Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Χαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιοχές

Σε «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» χαρακτηρίζεται η χερσαία και λιμναία περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας και ως «Προστατευόμενη Περιοχή της Λίμνης Καστοριάς» χαρακτηρίζεται το χερσαίο και λιμναίο περιβάλλον της αντίστοιχης λίμνης, με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

  • Οσον αφορά το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, αυτό καλύπτει μία έκταση 327.000 στρεμμάτων και χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας, εκ των οποίων η Α Ζώνη απόλυτης προστασίας περιλαμβάνει τις περιοχές Σλάτινας Λαιμού - Οπάγιας, Κρίνας - Κούλας και Κεραμίτσας, βόρεια της λίμνης Μικρολίμνης.
  • Οσον αφορά την περιοχή της λίμνης Καστοριάς, η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει 246.000 στρέμματα και χωρίζεται σε τρεις Ζώνες προστασίας.

Πάντως, παρά τον χαρακτηρισμό τους σε προστατευόμενες περιοχές, παραμένουν ορθάνοιχτα «παράθυρα» εμπορευματοποίησης της γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ζώνη Γ του εθνικού Πάρκου Πρεσπών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα χωριά Ψαράδες, Πύλη, Βροντερό, τον οικισμό Αγίου Αχιλλείου και όλη την αγροτική περιοχή στα ανατολικά των λιμνών με τα αντίστοιχα χωριά, χαρακτηρίζεται ως «περιοχή οικοανάπτυξης», όπου «φωτογραφίζεται» η κατασκευή ξενώνων έως 72 κλινών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ