ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαχητικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μήνυμα αντίστασης στην ωμή καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας, τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο της Νέας Τάξης στα Βαλκάνια και στις νέες δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό έστειλαν το Σαββατοκύριακο οι αγωνιστές της ειρήνης μέσα από μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα και Κατερίνη, στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης.

ΑντιΝΑΤΟικό κομβόι

Εκατοντάδες άνθρωποι, αψηφώντας τη βροχή, το πρωί της Κυριακής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και της ΕΔΥΕΘ και έδωσαν το «παρών» στην πραγματικά απρόσμενα μεγάλη αυτοκινητοδρομία, που ξεκίνησε μπροστά από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, με κατεύθυνση τα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά, όπου θα πραγματοποιηθεί το τελικό μέρος της ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic MIX 2000. Μετέφεραν το αισιόδοξο μήνυμα πως όλοι μαζί, λαός και νεολαία, πρέπει και μπορούν να ματαιώσουν τις ασκήσεις των ΝΑΤΟδολοφόνων.

Περίπου 300 αυτοκίνητα σχημάτισαν το μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κομβόι που μετέφερε το κάλεσμα αντίστασης και πάλης στους κατοίκους της περιοχής. Από τα μεγάφωνα των αυτοκινήτων επαναλαμβάνονταν η προειδοποίηση: «Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν τώρα μέσα στο σπίτι μας. Να ξεσηκωθούμε». Τα παιδιά της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» μοίραζαν προκηρύξεις στους δημότες. Και σε όλη τη διαδρομή από τον Λαγκαδά, τον Προφήτη μέχρι το Σοχό το κομβόι μεγάλωνε, κάνοντας ακόμη πιο δυνατή τη φωνή διαμαρτυρίας στις επιπτώσεις που επιφέρει η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης στο νομό.

Πρώτη στάση των αγωνιστών της ειρήνης στον Προφήτη. Εκεί, λίγα μέτρα μακριά από το δημαρχείο του Δήμου Εγνατίας, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης προειδοποίησε πως η χώρα μπαίνει σε μια νέα μορφή κατοχής με την ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποτακτικά συναινούν στις επιλογές των ιμπεριαλιστών. «Τώρα να προβάλουμε ξανά το μεγάλο όχι σ' αυτούς που έρχονται σήμερα να προωθήσουν τα σχέδια, που δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν πριν 50 χρόνια», είπε ο Μ. Σπυριδάκης, «για την ειρήνη, την ανεξαρτησία, το μέλλον των παιδιών μας. Να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε πριν γίνει η χώρα μας προτεκτοράτο, πριν εκχωρηθούν και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

Επόμενος σταθμός το χωριό Ασκός, του Δήμου Σοχού. Εκεί τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος και μέλη του Διαμερισματικού Συμβουλίου. «Ο Ασκός είναι μαζί σας στον αντιπολεμικό αγώνα που κάνετε», ήταν η φράση του προέδρου Ι. Κουτζουβελίδη. Και σηματοδοτούσε την αγανάκτηση των κατοίκων, που η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, τους έχουν καταδικάσει στην άγνοια. Κανείς δεν τους ενημέρωσε για τη διεξαγωγή της άσκησης, για τα χωράφια που θα χρησιμοποιηθούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αγροτών, για το οικολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τη χρήση των όπλων. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την περιοχή Ασκού - Προφήτη, αλλά ολόκληρη σχεδόν την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, Ανατολικής και Δυτικής, από την Επανωμή και το Αγγελοχώρι μέχρι το Χορτιάτη και τη Χαλάστρα.

Η αυτοκινητοδρομία ολοκληρώθηκε στον Αγιο Βασίλειο, αφού προηγουμένως πέρασε μέσα από το Σχολάρι και τα Λαγκαδίκια.

Στις άλλες πόλεις

Με μια μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σερρών, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η πορεία ειρήνης που οργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής. Η πορεία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα μπροστά από το στρατόπεδο Εμ. Παπά. Στην ενδιάμεση στάση που πραγματοποιήθηκε, μαθητές του Λυκείου Ελληνίδων παρουσίασε ένα δρώμενο για την ειρήνη, βασισμένο σε κείμενα του Γ. Ρίτσου.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε μίλησαν ο Γ. Μπουσμπούκης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης και η Φ. Σαραντίδου, από το Σύλλογο Γυναικών. Και οι δύο περιέγραψαν τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και κάλεσαν τους πολίτες να συστρατευτούν στο κίνημα ειρήνης και να απαιτήσουν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, που μετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις σε Βαλκανικές χώρες, καθώς και παύση κάθε διευκόλυνσης στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στην αθλητική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας το πρωί της Κυριακής. Από την πλατεία της πόλης ξεκίνησε αγώνα δρόμου στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Συμμετείχαν κυρίως νέοι άνθρωποι, ενώ δεν έλειψαν και οι μεγαλύτερης ηλικίας που έτρεξαν και κέρδισαν το στοίχημα, αφού όλοι τερμάτισαν και πήραν το έπαθλο της νίκης. Αναμνηστικά διπλώματα και ένα βιβλίο με φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκδήλωση που στηρίχτηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού Καβάλας, έκλεισε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης, Κ. Παρτσαλίδη και Κ. Μακέδο.

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη μετατροπή της Πιερίας σε μόνιμο αποβατικό σταθμό των Αμερικάνων δολοφόνων και των άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, διαμήνυσαν το απόγευμα της Κυριακής οι φίλοι της ειρήνης που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και η ΠΕΑΕΑ Κατερίνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, μίλησαν η Σ. Κακουλίδου (επ. Ειρήνης) και ο Χ. Μπούσιος (ΠΕΑΕΑ). Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν το ποντιακό χορευτικό σχήμα του συλλόγου «Αργος» του Ανω Αϊ Γιάννη Πιερίας και το μουσικό συγκρότημα του Αγ. Παντελεήμονα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ορκος αντιπολεμικής πάλης

Πορείες Ειρήνης την Κυριακή σε Τρίκαλα, Βόλο, Καρδίτσα. Τη σκυτάλη παίρνουν την Πέμπτη οι φιλειρηνιστές της Λάρισας

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Λάρισας κατά της εγκατάστασης του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου
Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Λάρισας κατά της εγκατάστασης του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου
Μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής πάλης έστειλαν οι φιλειρηνιστές των Τρικάλων, της Μαγνησίας και της Καρδίτσας, συμμετέχοντας στις πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, που έγιναν στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης και κορυφώθηκαν με Πορείες Ειρήνης την Κυριακή. Βαδίζοντας στα «βήματα» του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ορκίστηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της πολεμοκάπηλης άσκησης του ΝΑΤΟ, «Dynamic mix 2000», που διοργανώνεται από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη για να «ξηλωθεί» το Στρατηγείο του θανάτου από την περιοχή και τη χώρα.

Τη σκυτάλη των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων θα πάρουν την Πέμπτη οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, συμμετέχοντας στην Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από τη Γιάννουλη και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα ακολουθήσει φιλειρηνική εκδήλωση.

Στα Τρίκαλα

Στα βήματα της ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης πορεύτηκαν οι φιλειρηνιστές των Τρικάλων, διαδηλώνοντας την καταδίκη τους στη βάρβαρη Νέα Τάξη Πραγμάτων του ΝΑΤΟ και στα πολεμοκάπηλα σχέδιά της σε βάρος των λαών της περιοχής, στην πραγμάτωση των οποίων συμβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία έγινε στα πλαίσια των πολύμορφων φιλειρηνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο νομό, τις οποίες διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων σε συνεργασία με άλλους μαζικούς φορείς.

Με σημείο εκκίνησης την Καλαμπάκα, οι ειρηνοδρόμοι των Τρικάλων, μικροί και μεγάλοι, κρατώντας σημαίες, πανό, πικέτες, βροντοφώναζαν αντιπολεμικά συνθήματα κατά του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, της άσκησης «Dynamic mix», των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ. Διανύοντας 22 χιλιόμετρα κατέληξαν στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, όπου ακολούθησε φιλειρηνική εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Λάζο.

Στη Μαγνησία

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων διατράνωσαν και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας, με τη συμμετοχή τους στην Πορεία Ειρήνης, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στο νομό, που διοργάνωσαν η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς του νομού.

Η Πορεία Ειρήνης ξεκίνησε από την πλατεία Ανακασιάς Ιωλκού, όπου μίλησε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης, απηύθυνε χαιρετισμό η δήμαρχος Ιωλκού Βασιλική Σταυροπούλου, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές, με παλμό και μαχητικότητα, πραγματοποίησαν την πορεία, η οποία κατέληξε στην Παραλία του Βόλου. Με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που φώναζαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην άσκηση «Dynamic mix», για τη διεξαγωγή της οποίας θα χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όπου θα αποβιβαστούν τα τουρκικά και άλλα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη.

Στη φιλειρηνική εκδήλωση που έγινε στην Παραλία, μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου Χάρης Ρούσης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κ. Θώμος και χαιρέτισε η Ειρήνη Γερογιάννη, εκπρόσωπος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη».

Στην Καρδίτσα

Την υπόσχεση ότι δε θα σταματήσουν ούτε στιγμή ν' αγωνίζονται για την Ειρήνη έδωσαν και οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας, δίνοντας το «παρών» τους στην πορεία που έγινε. Ξεκινώντας από το «Δέλτα» Καρδίτσας, οι ειρηνοδρόμοι πορεύτηκαν στα βήματα της αταλάντευτης αντιιμπεριαλιστικής πάλης, καταδικάζοντας τα πολεμοκάπηλα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων σε βάρος των λαών της περιοχής. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πλαστήρα της Καρδίτσας, όπου έγινε φιλειρηνική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας Γ. Χανζοπλάκης και μίλησαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κ. Μακρής και η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Φωτεινή Καραχάλια. Στην Πορεία Ειρήνης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Δυναμικές αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις

Η αυλαία του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, έπεσε την Κυριακή το βράδυ με την άφιξη των χιλιάδων μαραθωνοδρόμων της ειρήνης στην πλατεία Συντάγματος. Οπως είναι όμως γνωστό, ο Μάης έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ, μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης του λαϊκού κινήματος και μια σειρά από μικρές αλλά και μεγάλες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στις συνοικίες της Αθήνας, οι Επιτροπές Ειρήνης διοργανώνουν συζητήσεις αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουν μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.

Στην Αττική

- Αύριο Τετάρτη 17 του Μάη, στις 8 μ.μ, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν σε φιλειρηνική - αντιΝΑΤΟική εκδήλωση, στην πλατεία ΗΣΑΠ της πόλης. Θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Επίσης, αύριο, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, που θα απαγγείλει ο Θανάσης Καραγιάννης. Συγχρόνως, θα υπάρξουν και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

-Την Κυριακή 28 του Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα διοργανώσει σε συνεργασία με τον ποδηλατικό σύλλογο ΓΑΣ «Ιάσονας», ποδηλατοδρομία συμπαράστασης στα παιδιά - θύματα της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Στην Πελοπόννησο

Μια σειρά αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται και στην Πελοπόννησο, με απόφαση που πήραν μετά από κοινή σύσκεψη οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νησιών, εκπρόσωποι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συμμετοχή το Σάββατο 20 του Μάη στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κυπαρισσία κατά της ΝΑΤΟικής απόβασης.

Η συμμετοχή την Κυριακή 28 του Μάη στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου, αλλά και στην παλλαϊκή πορεία που θα γίνει από την Κερασίτσα στην Τρίπολη την ίδια μέρα.

Ηδη οι Επιτροπές Ειρήνης, τα συνδικάτα και πολλοί άλλοι φορείς σ' όλη την Πελοπόννησο προετοιμάζονται εντατικά να δώσουν δυναμικό «παρών» ενάντια στους ΝΑΤΟικούς νεοκατακτητές της.

Στην Κρήτη

Οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων νομών της Κρήτης, συνδιοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 28 του Μάη, η οποία θα καταλήξει έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Επιτροπών, καλούν όλο το λαό του νησιού να πάρει μέρος δυναμικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και να απαιτήσει να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακαταμάχητος

Μαχητικές οι πορείες ειρήνης σε Λαμία, Χαλκίδα και Λιβαδειά

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Μ' αυτά και με άλλα αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά και φιλειρηνικά συνθήματα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι φιλειρηνιστές και η νεολαία σε τρεις πόλεις της Στερεάς - Εύβοιας, βάδισαν την Κυριακή και την προηγούμενη Παρασκευή στα βήματα του «Οδοιπόρου της Ειρήνης» του μαχητή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Από τη Χαλκίδα και Λιβαδειά την Κυριακή και από τη Λαμία την προηγούμενη Παρασκευή, στις πορείες Ειρήνης και στα συλλαλητήρια το μήνυμα, που «έφυγε» προς τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και τα «τσιράκια» τους, τις φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις ανάμεσά τους και την ελληνική ήταν σαφές: ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακαταμάχητος, μπορεί να ανατραπεί η «νέα τάξη πραγμάτων», όταν ο λαός, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να επιβάλουν τη Νέα Τάξη της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης.

Στη Λαμία

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου, και οι συγκεντρωμένοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στους εργαζόμενους και το λαό να διαδηλώσουν το ΟΧΙ στον ευρωατλαντικό φασισμό, και κατά του ζοφερού μέλλοντος, που μας επιφυλάσσει η «παγκοσμιοποίηση». Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας μίλησε ο Χρ. Φουσέκης, ενώ χαιρέτισαν ο νεολαίος Β. Καστριτσέας από τη ΝΔΕ και εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, ο Α. Μούσης.

Την Κυριακή, 14 Μάη, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με πορείες Ειρήνης που έγιναν από Ν. Αρτάκη - Χαλκίδα στην Εύβοια και Καρακόλιθο - Λιβαδειά στη Βοιωτία.

Στη Χαλκίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η ΝΔΕ, οι Δήμοι Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης, το παράρτημα της ΠΕΑΕ και το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών, συνδιοργάνωσαν την πορεία Ν. Αρτάκη - Χαλκίδα (8 χλμ.). Στην αφετηρία σε μικρή εκδήλωση που έγινε, διαβάστηκε ποίημα από μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά του πολέμου και χαιρέτισε ο δήμαρχος Ν. Αρτάκης, Τηλ. Χατζηγιαννακέρης. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία με συνθήματα και τραγούδια αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά, οι φιλειρηνιστές που συμμετείχαν, έδωσαν το χαρακτήρα της εκδήλωσης, ενώ βρήκε τη θετική ανταπόκριση των οδηγών (η πορεία κινούνταν στο ένα διάζωμα της ΕΟ Χαλκίδας - Ιστιαίας) όσο και των κατοίκων της Αρτάκης και της Χαλκίδας. Καταλήγοντας η φιλειρηνική πορεία στην παραλία της Χαλκίδας, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου της πόλης ο Τηλ. Ζήκος δημοτικός σύμβουλος και μίλησε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης.

Στη Λιβαδειά

Από τον Καρακόλιθο, όπου το πρωί της Κυριακής (11 π.μ.) τα παραρτήματα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ, οι δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου και οι συγγενείς των θυμάτων τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνο των 123 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24 Απρίλη 1944, ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα η πορεία των φιλειρηνιστών προς τη Λιβαδειά, στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Θήβας - Λιβαδειάς, η ΝΔΕ, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. H πορεία βάδισε τα 10 χιλιόμετρα από τον Καρακόλιθο στη Λιβαδειά και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε η Τ. Κοντογιάννη, εκπρόσωπος της επιτροπής ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ