ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ - ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Κοινός ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Συνάντηση που σηματοδοτεί την έναρξη στενότερης συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στην Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και την Ενωση Αγωνιστών της Κουβανικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα γραφεία της Ενωσης.

Ο Κάλα Σαγκέ Α' γραμματέας της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας, που εκπροσώπησε την Ενωση Αγωνιστών Κουβανικής Επανάστασης, πληροφόρησε τους εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ότι η Ενωση Αγωνιστών της Κουβανικής Επανάστασης ιδρύθηκε το 1993, στα δύσκολα πρώτα χρόνια της αντεπανάστασης. Αριθμεί 12.224 «βάσεις» στη χώρα και 330.000 μέλη, τα οποία είναι βετεράνοι επαναστάτες, άνθρωποι που συμμετείχαν σε διεθνιστικές αποστολές αλληλεγγύης, εθελοντές που πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο (1936 - '39), αγωνιστές του παράνομου αγώνα κατά της δικτατορίας του Μπατίστα (1956 - '58), μέλη μυστικών υπηρεσιών και του στρατού που πολέμησαν στον Κόλπο των Χοίρων (1961). Μετέφερε ακόμα εμπειρία από την πλούσια δραστηριότητα της Ενωσης, τους βαθείς δεσμούς της με τη νεολαία και τη συνεργασία της με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μιλώντας εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο πρόεδρος της Ενωσης, Χρήστος Τζιντζιλώνης, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, των πρωτοπόρων κομμουνιστών στους αντιφασιστικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού, αλλά και στην επιχείρηση από πλευράς αστικής τάξης να παραποιηθεί η ιστορία, να εκμηδενιστεί αυτή η προσφορά και η προοπτική των αγώνων. Τόνισε ότι η τροποποίηση κάποιων άρθρων του καταστατικού στο τελευταίο συνέδριο της Ενωσης στοχεύει στο να «αγκαλιάσει» η Ενωση όλες τις γενιές, τους απογόνους των αγωνιστών, τους φίλους της ΕΑ και του ΔΣΕ. Για αυτό το σκοπό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, ώστε να μεταλαμπαδευτούν η ιστορία και οι αξίες των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων στους νεότερους.

Στο τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χάρισαν στον Κ. Σαγκέ ενημερωτικά υλικά, όπως οπτικοακουστικό υλικό, λευκώματα, το ημερολόγιο του ΔΣΕ, άλλα αναμνηστικά αντικείμενα, όπως και το καταστατικό της Ενωσης. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη θέληση και την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στο εξής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ανοίγει θέμα περιορισμών στα blogs

Παρ' όλο που η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης διαψεύδει πως είναι στις προθέσεις του να καθιερώσει την επώνυμη δημοσίευση σχολίων στα blog με ενημερωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η χτεσινή ανακοίνωσή του δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι σκοπεύει να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για την «οριοθέτηση του κοινού τόπου μεταξύ της ελεύθερης διακίνησης και της προστασίας και της αξιοπρέπειας του πολίτη». Από την ανακοίνωση φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει περιορισμούς στη διακίνηση των ιδεών και της ελευθεροτυπίας μέσα από τα «blogs» στο διαδίκτυο.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Επικυρώνει απολύσεις

Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρούν οι επιχειρήσεις, ενώ η... ανεξάρτητη Δικαιοσύνη τις επικυρώνει. Μάλιστα, σε μια περίπτωση απόλυσης 50χρονου μάγειρα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε νόμιμη την απόλυση, που έγινε για... οικονομοτεχνικούς λόγους. Αποφάνθηκε μάλιστα ότι ο απολυθείς μάγειρας υπερείχε των συναδέλφων του ως προς τα οικονομικοκοινωνικά κριτήρια (άνεργη η γυναίκα του και η κόρη του φοιτήτρια), την αρχαιότητα και την εμπειρία, ωστόσο, αυτός έπρεπε να απολυθεί γιατί οι άλλοι συνάδελφοί του υπερείχαν ως προς το κριτήριο της «υπηρεσιακής απόδοσης», καθώς διέθεταν πτυχίο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων διετούς φοίτησης. Με αυτό το σκεπτικό ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση μάγειρα που ζητούσε να ακυρωθεί η απόλυσή του.

ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Χαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιοχές

Σε «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» χαρακτηρίζεται η χερσαία και λιμναία περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας και ως «Προστατευόμενη Περιοχή της Λίμνης Καστοριάς» χαρακτηρίζεται το χερσαίο και λιμναίο περιβάλλον της αντίστοιχης λίμνης, με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

  • Οσον αφορά το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, αυτό καλύπτει μία έκταση 327.000 στρεμμάτων και χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας, εκ των οποίων η Α Ζώνη απόλυτης προστασίας περιλαμβάνει τις περιοχές Σλάτινας Λαιμού - Οπάγιας, Κρίνας - Κούλας και Κεραμίτσας, βόρεια της λίμνης Μικρολίμνης.
  • Οσον αφορά την περιοχή της λίμνης Καστοριάς, η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει 246.000 στρέμματα και χωρίζεται σε τρεις Ζώνες προστασίας.

Πάντως, παρά τον χαρακτηρισμό τους σε προστατευόμενες περιοχές, παραμένουν ορθάνοιχτα «παράθυρα» εμπορευματοποίησης της γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ζώνη Γ του εθνικού Πάρκου Πρεσπών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα χωριά Ψαράδες, Πύλη, Βροντερό, τον οικισμό Αγίου Αχιλλείου και όλη την αγροτική περιοχή στα ανατολικά των λιμνών με τα αντίστοιχα χωριά, χαρακτηρίζεται ως «περιοχή οικοανάπτυξης», όπου «φωτογραφίζεται» η κατασκευή ξενώνων έως 72 κλινών!

Ενας 20χρονος βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής άγρια δολοφονημένος σε σκουπιδότοπο στο Κορωπί, δεμένος μάλιστα πισθάγκωνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το θύμα είχε απαχθεί από το βράδυ της Πέμπτης. Αυτοί που φέρονται να τον είχαν απαγάγει, είχαν ζητήσει 35.000 ευρώ, χρήματα τα οποία τελικά δεν εισέπραξαν.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι ο 20χρονος δολοφονήθηκε σε άλλο σημείο και μεταφέρθηκε στο σημείο που βρέθηκε. Παράλληλα, εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, με πρώτο αυτό της απαγωγής για τα λύτρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή, ο θάνατος του 20χρονου επήλθε περίπου 35 ώρες πριν από την ανεύρεση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ