλάβει τις εργασίες βαφής, δεν είχε άδεια από το Λιμεναρχείο, ενώ ο εργαζόμενος δεν εμφανίζεται σε κατάσταση προσωπικού. Στο Λιμεναρχείο Περάματος που διενεργεί την προανάκριση, μεταφέρθηκαν ο Χ. Κοτσίνης και ο ιδιοκτήτης της ΝΑΥΣΙ Καλογερίδης, οι οποίοι και παρέμεναν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο «φόντο» οξυμένων προβλημάτων

Καταψήφισε η ΔΕΣΚ τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης. Το Συνέδριο αρχίζει αυτό το Σάββατο

Το Σάββατο 13 του μήνα ξεκινά το ετήσιο τακτικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Χτες το μεσημέρι στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ καταψηφίστηκε ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης από τη Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΔΕΣΚ). Πλήρη υποστήριξη στην ΠΑΣΚΕ και στην τακτική της αδράνειας έδωσε η παράταξη της ΔΑΚΕ, που υπερψήφισε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν ότι το ΕΚΠ, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην κατεύθυνση της αντίστασης και της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Στον προγραμματισμό δράσης είναι ακόμα πιο καθαρή η γραμμή της υποταγής και αποδοχής αυτής της πολιτικής που ακολουθούν αυτές οι παρατάξεις. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ τόνισαν ότι θα συνεχίζουν την πάλη για την ενότητα δράσης και της συσπείρωσης των δυνάμεων, με ταξικό προσανατολισμό και ρήξη με αυτή την πολιτική. Τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του ΕΚΠ καταψήφισε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη χτεσινή διοίκηση ήταν η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι από τέσσερα σωματεία, των ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ, των Οικονομικών Αξιωματικών, των ηλεκτρολόγων του Εμπορικού Ναυτικού και των Τσιμέντων «Ηρακλής», τα οποία δεν είχαν εκλέξει νόμιμα αντιπροσώπους! Επίσης οι δυο παρατάξεις νομιμοποίησαν τους αντιπροσώπους από την Ενωση Ναυτών, παρά το όργιο νοθείας που είχε προηγηθεί στις εκλογές της Ενωσης, καθώς και τους αντιπροσώπους εφτά ναυτεργατικών σωματείων που δεν έχουν εφαρμόσει την απλή αναλογική για την εκλογή των οργάνων τους!

Τέλος η ΔΕΣΚ καταψήφισε και τον οικονομικό απολογισμό, καθώς όπως κατήγγειλε το προηγούμενο συνέδριο είχε παραπλανηθεί, αφού ένα πλεόνασμα που υπήρχε τότε δεν εμφανίστηκε και επιπλέον η εξελεγκτική επιτροπή δεν κατέθεσε έκθεση ελέγχου των οικονομικών.

ΓΣΕΕ
Ενημέρωση ανέργων (και) για προγράμματα... .

Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης έκοψε την κορδέλα των εγκαινιών του «Γραφείου Ενημέρωσης»

Στην εγκαινίαση του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, προχώρησε χτες η ΓΣΕΕ, που σκοπό έχει την «έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» των εργαζομένων, καθώς και των αλλοδαπών εργαζομένων. Ταυτόχρονα όμως, εγκαινιάστηκε και το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων, που συλλειτουργεί στο ίδιο κτίριο της οδού Βούλγαρη 1 και Πειραιώς.

Γι' αυτό το λόγο η κορδέλα των εγκαινίων κόπηκε από τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση,καθώς η λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Βασικός σκοπός των Γραφείων αυτών - που η δημιουργία τους ορίζεται από τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου 2639 - είναι ο προσανατολισμός των ανέργων σε διάφορα προγράμματα που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ετσι, η ηγεσία της ΓΣΕΕ βαδίζει ακόμη μια φορά στο δρόμο που χαράζει η κυβερνητική πολιτική, με τα «ενεργητικά» μέτρα για την απασχόληση.

Ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του, επανέλαβε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάνοντας σαφές μεταξύ άλλων ότι αυτές θα έρθουν με την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης, μαθητείας κ.ά.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, μίλησε για προσπάθεια των συνδικάτων να βρουν τρόπους ώστε να είναι ωφέλιμα. Ωστόσο, ο μηχανισμός που στήνει η κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό στόχο: Την προώθηση των «νέων» εργασιακών σχέσεων, που εμπεριέχονται με διάφορες μορφές σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ