ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, για αποτελεσματικούς αγώνες!

Πανελλαδική αγροτική σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο, στον Παλαμά Καρδίτσας, με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας

Πανελλαδική σύσκεψη στελεχών του αγροτικού κινήματος και αγροτών, με θέμα την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 14 Φλεβάρη, στον Παλαμά Καρδίτσας. Η διοργάνωση της σύσκεψης, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Παλαμά, αποφασίστηκε σε συνεδρίαση εκπροσώπων των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων και της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας. Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων, αγρότες, για να συζητήσουν και να εξειδικεύσουν το ψήφισμα του μπλόκου της Νίκαιας, το συντονισμό του αγώνα, αναδεικνύοντας τη δύναμη της οργάνωσης και τη χρησιμότητα του συντονισμού στη γραμμή της σύγκρουσης με τις αιτίες που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Στη συνεδρίαση, που έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, επισημάνθηκε ότι μετά και τις πρόσφατες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις προβάλλει ακόμα πιο καθαρά η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τις Επιτροπές Αγώνα, για την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα οι αγροτικοί αγώνες.

Με «γραμμή» σύγκρουσης!

Οι εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών και της Επιτροπής Αγώνα αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην εμπειρία και την πλούσια παρακαταθήκη του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβρη και κορυφώθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας με επιτυχία, η οποία στηρίχτηκε στην ενότητα και αποφασιστικότητα να τον συνεχίσουν, διεκδικώντας σταθερά την ικανοποίηση των αιτημάτων του ψηφίσματος που δίνουν λύσεις στο σήμερα και στο αύριο των μικρομεσαίων αγροτών.

Στην εισηγητική ομιλία του, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι τα αιτήματα αυτά ανέδειξαν και αντιπάλεψαν τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, που βρίσκονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων. Και βεβαίως, συνέχισε, έθεσαν στο στόχαστρο τις πρόσφατες καταστροφικές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έρχονται να δώσουν τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες, όπως αυτές για τον καπνό, τα σιτηρά, το βαμβάκι, την κατάργηση των επιδοτήσεων για τους φτωχούς αγρότες, τη δυνατότητα αφαίρεσης 10%, επιπλέον, από την ενιαία ενίσχυση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θεομηνιών και οικονομικών κρίσεων στην αγροτική οικονομία, παίρνοντας, στην ουσία τα χρήματα από τη μια τσέπη του αγρότη για να τα βάλουν στην άλλη.

Επίσης, τόνισε ο Β. Μπούτας, το μπλόκο της Νίκαιας έδειξε τις δύο γραμμές στον αγώνα. Η μία γραμμή είναι της υποταγής, της συναίνεσης και της συγκάλυψης των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα, που εκφράζεται από ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τα μπλόκα που στήθηκαν για να υπονομεύσουν τον αγώνα, στηριζόμενα σε επιτροπές που την κρίσιμη στιγμή του αγώνα, δήλωναν ικανοποιημένοι μετά τις συναντήσεις με τον υπουργό Γεωργίας και τα διέλυσαν, γιατί τα αιτήματα και το πλαίσιο ήταν τέτοια που δεν έθιγαν τα αίτια των προβλημάτων και δεν έδιναν την προοπτική στο αύριο των μικρομεσαίων αγροτών. Και η άλλη, όπως εκφράστηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο στηρίχτηκε στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα - αγροτικούς συλλόγους, Ομοσπονδίες - και την Επιτροπή Αγώνα που έδινε και δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι στον αγώνα με γραμμή σύγκρουσης και διεκδίκησης, όπως αποτυπώθηκε στο ψήφισμα της κινητοποίησης. Και σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του αγώνα είναι η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, με την ενεργοποίηση αγροτικών συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σ' όλη την Ελλάδα και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου στο αγροτικό κίνημα.

Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του αγωνιστικού πόλου για τη συνέχιση και ένταση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στη συνεδρίαση και οι Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Σπ. Τσιοτινός, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Σ. Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κ. Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, ο Χρ. Μπινέκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κρανιάς κ.ά.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική ξεκληρίσματος

Δυναμική αγροτική κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην Κέρκυρα ελαιοκαλλιεργητές του νησιού, διεκδικώντας την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος.

Μικρομεσαίοι παραγωγοί με διακριτή την παρουσία νέων αγροτών, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από Αϊ - Μαθιά, Ραχτάδες, Επίσκεψη, Νύμφες, Λευκίμμη, Γιαννάδες, Σπαρτίλα και άλλες ελαιοκομικές περιοχές του νησιού ανταποκρίθηκαν για ακόμη μια φορά στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Με προσυγκεντρώσεις στη γέφυρα των Γιατρών και την περιοχή Μεσογγή της Λευκίμμης κατέφθασαν με πομπή από δεκάδες αγροτικά οχήματα στην Περιφέρεια και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της. Με διάχυτη την αγωνιστική διάθεση, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να υποστούν αγόγγυστα και μοιρολατρικά την πολιτική ξεκληρίσματος και ερήμωσης της υπαίθρου. Σε αυτήν την πολιτική που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην κατρακύλα των τιμών, στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, αλλά και στο πετσόκομμα και μη καταβολή σε σημαντικό αριθμό ελαιοκαλλιεργητών ακόμη και αυτών των πενιχρών επιδοτήσεων, προβλήθηκε η ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες σήμερα, που δένουν με την προοπτική μιας άλλης φιλοαγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων, που συσπειρώνονται στις γραμμές του, δηλώνοντας για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους.

Στις συνέπειες από αυτήν την πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού, διωγμού των μικρομεσαίων παραγωγών από τα χωράφια τους, στάθηκε στην ομιλία του ο Βασίλης Αρμενιάκος εκ μέρους της ΠΑΣΥ. Υπογράμμισε την ανάγκη ανασύνταξης και αναζωογόνησης των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος συνολικά, σε αγωνιστική κατεύθυνση, κόντρα στην πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, στηρίζουν και υπηρετούν τα κόμματα και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους.

ΕΒΡΟΣ
Σαπίζει στις αποθήκες η παραγωγή

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Β.Εβρου του ΚΚΕ

Απούλητες στις αποθήκες παραμένουν μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων(πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα) στη Βύσσα του Β. Εβρου, με ορατό πια τον κίνδυνο να καταστραφούν.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ, η πολιτική της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που απελευθέρωσαν τις εισαγωγές, είναι η κύρια αιτία που οι αγρότες της Βύσσας, όπως και όλης της χώρας, δυσκολεύονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

«Σήμερα αρκετούς μήνες μετά τη συγκομιδή, παραμένουν στην περιοχή απούλητα χιλιάδες τόνοι σιτηρών και καλαμποκιού. Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των αγροτοσυνδικαλιστών του ευρωμονόδρομου, που στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις φρόντισαν να περιορίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο, σε κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις για το σήμερα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ΚΑΠ και αρνούμενοι πεισματικά να υιοθετήσουν αιτήματα, όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, όπως η προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, όπως ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου καλεί τους αγρότες της Βύσσας δυναμικά να απαιτήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές, προστασία ντόπιας παραγωγής, μείωση κόστους. Σημειώνει ακόμη ότι με αναφορά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου έφεραν το θέμα στη Βουλή.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Ο ΕΦΕΤ «τρώει» τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Για προσπάθεια διάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνουν λόγο, με κοινή τους ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των Γεωτεχνικών, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο, με την οποία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Κτηνιατρικών υπηρεσιών στον ΕΦΕΤ.

Η παραπάνω ενέργεια, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της οργάνωσης και λειτουργίας του «Ενιαίου Συστήματος Επισήμων Ελέγχων» σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Η σχετική τροπολογία εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταφοράς του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην αρμοδιότητα του υπουργείου. Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΟΓΕΔΥ είχε χαιρετίσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, λέγοντας ότι «αποτελούν σταθμό στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων» και βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στην επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ