ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Αρχίζει το «παζάρι» κυβέρνησης - MIG

Associated Press

Σήμερα αρχίζει το «παζάρι» κυβέρνησης - «Marfin Investment Group» (MIG) για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο κεφάλαιο. Το νέο στάδιο εκποίησης του ομίλου ΟΑ τελεί υπό την τυπική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιτηρεί από την αρχή αυστηρά όλες τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις σε κάθε Ελληνα επιχειρηματία να εκδηλώσει δημόσιο ενδιαφέρον για την εξαγορά του ομίλου.

Οι κυβερνητικές εκκλήσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ενώ δηλώσεις στον Τύπο έκανε και ο Α. Βγενόπουλος της MIG.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Χατζηδάκη, η κυβέρνηση προχωρά μπροστά με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο, «με βάση τις αρχές που έχουμε διατυπώσει για την αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων». Η τελευταία αποστροφή του υπουργού έγινε για να απαλύνει δήλωση του Γ. Παπαθανασίου σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου φέρεται να λέει «όποιος επιχειρηματίας θέλει και έχει χρήματα, περιλαμβανομένου και του κ. Θ. Βασιλάκη (σ.σ.: μεγαλομέτοχος της «Aegean Airlines») μπορεί να έρθει για την "Ολυμπιακή"». Ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να αποδώσει σε «παρεξήγηση» τη δήλωση Γ. Παπαθανασίου, ενώ και από το υπουργείο Οικονομίας εκδόθηκε λίγο αργότερα ανακοίνωση, με την αναφορά: «Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν έκανε καμία πρόσκληση σε κανένα συγκεκριμένο επιχειρηματία για την "Ολυμπιακή". Ισχύει η δημόσια πρόσκληση της κυβέρνησης προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και ταυτόχρονα η κυβερνητική δέσμευση για προστασία του ανταγωνισμού».

Ο Α. Βγενόπουλος, με δηλώσεις του στον Τύπο, το Σαββατοκύριακο, είπε ότι τα 200 εκατ. ευρώ που προτίθεται να επενδύσει για την ΟΑ δεν είναι μεγάλο νούμερο για την MIG. Ανέφερε ότι η «Aegean» αξιολογείται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η ΟΑ διαθέτει δύο επιπλέον πλεονεκτήματα, το οικόπεδο με τα 500 στρέμματα και τα δύο υπόστεγα για την τεχνική βάση και την επίγεια εξυπηρέτηση. Επανέλαβε ότι προτίθεται να προσλάβει ορισμένους εργαζόμενους στην ΟΑ, αφού μελετήσει τους φακέλους τους. Οσοι επιλεγούν, θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις με «διαφορετικά συμβόλαια και άλλους όρους».

Ο Κ. Χατζηδάκης δεν απάντησε σε ερώτηση για το πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, λέγοντας αόριστα ότι αυτό θα προκύψει από την πορεία των συζητήσεων.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Φεύγει το γήπεδο, έρχεται το πάρκιγκ

Με τις ευλογίες κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ η «διπλή ανάπλαση» Αλεξάνδρας - Βοτανικού που σημαίνει «διπλή εμπορευματοποίηση»

Σε «διπλή εμπορευματοποίηση» εξελίσσεται η περιβόητη «διπλή ανάπλαση» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όπως επισήμανε ο Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με θέμα την ανάπλαση της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του χώρου που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο του ΠΑΟ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε, στο χώρο του σημερινού γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας, θα κατασκευαστεί υπόγειο πάρκιγκ, περίπου 800 θέσεων, χώροι αναψυχής - εστίασης και μουσείο της ΠΑΕ ΠΑΟ. Μάλιστα, ακόμη και η ίδια η εισήγηση της διοίκησης του Δήμου καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ότι στο χώρο θα αναπτυχθεί «υψηλό πράσινο». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι μόλις το 35% του χώρου θα έχει «υψηλό πράσινο» και αυτό - όπως σημειώνεται - «κατά το δυνατόν».

«Είναι γνωστό ότι πάνω από τους υπόγειους χώρους στάθμευσης, δεν μπορεί να γίνει υψηλό πράσινο», σημείωσε ο Μαν. Δανδουλάκης. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ζώνη υψηλού πρασίνου που θα περιλαμβάνει το χώρο του γηπέδου και θα φτάνει μέχρι Λυκαβηττό. «Να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη η πρωτεύουσα», τόνισε ο Μαν. Δανδουλάκης. Τέλος, αφού επισήμανε την ανάγκη να είχε γίνει διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της «Συμπαράταξης» στην εμπορευματοποίηση του χώρου με την κατασκευή του αναψυκτηρίου και χώρου εστίασης.

Η «Συμπαράταξη», καταψήφισε την πρόταση, όπως σταθερά κάνει σε κάθε ψηφοφορία για τη «Διπλή Ανάπλαση», διαφωνώντας επί της αρχής με το έργο.

Η διοίκηση του Δήμου (ΝΔ) και το ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν. Ο ΣΥΝ, όπως είπε, διατηρεί «σοβαρές επιφυλάξεις για τις εμπορικού χαρακτήρα χρήσεις που προβλέπονται», αλλά δεν καταψήφισε. Ψήφισε «λευκό»! Η στάση αυτή αποτέλεσε αφορμή για νέα επικοινωνιακή «κόντρα» μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και της παράταξης που στηρίζεται από το ΣΥΝ, όπου οι μεν κατηγορούν τους δε - και το αντίστροφο - ότι δεν επιθυμούν την... ανέγερση του νέου γηπέδου και την ολοκλήρωση της διπλής ανάπλασης. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδεικνύουν πόσο κόπτονται για την ταχύτερη υλοποίηση ενός έργου που κερδισμένο θα έχει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τον αθηναϊκό λαό, έτσι όπως εξελίσσεται.

ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ
Σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης

Παρέμβαση του ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Σοβαρή καθυστέρηση παρατηρείται στην προώθηση των διαδικασιών σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης για τη δυνατότητα της αποτέφρωσης των νεκρών, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν την αποτέφρωση να μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού και να επιβαρύνονται με το τεράστιο κόστος μεταφοράς.

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι η καθυστέρηση είναι δικαιολογημένη, γιατί πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που προωθείται στη χώρα μας κόντρα σε ριζωμένα στερεότυπα αρκετών ετών. Ανέφερε ότι έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών να περάσουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις σχετικές παρατηρήσεις που έκανε για το θέμα το Συμβούλιο της Επικρατείας και είπε μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες χωροθέτησης των κέντρων αποτέφρωσης.

Η Ευ. Μελά ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί η επιθυμία του καθένα για αποτέφρωσή του μετά θάνατον. Η μεταφορά, είπε, στο εξωτερικό κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ και παρ' όλα αυτά από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ καθυστερεί το θέμα εδώ και 30 μήνες. Η βουλευτής τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις από δήμους για συγκεκριμένους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα κέντρα αποτέφρωσης και ζήτησε αυτά να μη γίνουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπως το Α` Νεκροταφείο Αθηνών ή το Γουδί. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να αποκρούσει τα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν και από εκεί να κερδίσουν, καθώς και τις όποιες πιέσεις της Εκκλησίας. Για το τελευταίο, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από την πλευρά της Εκκλησίας, αφού η όλη διαδικασία της καύσης των νεκρών δεν αφορά τους ορθόδοξους χριστιανούς.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νέα εκσυγχρονισμένη ιστοσελίδα

Τη νέα ιστοσελίδα του και τις δυνατότητες που θα παρέχει αυτή στους δημότες, μέσω του διαδικτύου, παρουσιάζει ο Δήμος Νίκαιας, σε εκδήλωση που θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Η νέα διαδικτυακή πύλη του Δήμου Νίκαιας θα λειτουργεί από αύριο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.polisnikaia.gr. Θα παρουσιαστεί, επίσης, και η νέα φωνητική πύλη του Δήμου, εξυπηρετώντας τους δημότες σε πραγματικό χρόνο στη γραμμή επικοινωνίας 210 4933689.

Η δημιουργία της διαδικτυακής πύλης αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το Δήμο, εφόσον σηματοδοτεί την επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης στις πληροφορίες που αναζητούν, στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, στα δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτούνται για τυχόν συναλλαγές κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ